• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    MEDDOG
    MEDDOG --- ---
    PATRIKCHRZ: Nic podezřelého ani neobvyklého se vlastně nestane. Jen obnos peněz a když to tak poslouchám a čtu, tak je to vlastně jedno a nemusím se tím trápit.

PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MEDDOG:banky automaticky reportují účty s největšími zůstatky a určitý počet nejvyšších vkladů a výběrů každý den - kamarád, co dělá v jedné z bank mi říkal, že vždy nahlašují 15 největších (vkladů, výběrů, zůstatků...) a to každý den.

Následně může banka nahlásit jakoukoliv neobvyklou či jinak podezřelou transakci. Podezření může vzbudit stát z/do kterého přišla, příjemce či odesilatel, částka, pohyb vymykající se běžným transakcím na účtu klienta,....

Krom toho může finanční úřad aktivně prověřovat pohyby na účtech osob, které z nějakého důvodu má v hledáčku
    VANEK
    VANEK --- ---
    MEDDOG: Česká banka k českému FAÚ; je to v tom zákoně.
    Finanční analytický úřad 123 | FAÚ MF ČR
    http://www.financnianalytickyurad.cz
    MEDDOG
    MEDDOG --- ---
    QUIP: Tak teď uz jsem z toho jalovej úplně.
    Cca uz čtyři roky chodi peníze na účet. Většinou přes 2500€ a zatím se nikdo neozval. Oznamovací povinnost banky je k českým, nebo zahraničním úřadům.
    Ale když na to tak koukám tak 5tis € je asi bezpředmětné řešit.
    QUIP
    QUIP --- ---
    MEDDOG: Nasel jsem k tomu tohle https://byznys.lidovky.cz/...ucet-nedostanete-12q-/moje-penize.aspx?c=A130508_185617_moje-penize_mev
    Pokud na konto přišla například částka přesahující tisíc eur (26 tisíc korun), musel být odesílatel jasně identifikovatelný. Při příchozí platbě vyšší než 15 tisíc eur (389 tisíc korun) musela banka zjistit jak původ, tak navíc i účel transakce. V případě, že klient informace neposkytne, banka mu účet většinou zruší.

Tohle je asi o hotovosti
    Zákon proti praní špinavých peněz (úplné znění) - Měšec.cz
    https://www.mesec.cz/zakony/zakon-proti-prani-spinavych-penez/uplne/#f3875223
    (1) Povinná osoba provede identifikaci klienta nejpozději tehdy, kdy je zřejmé, že hodnota obchodu překročí částku 1000 EUR, pokud tento zákon dále nestanoví jinak.

(2) Bez ohledu na limit stanovený v odstavci 1 identifikuje povinná osoba klienta rovněž vždy, pokud jde o

a) podezřelý obchod,

b) vznik obchodního vztahu,

c) uzavření smlouvy o nájmu bezpečnostní schránky nebo smlouvy o úschově,

d) nákup nebo přijetí kulturních památek, předmětů kulturní hodnoty, použitého zboží nebo zboží bez dokladu o jeho nabytí ke zprostředkování jejich prodeje anebo přijímání věcí do zástavy, nebo

e) výplatu zůstatku zrušeného vkladu z vkladní knížky na doručitele.

Tohle je bezhotovost
    Zákon proti praní špinavých peněz (úplné znění) - Měšec.cz
    https://www.mesec.cz/zakony/zakon-proti-prani-spinavych-penez/uplne/#f3875320
    Výjimka z povinnosti uvádět informace doprovázející převody peněžních prostředků

Povinnosti podle přímo použitelného předpisu Evropské unie upravujícího informace doprovázející bezhotovostní převody peněžních prostředků20) se nevztahují na převody peněžních prostředků nebo peněžní služby, jimiž se provádí platba za dodávku zboží nebo poskytování služeb, pokud

a) se převod uskuteční v České republice,

b) poskytovatel platebních služeb příjemce je prostřednictvím příjemce platby vždy schopen pomocí jedinečného identifikátoru transakce vysledovat převod peněžních prostředků od fyzické nebo právnické osoby, která má s příjemcem dohodu o dodávce zboží nebo poskytnutí služeb, a

c) převáděná hodnota nepřekročí 1000 EUR.
    MEDDOG
    MEDDOG --- ---
    QUIP: Něco takového jsem pred lety zažil taky, ale bylo to převod v tuzemsku. Někde jsem četl, nebo zaslechl ze je to cca 12-15tis euro. Jen uz nevím kde jsem tu informaci zjistil. Tak patram
    QUIP
    QUIP --- ---
    DAWYT: Tezko rict. Ja tam tehdy udelal jednu velikou transakci a kvuli te se ozvali. Maji povinnost to hlidat kvuli prani spinavych penez atd. Takze jsem jim pak musel poslat smlouvu o pujcce, aby dali pokoj.
    A co si matne vybavuju (je to uz vic jak rok), tak telefonicky rozhovor zacinal tim, ze jsem pri zalozeni uctu nehlasil, ze tam budou pohyby vetsi nez XY CZK rocne ... coz byla asi jen nejake fraze. Oni proste museji hlidat velke transakce. Kdyz jsem to parkrat zkousel, tak jsem velkou castku rozdelil na nekolik mensich tesne pod 200 tisic a nikdo se neozval.
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    QUIP: a bylo to ověřování na měsíční pohyby nebo delší / kratší časový úsek?
    QUIP
    QUIP --- ---
    MEDDOG: pokud se to nezmenilo, tak pred lety to byvalo 250 nebo 200 tisic, uz nevim presne. Nad tuhle castku to banky musi ohlasovat.
    A nad urcitou castku pak dokonce overuji, odkud jsou to penize. Zavolaji a reknou, ze musis dolozit puvod penez / smlouvu / fakturu. Konkretne me volali z Equa, kdyz jsem posilal pujcku kamaradovi na ucet v RB.
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    Myslím,že hodně lidí by zajímalo jak to má nastavené fio banka :)
    HARALD
    HARALD --- ---
    MEDDOG: Musí monitorovat všechny neobvyklé a hlásit všechny podezřelé. Metodiku si vytváří vanka a schvaluje čnb, je hodně tajná.

V rámci těchto aktivit banky často klientům volají, když natazí na neobvyklou transakci a žádostí o vysvětlení.
    FLAD
    FLAD --- ---
    FLAD: Ještě dodám,že pokud jsi myslel Finančně analytický úřad u Ministerstva financi, tak to záleží na spoustě faktorů. Může to být klidně 0.01 Kč, když to bude nějakej velkej průšvih...
    FLAD
    FLAD --- ---
    MEDDOG: Nevím o tom, že by měla banka oznamovací povinnost vůči finančnímu úřadu.
    MEDDOG
    MEDDOG --- ---
    Ahoj,
    nevíte někdo při jakem obnosu ma banka povinnost oznamovat finančnímu úřadu o platbách a příjmech?
    Jde mi o platbu zahraniční firmy na česky účet.
    Předem Dekuju.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    KOC256: u Equa tusím na zaúčtování ano, ale na zrušení blokace myslím ne.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Nevite zda se da nejak nastavit notifikace na zmenu nezauctovane operace na zauctovanou pripadne zruseni teto blokace?

konkretne AirBank.
    Na dovolene jsem mel blokaci ve vysi 250€ a kazdy den jsem se vracel v case abych videl jak ta blokace dopadla. Stejne tak se diky rychlosti internetu v jedne restauraci podarily dve blokace ceny uctenky. jedna se temer hned promenila v zauctovanou a druhou jsem pak opet tyden sledoval jak dopadne...
    KULHY
    KULHY --- ---
    Tak jen FYI – nakonec jsem vybral Air Bank KULHY. Líbí se mi jejich celkově progresivní přístup, zatím mi to velmi sedí. Ta jejich online komunikace je super.
    DRAK00LA
    DRAK00LA --- ---
    MIKEE: cca mesic zpatky, chtel jsem protahnout kolegyni a ptali se me, jestli je to rodinny prislusnuk, ze s tim by me pustili...
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    DRAK00LA: nevim o tom, ze by ted mohl zadarmo byt i rodinny prislusnik .. testoval jsi to nekdy v posledni dobe?
    DRAK00LA
    DRAK00LA --- ---
    ADAM: jako doprovod muze rodinny prislusnik. pokud neni rodinny prislusnik, muze na priority pass...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam