• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    NELDE
    NELDE --- ---
    ENDER: Ale udělají - když to není bezkontaktní karta, tak ji musí vložit, zadají částku a pak ti to dají pro zadání PINu.
    ENDER
    ENDER --- ---
    NELDE: oni to za tebe realne udelat nesmi...
    NELDE
    NELDE --- ---
    RATTKIN: Mě to udělali v hotelu, tak jsem je donutil to stornovat a udělat znova. Nechápali, proč by to měli dělat znova kvůli směnnému kurzu (a tedy mým několika eurům) vždyť je přeci super, že vidím, kolik to bude v mé měně. Tak jsem jim musel vysvětlit, že to potřebuji pro zaměstnavatele kvůli párování platby s objednávkou a že ten mi to v CZK nevezme.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PATRIKCHRZ: tak mají z toho provizi, ten kurz je fakt špatnej, takže nebude malá
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    RATTKIN: v diskusi na Finexpertu si na to dost stěžují, bohužel se tenhle nešvar dost rozmáhá, chce to pozorně sledovat údaje na displeji terminálu a případně účtenku ihned na místě reklamovat
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    R_G: jo, je fakt, že jsem teď pohořel na Slovensku, účet zdarma bez prokázání ekonomického zájmu na Slovensku (pobyt, zaměstnání) nepřicházel do úvahy. Ale měl jsem na to jen asi půl hodiny v obchoďáku, příště se zkusím lépe připravit.

Alza - chyba, nevím, jestli jsem blbě napsal, nebo automatická oprava, má být Akcenta :D
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    GHOSTSTALKER: V restauraci se mi stalo, že mi číšník zmáčknul dcc konverzi a ani se mě nezeptal. škoda že v revolutu nemůžu simulovat, že jsem místní
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    RATTKIN: Ano. To je riziko spojene s platebnim terminalem/bankomatem a ne kartou.
    R_G
    R_G --- ---
    PATRIKCHRZ: Vetsinou po tobe v bance chteji potvrzeni o pobytu s adresou a dokladem, napriklad fakturami za elektrinu apod., coz celou vec komplikuje, tolik aspon ma zkusenost. Alza devizovka, to je co, jestli se muzu zeptat?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Je na revolut taky riziko DCC?
    Byl jsem ještě s mBank teď v polsku a všechny terminály po pípnutí karty najednou mluvili česky, volba platby v CZK byla na prominentním místě, na dveřích obchodů vedle loga Visa a MC reklama na "DCC traveller advantage"
    fuj
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    ADAMM: Zkus si na Revolutu nabit treba 1 euro z te karty Air Bank. Uvidis, zda se ti z uctu strhne jen 1 euro (podle me jo), nebo probehne nejaka nesmyslna konverze eur-czk-eur.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAMM: mít příjem v EUR, tak bych si zařídil účet v eurozóně (Slovensko, Rakousko, Německo,.. ), ideálně tam, odkud ty příjmy máš. Pak není nutné řešit nějaké převody, příchozí i odchozí SEPA platby budeš mít zdarma a když budeš potřebovat směnit, tak přes devizovku (Alza, Easychange, Fortissimo,...)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    ADAMM: Mozna se to tvari jako korunova karta, protoze je vydana ceskou bankou. Revolut karta se taky tvari jako librova.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ADAMM: jako rozumím, že to můžu řešit převodem z účtu na účet k Revolut kartě, ale trochu mě to překvapilo.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    A teď budu mít dotaz já: mám účet v Eurech u Air bank. Tam mi chodí peníze v eurech, když jsem v cizině, platím touto kartou = neřeším vůbec převody. Ale když potřebuju převést eura na koruny, dělal jsem to obvykle zatím převodem v rámci Air bank, což není dvakrát výhodné. Myslel jsem si, že Revolut se bude hodit v tom, že nabiju kartu eury a pak budu platit v korunách (nebo si to převedu na korunový účet lepším kurzem). Ale po přidání se ta Air bank karta k Euro účtu hlásí jako korunová. Co s tím, jestli něco?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    RATTKIN: SEPA platba je pouze v Eurech, to je hlavní rozdíl. Když budeš platbu provádět, tak si vybíráš, jaký druh mezinárodní platby to bude.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    RATTKIN: sepa je platba v eur v rámci EU, cokoliv jiného (třeba libry) bude swift. Nevím jak mbank, ale třeba Air ti rovnou ukáže poplatek, na základě zadaných údajů
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ADAMM: Dík a jak zjistím, co by byla platba, než ji zadám? V těch bankovních operacích se moc nevyznám. Rozdíl mezi swift a sepa platbou je jen podle země?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    RATTKIN: tak to vidíš blbě, protože v ceníku máš část "SWIFT platby" a "SEPA platby" - je to úplně jednoznačně popsané. A SEPA platba je za 25 Kč (přichozí i odchozí). což tedy nic nemění na tom, že platba kartou je bez poplatku úplně.
    ADAM
    ADAM --- ---
    Česká spořitelna má konečně aplikaci pro bezkontaktní placení mobilem
    https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.csas.app.poketka
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam