• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: A nemohli to mezitím, "zezadu" doplnit? Bankomat nesmí vydat bankovku, která není v pořádku. Bylo by to taky silně zneužitelné pro falza.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CAMELLA: některé bankomaty ČSOB jsou určitě "rotační", osobně vyzkoušeno, když jsem "vydojil" všechny 2 tisícovky, kdy už to nechtělo vydat 80 tisíc, něco jsem přes kartu vložil a opět bylo co vydávat. Fungovalo to zcela jistě ještě minulý rok.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    NAVARA: 5litry (ty tedy ne kvůli ČNB) i rotační byly problém, vím, že kvůli tomu furt chodily kontroly ČNB a pak to úplně zakazali, protože se tím dostávaly do oběhu poškozeny bankovky. Ale třeba to už nějak vychytali
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    CAMELLA: Pětilitry nebo rotační bankomaty?
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    NAVARA: nejsou, kvůli ČNB
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PATRIKCHRZ: Air prý zvládne vklad až 650k a jestli jsou rotační, tak by mohli případně vydávat i 5k bankovky :)
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    Diky vsem za odpovedi, uz jsem se domlivil s pobockou FIO a mam objednany vyber primo u nich na pokladne. Pry me to nakonec nic stat nebude :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VANEK: jo, ale více kartami :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    PATRIKCHRZ: Jako žes ho celý vybral? 8-o
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    TOMINO_I: bankomaty obvykle umí vydat 40 bankovek (ale třeba AirBank umí 60 bankovek) a zpravidla mají druhou nejvyšší bankovku co je v dané zemi platná - u nás 2 tisícovky. Ale je možné výběry opakovat.

V ČR je v bankomatu cca 1,5 až 2 miliony ve 2 tisícovkách - vlastní zkušenost u ČSOB
    NELDE
    NELDE --- ---
    CAMELLA: Většina bankomatů má limit na počet bankovek - 40ks, protože maximálně dávají 2k bankovku, tak je to v ČR 80k. Poku bude bankomat dávat 100 eurovky, tak to bude trochu více, pokud by dával jen 50 eurovky, tak to bude na víckrát.

TOMINO_I: Bacha na AML, nad určitou částku musíš prokázat původ peněz.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TOMINO_I: pokud budeš mit limity, tak to vyberes, akorát budeš muset na několikrát, většina bankomatu dává cca kolem 80k na jeden vyber
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    PATRIKCHRZ: Diky
    Jinak Patriku netusite, zda mi pujde vybrat onech 170tis.Kc z bankomatu, pokud si nastavim predem limity? Nebo je to uz castka, kterou musim vybrat na pobocce za nejaky peniz?
    NELDE
    NELDE --- ---
    TOMINO_I: Dobrou směnárnu poznáš snadno - mezi kurzy prodeje a nákupu bude malý rozdíl. Pod 2% (do 50 hal na euro) je to už docela slušný. Můžeš se taky podívat na ČNB a koukat na rozdíl proti středu.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    TOMINO_I: Jsem z Prahy, tak znám dobré směnárny v Praze. Z těch, co mají kurzy na webu, mi vychází nejlépe alfaprague.cz
    Možná zkus směnárny z tohoto článku https://finance.idnes.cz/...idite-v-praze-dolary-v-brne-prw-/viteze.aspx?c=A090608_133634_viteze_sev
    ale je už hodně starý, otázkou je, kolik z těch směnáren ještě funguje
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ELIJEN:
    Pokud napises to co jsi napsal v prvni vete, tak se neni dale o cem bavit.
    Pak jakakoliv tva potreba a reklamace je IMO irelevantni.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    BTW nechce se nekdo ke me pridat s otravovanim supportu Revolutu ohledne moznosti zadani VS u bankovniho prevodu v CZK? Podle CNB by to melo jit pomoci ref pole ve formatu /VS/1234, ale ani to bohuzel nefunguje.

Je to asi hlavni duvod, proc Revolut nepouzivam na 100% misto banky. Support mi tvrdi, ze s tim nic nemuzou udelat. Psal jsem dokonce i jejich poskytovateli CZK plateb (Vitesse PSP Limited), ale zatim bez odpovedi.

Navod CNB:
    http://www.cnb.cz/en/payment_systems/reg_payment_sys/download/symbols_payment_codes.pdf
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    KOC256: Moje pozadavky jsou univerzalne a objektivne spravne pro vsechny. To ze neco zrovna nepotrebujes neznamena, ze by to aplikace nemela umet. Nerikam, ze 20 plateb na stranku musi byt default. IT nebo UI, filtrovat by to melo umet poradne. Technicke duvody proc to nejde me nezajimaji (stejne je to u tlacitka Zpet) :)

Kdyby se jednalo o nejaky fintech startup, tak to pochopim, ale jde o banku se ZISKEM temer 2 miliardy korun za rok a 656 tisici klienty. Chapu, ze vyvoj je otazka casu, priorit a dalsich veci, ale v momente, kdy do bankovni aplikace zacnes pridavat picoviny typu nakup cokolad, kvetin, atd., tak mi pak nemuzes tvrdit, ze nemas kapacity na pridani plateb pomoci IBAN.

TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    PATRIKCHRZ: A nejaka moznost smenit dobre 170tis na libry pro moravaky by nebyla? :)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Jsem na letišti a revolutka vyhodila notifikaci, jestli nechci cestovní pojištění :o
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam