• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    GHOSTSTALKER: je někde "tahák", jak vyplnit ten investiční dotazník?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    PATRIKCHRZ: Tady si to rozhodnuti proti Fio muzes precist - http://www.cnb.cz/...cni_trh/vykon_dohledu/pravomocna_rozhodnuti/prilohy/S-Sp-2017_00297_CNB_573.pdf

"„Pane ________, volám vám ještě ohledně jedné takové záležitosti. Když budu
    předchystávat ty smlouvy a všechno, tak mě dali vědět, že je potřeba ještě, abyste si upravil investiční
    dotazník, protože tak, jak ho tam máte, vlastně, ehm, vyplněný, tak bysme vám tu službu nebyli schopni
    poskytnout. Chtěla jsem se s vámi domluvit, jak bysme to provedli." :-)
    R_G
    R_G --- ---
    ADAM: Super, diky, je to koukam nevyhodne ze vsech stran (jde o castku 2500 euro a dat za prevod nejakych 100 euro je celem vorpuz).
    ADAM
    ADAM --- ---
    R_G: je tam poplatek za platbu. cca 3.5%
    a pak tam je "poplatek" ve forme nevyhodneho kurzu. pokud to chces vyrat, lze to vybrat jen a pouze v CZK.
    R_G
    R_G --- ---
    ADAM: Aha a i tak je tam ten poplatek ca. 5 procent za to, ze mi nekdo prevede na muj PayPal eura?
    ADAM
    ADAM --- ---
    R_G: ne, připíše se to na eur zustatek. Ten pak můžeš utratit opět za nákupy v eur bez konverze.
    R_G
    R_G --- ---
    ADAM: Ale jestli to chapu spravne, PayPal mi ta eura automaticky prevede na CZK, pokud mam PayPal nalinkovany na ceskou kartu, ne?
    CHIX
    CHIX --- ---
    ok
    ATAN
    ATAN --- ---
    na paypal bych si asi poridil zvlast Revolut. pri prijmech na 10000 je zdarma i CSOB.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    CHIX: To je asi úplně fuk, vyber si něco z Fio, Creditas, Airbank, Equabank nebo něco dalšího, co je zdarma. Pro takovouhle specifikaci to asi nehraje roli.
    CHIX
    CHIX --- ---
    ahoj
    doporucte mi banku kam si nechat posilat vejplatu a jeste bych k tomu potreboval paypal. abych mohl nakupovat z "ciny"

dekuji
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    DYNK
    DYNK --- ---
    HARDCABB: Dneska jsem videl reklamu na Wustenrot sporici ucet a na webu jsem kouknul na detaily. Melo by tam byt uroceni az 1,6 %, ktery se sklada z nasledujiciho:

0,5 % bezne zhodnoceni
    0,5 % bonus, pokud z toho clovek udela terminovany vklad na 3-12 mesicu
    0,6 % akcni garantovanej urok do konce roku 2019

To prvni pulprocento muzou podle me kdykoli menit, bonusovy pulprocento nejspis k vyprseni terminovanyho vkladu a tech poslednich 0,6 % by melo platit po cely tento rok. To jsou ale jen me domnenky, detailne jsem to nestudoval.

Spořicí účet zdarma a bez poplatků | Wüstenrot
    https://www.wuestenrot.cz/sporeni/sporici-ucet
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    jeste doplnim, nenulovej urok pro celkovou castku mezi pul micem a micem. co tak googlim tak snad uz nic takovyho kurva neexistuje?
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    pratele, doporucite mi kde si zridit pasivni sporici ucet? to znamena ucet kam nasypu penize, nesaham na ne, ucet aktivne nepouzivam ani neplatim kartou a ocekavam tam urok vetsi nez nula.

s hruzou jsem zjistil ze uz snad dva roky? mam u airbank urok NULA.
    ADAM
    ADAM --- ---
    nejjednodussi bude ty eura z paypalu pak za neco zase utratit, nevybirat je.
    R_G
    R_G --- ---
    ADAM: A jeste jedna vec. Nemel by nekdo zkusenost se zakladnim PayPalu v eurech pomoci Revolutky? Rychly pruzkum Googlu nic jasneho neprinesl, tak se ptam nez budu hledat dal. Diky. Pochopitelne se mi nechce platit poplatek za konverzi a jeste skrz ten sileny smenny kurz.
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    PATRIKCHRZ: Ja to teda chapu tak, ze Zamestnanci banky maji byt odmenovani na zaklade vykonu. Muzou za nej dostavat bonus, benefity apod. Ale tyhle velkypujckypro pepu a frantu v tomhle systemu odmenovani nijak nefigurovaly, ty dostali z nejakeho jineho duvodu. Kdyby v nejaky hr smernici meli napsano:” a kdyz budete fakt dobri a splnite cile na tisic procent, tak muzete dostat az 10m na dluhopisy”, tak by to asi bylo ok. Danovou stranku veci bych za tim nehledala
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAMM: může mi někdo vysvětlit, za co vlastně ta pokuta je? Článek čtu několikrát, ale nedává mi to smysl:

„Od listopadu 2013 do vydání rozhodnutí nezohlednila Fio banka v systému odměňování poskytnutí úvěrů vybraným pracovníkům, které byly co do výše a úrokové sazby netypické pro úvěry poskytované fyzickým osobám na bankovním trhu a které tyto osoby použily k nákupu státních dluhopisů, z nichž jim plynul a do současné doby plyne pravidelný výnos,“ uvádí ve svém verdiktu centrální banka.

Já to chápu tak, že vybraným pracovníkům poskytla extrémně levné a extrémně velké úvěry a ti si za ně koupili státní dluhopisy. Pravděpodobně rozdíl mezi úrokovou sazbou úvěru a úrokovou sazbou dluhopisu byl jejich zisk. Jen nevím, kde je zakopaný pes toho systému odměňování - jako že nedala provizi těm, kdo úvěr přidělili? Nebo že rozdíl mezi běžným a poskytnutým úrokem nevykázala jako příjem zaměstnance a nezdanila? Není to spíše problém toho zaměstnance, aby to uvedl ve svém daňovém přiznání? Nebo v čem vlastně byl problém?

Ten článek je hodně zkratkovitý, ale působí na mne dojmem, jako by učitelka dala žákovi poznámku za vyrušování v hodině a pak tam dodala "a taky nesnědl svačinu a u oběda nedojedl polévku". Takový nijaký slepenec, ale rozhodnutí ČNB jsem nezkoumal, třeba je to tam popsáno lépe.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NAVARA: je to trochu zkratka. Přeshraniční platba v EUR nesmí být dražší, než vnitrostátní. T.j. pro Francouze je úplně stejně drahé poslat platbu v EUR v rámci Francie stejně jako do CR
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam