• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    QUIP
    QUIP --- ---
    NELDE: Na lepsi kurzy jsou tu holt jine produkty. Ale kdyz ma treba nekdo u Equa EUR ucet, tak na takoveto evropske dovolenkovani je tohle fajn.
    NELDE
    NELDE --- ---
    QUIP: Ještě, aby měli kurzy jako mBank Svět (-;
    QUIP
    QUIP --- ---
    Prislo pismo z Equa Banky. Nekoho by to mohlo potesit.

Naše heslo “běžný účet bez zbytečných poplatků” myslíme skutečně vážně, a proto pro Vás od 20. 2. 2020 snižujeme další poplatky.

Nově pro Vás budou výběry ze všech bankomatů všech bank po celém světě ZDARMA.

Nový Sazebník, kompletní přehled změn a možnosti odmítnutí navrhované změny najdete ve svém internetovém bankovnictví.

Nezapomeňte si přibalit kartu Equa bank na příští dovolenou.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: jo, četl jsem. Jeden z prvních výsledků inkluze České a Generali.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: On ji to asi zkrátil partner, který to pojištění dělá (-;
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Zrovna jsem náhodou zjistil, že Fio banka od 1. 7. 2020 zkracuje u cestovního pojištění nepřetržitou dobu pobytu v zahraniční ze 180 (což byl na českém trhu unikát) na 90 dní (což je podprůměr).

Škoda, byla to unikátní nabídka na českém trhu a ideální na různé studijní pobyty a dlouhodobé výjezdy.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    MTHU:
    No ja jsem rad ze to nezafungovalo :D. jen me to udivilo :)
    MTHU
    MTHU --- ---
    KOC256: Netvrdím, že to tak funguje, ale jen jsem rozporoval oprávněnost zásahu tvé kontroly v popisované situaci. :-)
    Normální banka by ti třeba zavolala až po výběru, předpokládám, že tahle automatická kontrola by fungovala ještě před tím výběrem a ten zatrhla.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    MTHU:
    Nezkoumal jsem jak přesně to funguje. Díky za upřesnění...

Takže rozmlácený telefon a ukradená karta je řešení ;-)
    MTHU
    MTHU --- ---
    KOC256: No pokud tvoje poslední známá poloha je starší než nějaké 2 hodiny, tak asi nechceš, aby tě ta kontrola sejmula v okamžiku přeletu do Turecka. Něco jiného by bylo, kdybys byl ráno appkou zalogován v ČR a za půl hodiny tou kartou někdo vybral v Turecku.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    MTHU:
    v iOSu je na to tlačítko, ale třeba když jsem byl v Turecku bez dat, tak jsem v klidu vybral z bankomatu i při zapnuté ochraně, tak moc nevím jak funguje (fungovala).
    MTHU
    MTHU --- ---
    Poloha se dá aplikaci Revolutu bez problémů zakázat (Android 6+, iOS nevím). Pak samozřejmě nefunguje ta location-based prevence zneužití. Stejně tak je v aplikaci opt-out pro 3rd parties a marketingové pushe (jestli to automaticky vypne "šmírování" polohy, jsem neověřoval). Neříkám, že to je všespásné, ale díky ošklivé EU máme aspoň "papírově nějakou možnost" a hejblátka. U non-EU firmy by to bylo všelijak.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    PATRIKCHRZ: to sledování polohy je dobré na prevenci zneužití karty, aspoň z toho něco něco má uživatel když už ty informace sbíraji a prodaji
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Abych na Revolut jen nenadával. Trochu mi vadí, že mě šmíruje, když jsem včera přijel na pražské letiště, tak mi hned napsala, jestli nechci cestovní pojištění, ale zase se mi líbí vlastnost, že když někam přiletím, přijde mi do aplikace zpráva o aktuálním kurzu. I když bych raději uvítal kurz za 100 CZK, než kolik CZK zaplatím za 100 jednotek místní měny. Ale to je věc zvyku.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Zrovna THB patří mezi měny s nejvyšší přirážkou mimo burzovní dobu. Zatímco vybrané měny mají 0,5 %, většina 1 %, tak THB a UAH mají 2 %.
    Stejně jako UAH nevidím THB mezi měnami, které je možné směnit "dopředu" .

Navíc v Thajsku si bankomaty účtují cca 6 USD při výběru zahraniční kartou, tam se vyplatí měnit ve směnárně. Pokud si vezeš USD, tak velké nominální hodnoty. Za 100 USD bankovku dostaneš víc, než za pět dvacetidolarovek.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PATRIKCHRZ: ja si revolut pořídil kvůli lepšímu kurzu na vybírání z bankomatů v ne eur zemích, konkrétně Thajsko. na to to bude doufám dobrý.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ASACHI: třeba tohle "Kurz je vzdy nizsi, nez uvadeny na cnb.cz" mi přijde jako logický nesmysl. ČNB vydává pouze kurz deviza-střed, je logicky nemožné, aby někdo vždy prodával devizy levněji a vykupoval za více, než je středový kurz. Jednorázově to možné je a to díky tomu, že ČNB vyhlašuje kurzy jedenkrát denně a pokud dojde k pohybu během dne, je možné koupit levněji nebo prodat dráže, ale určitě ne vždy. Pokud by to někdo takto měl (nejspíše kvůli špatnému nastavení, byl by to zlatý důl)

Při platbě sleduješ 2 veličiny. Kurz a poplatek. Třeba u USD, pokud ti Revolut neúčtuje poplatek, těžko najdeš konkurenční řešení. U EUR, alespoň pro převody v rámci EU můžeš bez poplatku (nebo za poplatek v řádu korun) platit už ze všech českých bank, jde tedy o kurzy. Devizovky (ale třeba už i Moneta ve své aplikaci) mají u EUR kurz jednotky haléřů od středu a je možné i vyjednávat.

S tou platbou - SEPA je v pohodě, ale u korunové jsem čekal asi týden a jeden z diskutujících ve fóru dokonce týdny dva (nejspíše došlo k výpadku jedné periody). To už může být problém. Ano, řeší to Premium tarif, ale ta stovka pak snižuje výhodnost kurzů, pokud tedy každý měsíc nepřevádíš 10 tisíc eur a víc. A zase když bych měnil desítky tisíc eur, tak si rozhodně vyberu společnost, na kterou si můžu došlápnout s pomocí finančního arbitra a ČNB.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NELDE: no myslím, že základní problémy ta Premium verze neřeší - typicky AML ověřování, podléhání ČNB a rozumný lokální support. "turbo" transakci můžeš mít i bez Premium verze (i když placenou).
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ASACHI: Ja mam na Patrikovo doporuceni EasyChange a opravdu skvele sluzby, rychla komunikace atd. Nikdy jsem nemel problem. Menim jednotky tisic EUR --> CZK, nepravidelne, ale "mnohokrat" za rok. Celkove mi FIO a k tomu EasyChange skvele vyhovuje. Mam teda ucty i u dalsich bank, ale pristupem, ebankingem, konzistentnosti v podminkach atd. se mi FIO libi opravdu nejvic. Jako hlavni ucet v CR ale vyuzivam AirBank.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: A není to tak trochu záměr od Revolutu? Abys jim platil za premium verzi, kde tyhle omezení a problémy možná nejsou?
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    Takhle jsem nad tim neuvazoval ... o curve jsem do dneska nevedel ani.
    Co byste mi treba doporucili?

Platim SEPA / SWIFT platby cca 3x-4x tydne v EUR + USD ve vysi cca 20K USD mesicne.
    Vsechny kurzove prevody delam na revolutu a krome poplatku +-100kc za mesicni premium verzi me to nestoji ani korunu. Kurz je vzdy nizsi, nez uvadeny na cnb.cz

Je mi uplne fuk jestli ta platba dojde za 1, anebo 2 dny. Podstatne je, aby na druhou stranu dorazil korektni reference number (variabilni symbol).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam