• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    KOC256
    KOC256 --- ---
    DYNK:
    - vydavatel ma jiste nejake striktnejsi postupy, jak omezit pocty lidi pristupujici ke karte. A byla by zrovna nahoda, ze by si opsal tu tvoji kdyz jich resi stovky/tisice.

- nejaka random banka v Turecku, kde to vybira "ridic" a ten to pak da nejake urednici a kdo vi jaky na to maji postup a kdovio kdo vsechno to vidi/na to sahne, nez se dostane k tobe mi neprijde srovnatelna situace...

- nejsem si jist, ze 3D secure funguje samo o sobe. Neni potreba implementace na strane eshopu? Tedy jinak receno, ty si to nemuzes vynutit?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DYNK: nevyřeší. 3D Secure musí podporovat obchodník. Podvodníci velmi dobře ví, kde kartu použít. Bohužel nelze nastavit vynucení 3D Secure nebo odmítnutí platby bez.
    DYNK
    DYNK --- ---
    KOC256: Nevidim rozdil v tom, jestli si to opise nekdo z banky, nebo nekdo od vydavatele karty nez mi karta prijde. Proste mam nejakej okruh instituci, kterym davam duveru a mezi ne patri jak vydavatel karty, tak banka. Pomalu to ale prehodnocuju vzhledem k tomu, co se dozvidam.

Mam teda na vsech kartach 3D Secure, coz by melo neprijemnosti s opsanim cisel resit.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    DYNK:
    Ty bys chtel pouzivat kartu nad kterou jsi na nejaky cas ztratil prehled? Jakoze si treba nekdo opsal vsechny cisla ze vsech stran a ted bude nakupovat?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    No podle mě jde o to, že ten borec neudělal "aha, bankomat mi snědl kartu, tak to budu řešit až se vrátím" - ale šel na policii a měl vyjádření toho provozovatele bankomatu. Takže proto se - poměrně pochopitelně - necítí jako někdo, kdo to zanedbal.
    DYNK
    DYNK --- ---
    PATRIKCHRZ: Mel jsem na mysli tu situaci, kdy mi kartu nevyda bankomat. Pokud ji nasledne zablokuju a po navraceni karta uz nepujde odblokovat/aktivovat, tak mi nejak nedava smysl proc bych si pro tu kartu mel vubec chodit a proc to navraceni karty vubec banky nabizeji. To je jen takovy zamysleni. Doted mi to davalo smysl - bankomat sezere kartu -> za nejakou dobu ji dostanu zpet -> pouzivam ji dal. Ted s (pro me novou) informaci, ze se ma karta blokovat se mi zhroutil svet:)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DYNK: pokud je zablokovaná z důvodu ztráty/zneužití, tak nikoliv. Některé banky ale umožňují "dobrovolnou" blokaci.
    Nebo myslíš zablokování z důvodu chybného zadání PINu? Někdy (např. po 24 hodinách, po týdnu) se odblokuje sama, někdy je potřeba požádat banku.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    DYNK: Záleží na druhu blokace
    DYNK
    DYNK --- ---
    Jde bezne zablokovana karta odblokovat? Nebo se zpravidla musi zadat o novou?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ...ale přiznám se, že jsem se rovněž jednou dopustit podobného přešlapu. Kartu mi zablokoval bankomat AirBank přimo na pobočce, druhý sen jsem si jí tam byl vyzvednout. Inu kovářova kobyla....
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DYNK: ne, pokud bankomat spolkne kartu, měl by ji klient zablokovat, neboť neví, kdo se k ní dostane. Může tam být "libanonská smyčka" , kartu může ukrást a zneužít ten, kdo doplňuje finance do bankomatu atd.
    Obecně platí - pokud se karta dostane mimo moji kontrolu (např. ji zapomenu v obchodě, ztratím ji na ulici,..) tak vždy zablokovat, neboť nevím, kdo si z ní mohl opsat údaje. Staly se i případy, kdy byly údaje z karty zneužity až po týdnech či měsících po navrácení původnímu majiteli.
    DYNK
    DYNK --- ---
    PATRIKCHRZ: Takze v případě, že bankomat spolkne kartu, tak je potřeba ji zablokovat? Já měl za to, že se pak karta normálně vrací držiteli a lze dal používat. V podstatě bych se ne zachoval jinak než ten chlapík.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Muži spolkl bankomat v Turecku kartu a přišel o peníze, zastal se ho Ústavní soud - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...komat-v-turecku-kartu-a-prisel-o-penize-zastal-se-ho-ustavni-soud-40314760
    Na ČS mám sám pifku (jeden spor jsem řešil přes jejich ombudsmana a byl jsem připraven to řešit až s ČNB), ale zrovna tady si myslím, že má pravdu, klient měl bezodkladně nahlásit ztrátu a kartu nechat zablokovat.
    Každopádně se ukazuje, že je výhoda mít účet u banky spadající pod dohled ČNB, finančního arbitra (sám jsem vyhrál 3 spory s různými bankami v ČR) a jejichž jednání je možné napadnout u českých soudů. Být to nějaký zahraniční fintech (Revolut, Curve, Transferwise,...) tak má klient Smolíka Pacholíka.

Jestli chápu správně výrok ÚS, tak pouze případ vrátil zpět soudům nižší instance, vyhráno ale zatím nikdo nemá. Docela jsem zvědavý, protože to může mít docela negativní vliv na ochotu bank dávat na kartách použitelné limity - 100 000 Kč je docela dost (na běžné použití, v zahraničí to může být i celkem málo), případně omezovat použití karet v zahraničí - jako to má třeba Moneta, která bez předchozí žádosti klienta blokuje výběry z bankomatů ve vybraných zemích.

Jiný diskutující to docela trefně okomentoval:
    No výrok ÚS je spíš o tom, že zákon chrání klienta před neoprávněnými transakcemi a zároveň očekává, že klient neoprávněnou transakci nahlásí v bance v okamžiku, kdy jí zjistí, přičemž banka do toho nemá tahat své smluvní podmínky, ve kterých požaduje, aby klient zablokoval kartu v okamžiku, kdy jí nemá ve své moci. Zákon je prostě nad smluvními podmínkami a ostatní soudy se musí řídit tím, co judikuje ÚS.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KALIBAN: a ještě jedna věc - mBank má aktuálně akci, že když tě někdo doporučí (kdyžtak SZ), tak oba získáte 1200 Kč. Můžeš pak doporučit i "sám sebe", když po založení osobního účtu založíš podnikatelský (doporučuje se s jiným kontaktním e-mailem a telefonem). Celkem bys tak za tuhle akci získal 3600 Kč (1200 Kč za založení osobního účtu jako doporučený, 1200 Kč za založení podnikatelského účtu jako doporučitel a 1200 kč za založení podnikatelského účtu jako doporučený) :D.

Jako shrábnou odměnu, proč ne, ale na vážnou práci bych raději použil FIO :D
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Ještě jedna věc - firemní účet nemá daněné úroky, osobní ano. Můžeš to pak přepočítávat a započítávat, nebo ty úroky (velké asi nebudou) z osobního účtu zdanit ještě jednou.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KALIBAN: však můžeš i s osobním účtem přejít, všechny čtyři banky vedou i osobní účet, mají zdarma transakce i kartu a několik (nejméně 2 u FIO (za obrat kartou přibudou další), neomezeně u Equa a Creditas a neomezeně nad 1500 u mBank) výběrů z bankomatu v ČR i v zahraničí.
    SAYUZ
    SAYUZ --- ---
    KALIBAN: Dokonce mě snad někdo v bance upozorňoval na to, že pokud takto účet používáš, tak je to v rozporu se smlouvou, ale to je i to, že řekneš pin ke kartě přítelkyni :)
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    PATRIKCHRZ: tak ja bych chtel mit urcite oba ucty u jedne banky, tzn ten druhy, na kterym se toho deje hodne, bych preci jen asi chtel aby mel nejake poucitelne IB.
    info o tom, ze je to jedno jaky to je ucet co se statu tyce, je skvely, moc dekuju, to celou situaci znacne ulehcuje rekl bych.
    diky moc
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KALIBAN: Zákonná povinnost to není, teoreticky nemusí mít firma účet vůbec (řekněme, že bude přijímat jen platby za hotové), případně můžeš využívat i vlastní účet, ale pak to bude dost vopruz rozlištovat daňové a nedaňové pohyby.
    Zákonu neodporuje ani používat "občanský" účet, ale může to odporovat pravidlům banky a ta může takový účet vypovědět (což by asi při 10 pohybech neudělala).
    Doporučil bych FIO, základní služby zdarma, IB s možností exportu a importu mezi různými účetními systémy. Osobně považuji jejich IB za nejlepší na českém trhu, sice vypadá dost stroze, ale to je to, co na nich oceňuji. V jednom IB můžeš mít připojeno více účtů, stejně tak můžeš udělit různé úrovně přístupu (prohlížení, zadávání či podepisování transakcí) dalším osobám.
    V zásadě nic nemám ani proti ostatním zmíněným mBank, equa a creditas, u mBank bych měl velký problém s jejich IB, ale to je věc názoru a při těch pár transakcích to asi nehraje roli. Jestli ti to pomůže, tak FIO a Creditas podporují okamžité platby, mBank ne, u Equa si nejsem jist.
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    QUIP: jasne, mam ucet nahlaseny u financaku , ale v bankovnictvi je jako osobni, ne jako firemni.. .coz mam takove osobni podezdreni, ze je proste jen ojeb bank jak to same prodavat draz... financaku je to jedno, ale nemam to nijak podlozene, tzn nevim
    QUIP
    QUIP --- ---
    NELDE: firemni / osobni se v minulosti lisilo hlavne cenou poplatku - tedy pravidly banky. Uredne je to asi jedno, kde ten ucet budes mit a co za typ uctu to bude.
    Jeste tam mozna byl rozdil v tom, ze u osobniho asi banka rovnou dani uroky, zatim co u firemniho si je musi zdanit sam podnikatelsky subjekt... ale tohle uz jsem dlouhou dobu nesledoval.

KALIBAN: I jako OSVC musis hlasit ucet, pokud jsi platcem DPH a ostatni platci ti musi platit faktury na tento uvedeny ucet. Pokud jim posles fakturu s jinym uctem, oni to zaplati a ty neodvedes DPH, tak stat DPH bude vymahat po tom, kdo ti to zaplatil na spatny ucet.
    To samozrejme muze byt i tvuj osobni ucet. Jde o to, ze musi byt nahlaseny na urade, aby vedeli, jaky ucet maji sledovat a aby ostatni vedeli, na ktery ucet maji / mohou platit.

Jinak za sebe muzu doporucit FIO. Taky jsem tam utekl prave od Raifky, ktera neustale navysovala podminky pro "bezplatny ucet", az pro me bylo nerealne ty podminky splnovat. 300 mesicne vs. zadarmo je opravdu citelna zmena.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    KALIBAN: na "spící" s.r.o. je podle mě Fio určitě nejlepší volba. na osobní "byznys" účet to může být vedle Fio klidně mBank nebo Equa, to už asi záleží spíš na osobních preferencích.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam