• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOC256: všechno je otázkou priorit. Většina mých plateb je o víkendech - ať už nakupuji na eshopech nebo při cestování. Zde je pro mne jednodušší zaplatit kreditkou, kde vím, že budu mít vždy dobrý kurz.
    Ano, je sice pravda, že u Revolutu můžu směnit "dopředu", jenže ne u všech měn - třeba ne u UAH, což používám docela často (nějak jsem si oblíbil cesty na východ).

Pro "finančí BFU" mi tak přijde jednodušší mít 2 karty:
    1 kredtku Hello pro platby
    2. debetku mBank Visa Svět pro výběry z bankomatu, případně ještě Creditas/Richee, aby měl Visa i MasterCard. U té mBank je jen potřeba myslet na to, že zdarma jsou jen výběry nad ekvivalent 1500 Kč, u Creditas/Richee lze vybírat i opravdu malé částky.

Ve výsledku nebude za nic platit ani korunu a bude mít vždy velmi dobré kurzy ať karty použije o víkendu nebo ve všední den
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PATRIKCHRZ:
    PATRIKCHRZ:
    PATRIKCHRZ:
    Porad to je pro bezneho smrtelnika spoustu vyfikundaci.

Ja pouzivam tripl:
    - primarni banka Air/Bank
    - kreditka, pojisteni, salonky - Erste Premier
    - platby v cizi mene, zasobeni se valutami pri vyhodnem kurzu, rychloplatby mezi prateli - Revolut
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Pro převody používám devizovky, mám smlouvu s Akcentou, Fortissimem (devizy.cz) a Easychange.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ASACHI: Uvádíš u jednotlivých bank kurz deviza-prodej. Jenže Hello (ani Unicredit u Miles and More) nepoužívá pro platby těmito kartami kurz deviza-prodej, ale kurz MasterCard bez dalších příplatků.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOC256: Já Revolut používám (a používám i Curve a řadu produktů běžných bank).

Miles and More karta může být součástí balíčku účtu U-Konto Premium a ten je zdarma, pokud je na účtu obrat 50 000 Kč a ten jde udělat i uměle převodem z jiného účtu a zpět.

Kreditky Hello neúčtují poplatek, pokud poslední den v měsíci nejsou v mínusu, pokud je tedy člověk bude používat stejně jako Revolut - tj. jako předplacenky, že je "přebije", tak skutečně nebude platit žádný poplatek

Jak jsem psal, kurzy těchto dvou kreditek a Revolutu jsou srovnatelné (pokud není víkend, pak vycházejí kreditky lépe), jenže navíc poskytují ty bonusy, tj. ve výsledku jsou výhodnější.

Já si čas od času dělám testy kurzů, třeba jako tento:

Revolut:
    25.10 250 UAH = 231,48 CZK (0,92592)
    27.10. 20 UAH = 18,72 CZK (0,936)

Richee (stejný kurz by byl u Creditas)
    28.10. (zaúčtováno 29.10.) 600 UAH = 556,96 CZK (0,9282666)

Alza (stejný kurz by byl u každé kreditky Hellobank)
    28.10. (zaúčtováno 29.10.) 241,90 UAH = 222,88 Kč (0.9213724)
    27.10. (zaúčtováno 29.10.) 43,00 UAH = 39,62 Kč (0.921353)
    27.10. (zaúčtováno 29.10.) 33,50 UAH = 30,87 Kč (0.9214925)
    25.10. (zaúčtováno 29.10.) 4 000,00 UAH = 3 685,44 Kč (0.92136)

mBank (Visa Svět)
    25.10. (zaúčtováno 27.10.) 4000 UAH = 3 701,46 CZK (0,925365)
    26.10. (zaúčtováno 28.10.) 2000 UAH = 1 850,73 CZK (0,925365)
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    Me na Revolutu vyhovuje,
    - ze muzu nastavit auto-change na kurz, ktery chci
    - ze platby EUR / USD jsou odeslane / pripsane v cili prakticky okamzite (ceske banky minimalne 1 den)
    - ze revolut ma zdarma SWIFT
    - ze jejich mobilni appka podporuje SEPA / SWIFT naprosto jednoduse lidem ulozenym v adresari

Naopak me na revolutu neuveritelne vytaci, ze na dokumentu o potvrzeni platby neuvadi variabilni symbol a ja si to musim vytisknout a dopsat tuzkou jako kreten.

Pouzivam to k podnikani ... takze mozna specificky use-case ...
    Nicmene co jsem koukal na jiny karty, tak se revolutu ty kurzy absolutne neblizi. Napriklad v dobe psani nabizi revolut prodej eura za 27.69; Hello ho ma za 28,16; Airbank 28,32; Unicredit 28,62 coz jsou v mych objemech neuveritelne rozdily ...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PATRIKCHRZ: No vidis. A tak jak jsi to napsal je jasne ze Revolut nemas rad. Staci tu “pravdu” tendencne interpretovat.

Prikladem:
    - mile na Lufthansu - opravdu to je pro kazdeho?
    - nepouzitelny vyber 4500 - opravdu je pro vsechny nepouzitelny?
    - vyjmenovani lepsich kreditek - opravdu jsou lepsi? Opravdu maji lepsi kurz? Opravdu jsou zadarmo?

PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    To, že většina lidí problém nemá, je snad jasné, to je obvyklé i u zboží (jaká by asi byla kvalita, kdyby nějaký druh zboží reklamovala většina). Blbé je, když do té menšiny najednou spadneš (nebo někdo z lidí, které znáš). A bohužel, "velikost té menšiny" je u Revolutu výrazně větší, než u klasických bank.
    I s tím se dá žít, ovšem hlavní průšvih vidím v nulové podpoře. Když budu potřeba něco řešit s českou bankou, tak tam zajdu (no, teď to bude asi trochu těžší), ovšem u Revolutu jsem odkázán na chat. A když to nevyřeším, můžu českou banku ještě popohnat k finančnímu arbitrovi (sám jsem vyhrál tři spory s třemi různými bankami) nebo si stěžovat na ČNB. U Revolutu si můžu vybrat akorát mezi lampárnou a hlavním nádražím - a zde vidím ten hlavní rozdíl mezi Revolutem a běžnými bankami.

Zrovna nedávno jsme se s kamarádem na podobné téma bavili - jak poznat kvalitní službu od nekvalitní - a je to právě v té podpoře. Máš kam zavolat a - hlavně - u té kvalitní služby to ta telefonická podpora skutečně vyřeší, ne jen zapíše do nějakého ticketovacího systému. A platí to úplně stejně pro internetového providera jako pro brokera či jakékoliv jiné služby. Ano, tyto služby jsou zpravidla - logicky - dražší, ale jejich výhodu oceníš právě v momentě, kdy budeš řešit nějakou potíž. Paradoxem je, že u kvalitní služby tu podporu možná nikdy nevyužiješ, protože těch potíží tam bude výrazně méně.

S tím, jak se vyvíjí český bankovní trh, postupně klesá rozdíl mezi Revolutem a klasickými bankami. SEPA platby už mají české banky ze zákona za cenu korunových (tj. často zcela zdarma), kurzy na některých kreditkách (Miles and More od Unicredit nebo Hello a její cobrandy (Mototechna, Alza, Datart, Euronics)) odpovídají těm od Revolutu (a nemají víkendové příplatky, navíc ještě poskytují vratky ať už ve formě věrnostních mil do programu Lufthansy nebo 1 % vratky), výběry z bankomatů v tuzemsku i v zahraničí se pomalu stávají standardem (a bez omezení na nepoužitelných 4,5 tisíce),.. naopak Revolut se nikam neposouvá, nepřichází s novými výhodami, ne, aby zvýšil náskok, ale aby si ho alespoň udržel.
    R_G
    R_G --- ---
    KOC256: Chvalim hlavne na nyxu, kde to casto obratem potiraji "znami podezreli".
    KOC256
    KOC256 --- ---
    R_G:
    Jenze tyto spokojene majority na netu slyset nejde. Nebo kolik jsi napsal pochvalnejch prispevku? To je proste realita, ze jde videt ty co si stezuji. Pak jen zalezi kdo si to uvedomi a kdo udela zbrkly zaver.
    R_G
    R_G --- ---
    RUI: Uprime receno nevim, kde se ty negativni zkusenosti berou. Poslednich tri roky jsem prakticky stravil v zahranici, s Revolut mam jen dobre zkusenosti. S vyjimkou Recka, kde maji zpoplatnene vsechny vybery kartou asi uplne vsichni, jsem nemel problem vybirat z bankomatu zdarma (samozrejme limitu ca. 4500 korun). Prevody na ucet v ramci EU do tri dnu maximalne. Na Aliexpresu jsem platil taky bez problemu, stejne jako na Amazonu apod.
    RUI
    RUI --- ---
    ADAMM: Jen doplním, že při překročení limitu 120k je konverze zpoplatněna 0,5%, což pořád vůbec není špatné - v podstatě srovnatelné s Transferwise (i když při větších převodech je Transferwise o chlup výhodnější).

Převod CZK z Revolutu do české banky je zdarma (jak už bylo zmíněno, chodí z České spořitelny), z mé zkušenosti (zhruba 10 převodů za poslední tři měsíce) trvají tak 4-5 dní. Celkově jsem zatím spokojený - kromě konverze používám Revolut i na běžné platby po Česku. Zatím se mi nestalo, že bych někde nezaplatil (ale pro jistotu mám vždy i jinou kartu).

Jedinou negativní zkušenost mám s výběry z českých bankomatu; zkoušel jsem jich několik a ani jeden se mi nepodařilo přimět spolupracovat.

Celkově bych za sebe řekl, že svou primární funkci Revolut plní dobře. U různých doplňků jako třeba nákup akcií bych byl opatrný a radši důvěřoval specializovaným nástrojům.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    PATRIKCHRZ: to je výběr z karty, dotaz byl na zpoplatnění převodů na účet. převody z jedné do jiné měny (u Free verze) jsou zdarma do 120k CZK měsíčně
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    ZAPPO: To je v podstate muj plan.
    Diky vsem za sdileni zkusenosti, to se fakt hodi.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    R_G: pozor na to, že bez poplatků je jen velmi malá částka výběru, myslím, že to je asi 4,5 tisíce za měsíc
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    R_G: korunové platby chodí z české banky, tuším z České spořitelny, takže u korun jde o tuzemskou korunou platbu. Posílaji ale jednou za týden až 14 dní, pokud nezvolíš placenou expresní platbu. Takže někdy si dost počkáš.
    Pokud chceš využít jen "dobij - vyber" třeba kvůli bonusům na kredit, tak ti Revolutku brzy zablokují!
    R_G
    R_G --- ---
    ADAMM: Diky. Mne slo spis o poplatky u Komercni banky :-))
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    R_G: v nejake normalni vysi je to i na free uctu bez poplatku.
    R_G
    R_G --- ---
    A propos, nevite prosim, jake jsou poplatky za poslani CZK z Revolutu na ucet v CZK u Komerni banky? U transakci v EUR a GBP v eurozone a Anglii jsem se s poplatky nesetkal, ale jak je to v CR nevim. Diky!
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NAVARA:
    to nerozporuji. Jen jsem polemizoval nad tím, že nalezených 1000 stížností neodpovídá na 1200 aktivních účtů, ale že ten poměr bude někde jinde ne?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KOC256: No já si tu nedostupnost jakéhokoli supportu vyzkoušel - šlo o hovno, nešla my nainstaloval aplikace a celkově jsem tam měl asi libru - ale prostě nemáš možnost je jakkoli kontaktovat.
    Nemají ticket systém an webu, žádný email, na fóru nemůžeš posílat ani reply natož nové posty. Ono ostatně vypisovat se do toho chatu na mrňavém telefonu není zrovna slast i když jim ten chat funguje.

Za mně high-risk (6 ze 7) v kategorii "pouze pokud si ochoten přijít o všechny peníze co tam máš bez náhrady".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam