• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    ADAM: kdyz na to prijde, tak ze statistiky mam zkousku, averzi k riziku mam na urovni, ze nemam rad gambling a zaroven mam rad kdyz veci maji jinej cil nez jen !!!lambo111oneoneone. Co se tyce rychlosti tak bitcoinova transakce se zpracuje podle toho jak vysoky zaplatis fee, ktery muze bejt taky ne nepodstatnej naklad (za tu hodinovou rychlost ted zaplatis tak 12 dolaru? zalezi kolik mas ins/outs). Zaroven predpokladam, ze se taky bavime o prakticnosti, rychlost zpracovani neni zarucena a ten clovek na prijmu nebude stat hodiny na ulici vedle btcmatu, proto jsem mluvil spis o dnech.
    Slavny konec nepredikuju, ale jako ostatni si uvedomuju, ze hodnota je podlozena jen poptavkou, nema to zadnou fundamentalni hodnotu. Zaroven je tam tuna obratu hnana skrz pochybny veci jako je tether, takze je dost dobre mozny, ze realna likvidita je radove nizsi nez je videt na cislech co jsou videt zvenci - z toho pak plyne ta volatilita a moznost necekaneho crashe z niceho nic.
    ADAM
    ADAM --- ---
    MIKEE:
    takze ty to debatu myslis opravdu vazne?

tak jo:
    1. ta tabulka naznacuje, ze mas o HODNE vetsi sanci, ze potkas volatilitu smerem vzhuru, nez dolu.
    (pokud tedy prave ted nenastal ten slavny konec, ktery bitcoinu tobe podobni predikuji uz tech celych 10 let)
    2. bitcoinova transakce trva 10min az hodinu. i s nejakou hodne velkou rezervou na nakup a prodej pocitejme treba 4hod.
    3. jdi na trading view a spocitej mi, kolik tam najdes 4h svicek s poklesem >10%. ja posledni takovou nasel v breznu 2020. https://www.tradingview.com/chart/JGyyE4hT/
    4. btw pro zajimavost: pokud bys v tom breznu mel tu nejvetsi smulu a vychytal tu nejhlubsi cervenou svicku -19.75%, tak z 1000usd bys sice behem 4hodin ztratil 195dolaru. pokud tu sumu drzel do dneska, tak z puvodnich 1000usd mas dneska 5358usd.

pokud ti nic nerika statistika pravdepodobnosti, nebo mas tak extremni averzi k riziku, ze se bojis, ze vychytas tu 1-2 prilezitosti za rok, kdy bitcoin ztrati >10% behem hodin, tak pak opravdu nezbyva, nez te poslat do WU, kde mas jistotu, ze si od tebe radi vezmou cca 4-5%
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    ja ti pomuzu: kdybys nakoupil BTC pred tydnem, tak jsi -15%, pokud pred deseti dny, tak jsi na svym, pokud pred dvaceti, tak -20% .. tohle fakt neni instrument, kterym chces ted prenaset penize v radu dnu
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    ADAM: chapes rozdil mezi deseti lety a deseti dny? zaroven okridlena veticka "past performance cannot guarantee future results", takze na ten obrazek ti taky muzu rict ... a?
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    PATRIKCHRZ: ten odkaz jsem postoval protože je Ukrajina v podporovaných zemi, viz odkaz. Do Polska šla hotovost cca 3 dny.
    ADAM
    ADAM --- ---
    MIKEE: tak určitě

MIKEE
    MIKEE --- ---
    ADAM: jo, marze 2.2%, a taky mezitim nez dokoncis tu smenu od zacatku do konce ti btc zafluktuuje klidne o 10-20%, kdo vi kterym smerem.
    ADAM
    ADAM --- ---
    PATRIKCHRZ: pokud je v kieve, tak během 1s. Vygoogluje místo s marží 2.2% https://buybank.io/en/sell-btc-online-cash-kyiv

Nemám tušení, kolik stojí WU, ale tipuju nasobne víc.
    ADAM
    ADAM --- ---
    PATRIKCHRZ: Naprostá většina je obousmerna. Např všechny této firmy: https://www.wbtcb.com/cz/bitcoinmaty

Stejně tak koupíš a prodas ve všech trafikach Geco.

Marzi si vypočítá na těch stránkách přesně, je 6.6%. (btcmat je nejdražší způsob směny, protože je nejpohodlnějsi a anynymni.)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAM: nepovažuji se ve financích za úplně neznalého, ale asi bych měl v ČR problém směnit bitcoiny za koruny (a už vůbec ne nějakým rozumným kurzem), pokud bych neměl bankovní účet. A to zde žiji a mám tu spoustu přátel. Představa, že se o něco takového budu snažit v cizí zemi?
    Nevím jak na Ukrajině, ale co jsem viděl bitcoinmaty u nás, tak všechny sloužily k nákupu bitcoinů (s marží v řádech desítek procent), žádný je neuměl vykoupit a vyplatit hotovost.

Ty zahraniční poukázky České pošty jsou dobrá volba, pokud to nespěchá, jinak Western Union, Money Gram, Money Polo, zaslání na účet blízké osoby,...

Pak jsou tu speciální způsoby, ale opět pouze pro znalé, třeba hawala. Ale opět i u nás bych měl problém najít nějakého hawalara, natož na Ukrajině. Na druhou stranu, ten český by mi určitě kontakt na nějakého ukrajinského dal :)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    MTHU: překvapilo mě, že o tom není nikde na Měšci nebo tak (mrk mrk PATRIKCHRZ)
    ADAM
    ADAM --- ---
    NELDE: to asi zalezi. kdyz to posles "po znamym", tak mu musis verit, ze to neztopi.

kdezte kdyz do FB skupiny napises, ze prodas za cash, najdes ihned zajemce v podstate kdekoli.
    nemusis mu verit, vymena probehne primo na miste face 2 face.

napr. ceska skupina https://www.facebook.com/groups/161651711267271

jsou lidi, kteri takto bez karty a bankovniho uctu cestuji po celem svete. napr Max: https://letstalkbitcoin.com/blog/post/citizen-bitcoin-max-hillebrand-the-bitcoin-nomad
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAM: To už je jednodušší najít někoho, kdo posílá peníze z ČR domů a přidat to k jeho platbě (-; než hledat někoho úplně neznámého.
    ADAM
    ADAM --- ---
    PATRIKCHRZ: naprosto jednoduse. treba v bitcoinmatu.
    nebo najde nekoho, s kym ho vymeni. treba na localbitcoins.com.

PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAM: jasně, bitcoin i na zlomenou nohu. Člověk je v cizině, nemá přístup k bankovnímu účtu, jak asi ten bitcoin promění na hotovost
    ATAN: kdysi jsem se účastnil akce s MoneyPolo, které by mělo fungovat podobně jako Western Union.
    Obdobně funguje Money Gram, ceny budou asi podobné.

Výhodou WU, MG, MP je rychlost, peníze jsou v cíli do několika hodin, lze je vyzvednou i bez osobních dokladů (lze poslat tzv "na heslo", alespoň do některých zemí), ale je to drahé a to jak na poplatcích, tak na kurzu, třeba WU neumožňuje u nás vložit dolary, ale musí se zakoupit jejich "švindlkurzem" a stejně tak je švindlkurzem smění na místě na hřivny (i když možná že na Ukrajině lze vyplatit dolary).

Poukázky Z/C a Z/A České pošty nejdou do mnoha zemí, ale jestli Ukrajinu podporují (nedíval jsem se), je to jedno z řešení, jen to může docela dlouho trvat, nedivil bych se, kdyby i pár týdnů, doporučím ověřit.

Pak je tu možnost dát hotovost do obálky a poslat jako cenné psaní (pokud ho cílová země podporuje) nebo doporučený dopis. Dřív, než byly levné SEPA platby, tak jsem takto platil do Německa, pravda, pár zásilek se mi ztratilo, ale dostal jsem plnou náhradu. Ovšem opět, to trvalo, do Německa to trvalo obvykle tak 14 dnů.
    ADAM
    ADAM --- ---
    ATAN: bitcoin
    MTHU
    MTHU --- ---
    ADAMM: Taky jsem nakupoval v Rumunsku :-) Podle všeho to fakt vypadá na transakci na té původní bílé kartě. Mám totiž jen virtuálku a free tarif. A když si rozklepnu virtuálku, tak tam tu transakci nevidím. Takže to "pocházelo" z karty, kterou už nemám.
    ATAN
    ATAN --- ---
    NINE_OF_NINE: tak CP by me v zivote nenapadla. Diky, kouknu.
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    ATAN:
    Než western Union bude levnější
    Poštovní poukázka Z/C - Česká pošta
    https://www.ceskaposta.cz/sluzby/platebni-a-financni-sluzby-zahranici/postovni-poukazka-z-c

Mám zkušenost s platbou do Polska a OK.
    ATAN
    ATAN --- ---
    Nepouzival nekdo Western Union? Potrebuji poslat na Ukrajinu prachy, aby se daly bez uctu nekde vybrat (Revolut karta uz pres mesic hlasi v bankomatu, ze je restricted country, Rovolut pry problem "resi"). Zkousim to poslat pres web WU, ale kdyz prejdu na stranku s odesilanim penez, tak mi to porad (zkousim pres tyden) pise, ze "the service is currently not available".

Nebo zna nekdo nejaky jiny zpusob jak ty prachy poslat?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam