• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    HARALD
    HARALD --- ---
    Od roku 2017 je možno bez poplatků splatit jednou ročně až 25% částky hypotéky. Nad tuto hodnotu může banka chtít zaplatit náklady.
    Pro smlouvy starší toto neplatí.

Dále je bezplatné splacení při výročí fixace. To neznamená každý rok, ale k datu, do kterého je smlouva uzavřena. Typicky 3, 5, 7 nebo 10 let.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    JIXIPEN: před rokem jsme předčasně refinancovali z RB do ČSOB (tuším po dvou letech z pětileté fixace) a platili jsme jen tuším dva tisíce.
    BOAR
    BOAR --- ---
    Jeste me napada, ze to proste zbouram ... pak po me maximalne banka bude chtit splatit hypoteku ne ? nebo jeste nejhakou pokutu ? vlastne by to bylo reseni :-) zbourat, a vedet, ze maximalne to zaplatim :-)
    BOAR
    BOAR --- ---
    super, diky za info. ad zastava je mi to jasny. Nejvic me stve, ze mam moznost to doplatit, abych neresil veci jako jinou zastavu, povoleni a tak ... ach jo. A hlavne se v KB nejsou schopbni vyjadrit uz mesic.
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    NELDE: KB jsem už neudělala pár let... v podstatě z podobných důvodů, co píše Boar :-).
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    BOAR: Komerční banka se obecně v poslední době dost zhoršila. Bohužel ale banky jdou prostě typicky na max co jim dovoluje ČNB, takže těch 44000 za předčasné splacení je vlastně taková "normálka" a je to všude. Při prodeji se dá jednat o snížení, při refinancování jinam ze zkušeností neustoupí.

Co je potřeba si uvědomit - banka neustále potřebuje mít dostatečnou "zástavní hodnotu" - tzn. i po zbourání je potřeba být se zástavou výše než je cena toho, co tam zbyde. Nejsem si jistá, zda to platí. U jiné banky by to nebylo o moc lepší. Pokud je alternativní zástava, tak ideál je prostě dát jinou zástavu (to je opravdu formalita), zbourat, postavit a zase zástavu vrátit.
    NELDE
    NELDE --- ---
    BOAR: Znám jednu externí poradkyni. KB dělala, tak se poptám.
    MUXX
    MUXX --- ---
    ELIJEN: Pise mi to taky max 300k czk. Zavolej do banky, po telefonu by to mohlo jit.
    BOAR
    BOAR --- ---
    NELDE: to je mi naprosto jasný, že je úplně ... Že o hypotéce nemůže rozhodovat. Proti jsem chtěl rovnou s hypotečním poradcem. Ale ona má prý na hypotéky školení. Tak se mi nepovedlo dostat na poradce. Jak se k někomu dostanu? A ideálně po telefonu, nechce se mi nikam do kanceláře. Jinak to co říkáš na vím. Ale nemám to s kým probrat.
    NELDE
    NELDE --- ---
    BOAR: Nejsi typický klient, na kterého jsou vyškoleni. Neřeš to s osobní bankéřkou, ale hypotéčním poradcem, který má zkušenosti.
    Banka ti samozřejmě nedá souhlas s bouráním baráku, který má v zástavě. Takže potřebuješ prvně refinancovat (převést) hypotéku, aby byl v zástavě maximálně pozemek (nebo něco, co bourat nebudeš - zástava může být i jiná nemovitost). A pak si vzít novou hypotéku na výstavbu nového baráku.
    BOAR
    BOAR --- ---
    Vadi mi jednani, ze kdyz neco poebuju, tak je to problem.
    Primarne potrebuju barak co mam na hypoteku zbourat, a pak tam postavit novej, a jeste si par penez pujcit. Na postaveni baraku potrebuju zazadat o vyjimky na stavebnim urade, a na vyjimky potrebuju barak (alespon papirove) zbourat. Na zbourani potrebuju souhlas banky.
    Moje osobni bankerka v KB neni schopna mi uz asi 3 nedele sdelit, za jakych podminek bych to mohl zbourat - pry je to do 10.02. (to uz bylo) na hypotecnim oddeleni. Po 14 dnech mi napsala email, ze ji mam doplnit, ktery z objektu (v zastave jsou 2 nemovistosi s objektama) se chystam zbourat. (to jim trvalo 14 dni prijit na to, ze jsou tam 2 zastavy? kdyz jsem se otom s pani bavil ? ) Je to ta sama pani, se kterou jsem podepisoval tu refixaci. a ktera na otazku " co jsou tady ty pokuty za nevyuzivani uctu, a co znamena vyuzivat ucet" rekla ze nevi, a at si toho nevsimam, ze se pokuty moc nedavaj. Tvarila se dotcene, kdyz jsem ji rekl, at to zjisti.

Nejlepsi by bylo tu hypoteku doplatit, a nasledne si vzit novou, az budu defitinitvne resit stavbu toho novyho baraku. jinak porebuju odhad pozemku, souhlas baky se zbouranim, odhad noveho domu, souhlas banky s vystavbou .... je to proste mor :-)
    GOR
    GOR --- ---
    MUXX: Z me zkusenosti KB nedodrzuje sve vlastni podminky.
    MUXX
    MUXX --- ---
    BOAR: S tim asi moc nehnes. Leda najit nejakou vyhodu v podminkach KB. Ja mel v CSAS moznost za poplatek 2000 kc rocne splatit predcasne az 250k rocne. Nemaji neco podobnyho? Co ti na tom KB vadi?
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    BOAR: je to tak, výklad se liší banka od banky
    BOAR
    BOAR --- ---
    STARDAY: fixaci jsem mel 16.07.2019, zafixovano na 7 let. koukam, ze si kazda banka vyklada jinak to, co cnb rekla.
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    BOAR: pockej, jeste jednou a pomalu. ty si mel vyroci fixace 16.7. 2019? a max zafixovano na 5 let, tj. do 16.7.2024? pokud ano, tak ten jeden den nebude mit dramaticky vliv na vysi poplatku.
    jinak nektere banky pristoupily k vykladu, ze do ucelne vynalozenych nakladu zapocitavaji i naklady na zdroje pro uver na sve strane. kdyztak si vyfiltruj Ghoststalkera, do podrobna to tu vysvetloval
    BOAR
    BOAR --- ---
    NELDE: myslism si, ze jsem to chtel nacenit ze bych to splail na vyroci fixace ... tak pocitam to umyslne posunula na den pred fixaci, aby mohla udelat BUBUBU a ukazat velikou sumu.
    BOAR
    BOAR --- ---
    NELDE: Ano, to jsem si vsimnul az pote, co mi to mailem poslala. Tenhle mail mam z banky nazaklade schuzky (telefonatu) s moji "bankovni poradkyni" (ekvivalent toho, ze bych za ni sel na prepazku.

Takze ji napisu, at mi to naceni jeste o mecic pozdeji - tedy az bude 2 roku po refixaci, a uvidime, co mi k tomu napise.
    NELDE
    NELDE --- ---
    BOAR: No jo, ale ty dva roky budou až o den později.
    Dej si schůzku s někým z té banky a požádej o vysvětlení postupu, když budeš chtít od nich odejít po 16/7.
    BOAR
    BOAR --- ---
    NELDE: konec fixacemam za 5 let, naceneny to je par dni pred vyroci fixace
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam