• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    Kamarád Peter Michajlov (rozjížděl mBank a Equa Bank) a rozhovor s ním o chystatné Partners Bance. nejsem zrovna jejich fanoušek, ale tohle nezní vůbec špatně:

Finanční aplikace fungují často na hraně. Uživatelům se divím, říká expert - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/financni-aplikace-funguji-casto-na-hrane-uzivatelum-se-divim-rika-expert-154916
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    KOLLUCHA: Tak Deutche bank nabízí okamžitou platbu s limitem €100k na jednu platbu. Takže, je tady větší pravděpodobnost superrychlého výcucu peněz než v Německu, nějaká přísnější legislativa nebo jsou naše banky ehm zvláštní a chystají se plavat proti proudu?
    (strana 9, bod 3 pod čarou)
    https://www.deutsche-bank.de/dam/deutschebank/de/shared/pdf/List-of-Prices-and-Services-Deutsche-Bank-AG.pdf
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    ADAMM: Okamžitý převod mezi cizíma měnama zcela jistě nemá každá banka, např. ČSOB převádí měny jen v pracovních dnech a nejde v noci. Zákaznickou podporu má FIO naprd, není se kam dovolat, na maily odpovídají po týdnu, to je pravda :-)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    NELDE: A jaké jsou limity na SEPA okamžitou platbu v tom Německu třeba? Tam taky AML platí, nebo ne? Jestli nikdo neví, tak na to zkusím večer mrknout, jestli bude čas. Začíná mě to zajímat :-))
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOLLUCHA: Ty limity jsou kromě obrany před vyluxováním také ovlivněné legislativou proti praní špinavých peněz (AML) - když se přehazují online velké peníze, tak orgány nemají šanci zasáhnout.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    Připomínám, že ode dneška mají stávající klienti Trinity na účtu Spořicí účet Výhoda+ sazbu 0,58 % p.a. do 250 tis. Kč a 0,33 % p. a. nad 250 tis. Kč.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    ADAMM: Ano, já jsem ten článek četla, ale nezdá se mi, že by tady v Česku byla nějak větší pravděpodobnost, že mi někdo vyluxuje účet, než, řekněme, v Německu. Nebo snad limity snižují i banky v Evropě? Potom by to dávalo smysl.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    KOLLUCHA: v těch článcích to je - jde o ochranu před tím, aby ti někdo nevyluxoval super-rychle účet ;)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    FLEGMA: tak okamžitý převody mezi vlastníma účtama má prakticky každá banka, to není zas žádnej zázrak. Fio má IB, který vyhovuje Patrikovi, ale pro spoustu lidí je to vykopávka z dob již minulých. a mají teda dost špatný renomé v oblasti zákaznické péče (fungují skvěle, když nic nepotřebuješ, když máš problém, tak je to horší) a pobočky jsou - třeba ve srovnání s Air Bank - jak z devadesátek (a je to detail, ale na třech pobočkách, co jsem byl - na všech třech vypadaly klávesnice "klientských" terminálů, že od těch devadesátek je nikdo neočistil, fakt nechutný to bylo).
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    TOOMIX: v zásadě se nespálíš s žádnou z těchto dvou. Já aplikace nepoužívám, i na mobilu používám "velké" internetové bankovnictví a to od FIO je na mobilu velmi příjemně použitelné.

Debetní kartu k účtu zdarma mají obě - u AIR dvě (jedno jestli na stejného majitele - např. k EUR a CZK účtu, nebo na různé) u FIO může mít každý disponent svoji kartu, takže teoreticky neomezeně karet k účtu zdarma (pokud správně chápu podmínky).
    FIO má aktuálně asi nejširší možnosti nastavení zabezpečení karty - https://www.mesec.cz/clanky/dobre-zabezpecit-platebni-karty-umi-tri-banky-fio-je-prvni/

Já používám obě (a ještě některé další), jako hlavní banku mám FIO.
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    TOOMIX: Na rychlost plateb určitě FIO, převody mezi vlastníma účtama 24/7 realtime včetně cizích měn, účet zdarma, takže není co řešit.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    PATRIKCHRZ:
    ADAMM: Já jsem v bankovnictví a vůbec v oblasti financí docela nová, takže mám možná naivní otázku. Proč to banky dělají? My tady máme nějakou přísnější legislativu než v okolních zemích?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    TOOMIX: Já mám těch účtů docela dost a trable jsem občas zažil prakticky všude. A to je zas tak moc extra nevyužívám, takže jsem toho také spoustu nezaregistroval. A záloha jinde se hodí vždy.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    BUNDA: no tihle to přiznali, aspoň na FB, až za pár hodin, kdy se na ně sesypali lidi. A dneska to blblo taky. Vždycky jsem měl jen jeden účet, ale evidentně bude lepší mít aspoň jeden záložní
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    TOOMIX: a jinak bych ti doporučil Creditas. Má docela našlápnuto. Fio je taková konzervativní klasika a Airbank taky proč ne. Zda budou změny a jaké se uvidí. Mám všechny uvedené a pár dalších bank k tomu :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    TOOMIX: včera tam měli nějaký trabl a platby se převedli až za dlouho, volal jsem tam a hned na to upozorňoval jejich automat, takže sem si jen potvrdil, že o tom ví a řeší to. Jinde to raději zatloukají a operátor se tváří, že je vše ok.
    NELDE
    NELDE --- ---
    TOOMIX: Asi Fio (pokud ne mBank nebo třeba Hello), u Air se dají čekat změny - jestli k lepšímu je ve hvězdách, nicméně se zakládáním účtu u nich bych teď počkal.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Jako primární banku mám EquaBank a rád bych to tak nechal, ale včera a dnes mě vytočili tak, že si asi pořídím ještě záloží účet (zpomalené převody mezi účty, kdy převod mezi vlastními účty trval včera 8 hodin, dneska 5). Přemýšlím jestli Fio nebo Air Bank. Požadavek je akorát abych měl debetní kartu, mělo to FUNKČNÍ mobilní bankovnictví, bankomaty a vkladomaty mi jsou fuk. Co byste si vybrali? Asi to bude jedno co?
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: Tak to se dá čekat, že to bude vyšší jen pro prémiové klienty (-;
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    PATRIKCHRZ: no i v tom původním článku je výslovně zmíněná KB, která to chce kvůli firemním klientům - ale když už to budou dělat, tak že to pustí všem. tak uvidíme, jak to dopadne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam