• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE: Proc?
    NELDE
    NELDE --- ---
    Tak jsem včera musel použít George a musím říci, že se omlouvám Unicreditu.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    BOAR: a ne jen u nás. Byl jsem na Zakynthosu a všechny bankomaty Euronet ve vnitrozemí vypnuty. Bez tohoto objebu je fakt levnější je vypnout, než je nechat pro místní.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KIE: je to tak. Za české karty si můžou bankomaty účtovat jen to, co je dohodnuto mezi českými bankami a jde o částky v řádech korun, četl jsem něco o 9 korunách, ale celá částka provozovateli bankomatu nezůstane, platí poplatky společnostem (Global Payments), které mu ověřují zůstatky na kartách.

Zlatým dolem jsou tak zahraniční karty. Ty může zkásnout 2 krát.
    1. poplatem za použití karty (přičítá se k částce výběru) ve světě je to kolem 6 USD za výběr
    2. DCC neboli Dynamic Currency Conversion - tento trik používají i někteří obchodníci (z našich sousedů jsou aktivní zejména v Polsku), kdy platbu nezaúčtují v místní měně, ale v měně karty svým "švindl kurzem"

Bohužel se obojímu čím dál hůře vyhýbá. Například v Thajsku si paušální poplatek účtují úplně všechny bankomatu, v Kambodži už většina, na poplatek bankomatu narážím v čím dál více zemích, někdy jde obejít tím, že se vybere z bankomatu jiné banky, ale ručičky vah se čím dál více přiklánějí k těm, co poplatek účtují, hádám, že postupně se to stane standardem. Spolu se snižujícím se limitem na 1 výběr v řadě zemích se to pomalu blíží k poplatku i několik procent z vybírané částky :(

Jsou karty, které lze nastavit tak, že ani jedno neumožní, např. mBank, psal jsem o tom v mém článku https://www.mesec.cz/clanky/dcc-nechceme-mbank-umi-blokovat-nevyhodne-kartove-kurzy/, nově by to mělo umět i FIO. Je to ale dvojsečná zbraň, s takto nastavenou kartou prostě nevybereš a pokud nemáš možnost na místě nastavení změnit (když vybrat/zaplatit zkrátka musíš), jsi v loji. Takže pokud už si takhle kartu nastavíš, chce to mít s sebou záložní, kterou půjde použít.
    BOAR
    BOAR --- ---
    KIE: dokonce prej ty bankomaty byly behem korony vypnmuty :-) A ty potrebujes bakomat ? nebo jen prisel euronet ze ti chce dat bankomat ?
    KIE
    KIE --- ---
    NELDE: co jsem zkoušel tak ne.....
    NELDE
    NELDE --- ---
    KIE: A nějaká banka by tam nechtěla?
    KIE
    KIE --- ---
    TOOMIX: BOAR: BOAR: jasný tak to asi nekecají a opravdu pro ně CZ/CZK transakce nejsou zajímavé.
    BOAR
    BOAR --- ---
    KIE: Euronet bankomaty jsou smelina - delaj bud osklivy kurz pro prevod, nebo velkej jednorazovej poplatek. a ano, je mozny, ze je cesky banky poslaly dohaje, a ze z CZK lidid nic nemaj. Ale cizincum treba nabizej standartne vybery 5.000, 10.000 20.000 30.000, a nasledne mizernej kurz. z toho zijou. "okradaj turisty" najdi si o tom par clanku, dokonce rubes na to delal video https://www.youtube.com/watch?v=7VtdAU_cKEQ
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Že se do toho pletu, ale...

HOW EURONET ATM's WORK in EUROPE - THEY SUCK(HONEST VLOG)
    https://www.youtube.com/watch?v=7VtdAU_cKEQ
    KIE
    KIE --- ---
    NAVARA: problém je , že Euronet není banka , mají jen síť bankomatů, tj. jim může být odhlečení poboček jedno, jediné co je může zajímat je nějaký poplatek za transakci (ať už % nebo paušál)....a to by mě právě zajímalo jak to funguje, tj. zda je opravdu pravda, že z CZ transakcí v CZK nic nemají .

Bankomaty Euronet Úvodní stránka - Poskytovatel bankomatů - Euronet
    https://www.euronetatms.cz/
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KIE:Aniž bych zabredaval do poplatku, bance se to vyplatí už ve chvíli, kdy neobtěžujes pobockoveho pracovníka drobnym výběrem hotovosti
    KIE
    KIE --- ---
    Je tu někdo kdo dělá do bankomatů ? Řeším bankomat do provozovny od Euronetu a vysvětlili mi to tak, že vlastně za české výběry si nemůžou nic (1 kč/za výběr) účtovat, tj. jsou pro ně zajímavé jen lokality kde je pohyb/výběry cizinců....

Můžete mi to nějak potvrdit/vyvrátit jak to s těmi poplatky je ? Protože v tom případě musí být většina výběrů fakticky zdarma a pak nerozumím tomu, že se to vůbec vyplatí provozovat....(a pakuje se na tom banka, která vydala kartu).
    BOAR
    BOAR --- ---
    KALIBAN: Prosimte, spadnul jsem do skatulky, kdy podle vykladu CNB muzou vyzadovat jen administrativni poplatky ... postupoval jsem dle: https://finarbitr.cz/cs/informace-pro-verejnost/caste-otazky.html bod 2.
    Zaplatil jsem hypoteku i s nakladama, a nasledne jsem napsal papir (viz nize)

Nasledne se 30 dni ndic nedelo, tak jsem volal do banky - zaurgovali to, a prislo mi nabidka na snizeni na cca 15K, tak jsem rekl, ze ne, ze chci max 1K. Prislo 7K, a velky vymlouvani a spoustu pravnickych kecu, a vyklady zakonu. Rekl jsem NE
    tak mi nabidli 1K+2K. TO asi akceptuju - je to sice narovnani, ale uz se mi tim enchec ztracet cas.

Věc: Vrácení části nákladů za předčasné splacení úvěru

Vážená banko,

dne XXXXjsem provedl předčasné splacení hypotečních úvěrů XXXX a XXXX. Dále byly zaplaceny účelně vynaložené náklady, ve výši 52 399,00 Kč a 8 654,00 Kč. Dle výkladu zákona č. 257/2016 Sb. o spotřebitelském úvěru, účinném od 1. prosince 2016, dohledovým orgánem, tedy ČNB, lze za účelně vynaložené náklady v těchto případech považovat pouze takové náklady, jejichž vynaložení je v daném případě účelné a jejichž výše je zároveň odůvodněná. Nemůže se tedy jednat o náklady, které vznikly již v souvislosti se samotným poskytnutím úvěru, i když se mohly stát v důsledku předčasného splacení marně vynakládanými, tedy nenesoucími zisk. Zároveň nemůže jít o ušlý zisk, neboť ušlý zisk není (účelně vynaloženým) nákladem. Tímto tedy žádám o vrácení částek 52 399,00 Kč a 8 654,00 Kč, které byly označeny jako úrokové náklady dle vašeho výpočtu účelně vynaložených nákadů. Tyto částky prosím zašlete do 3 pracovních dnů od doručení této žádosti na můj bankovní účet XXXX. Pokud tak neučiníte, budu se nucen obrátit na finančního arbitra. 

S pozdravem 
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    BOAR: jakym zpusobem jsi to NE rikal? resp jak ta komunikace cela probihala?

a gratuluju, nenechat se instituci sikanovat je jedna z veci ktery kdyz se povedou, tak obdivuju
    BOAR
    BOAR --- ---
    Tak k predcasnemu splaceni BOAR: splatil jsem uver mimo fixaci, komercni banka mi vypsala jako ucelne vynalozene naklady "rozdil uroku" cca 60.000,- . Tak jsem jim to odmitl, pohrozil arbitrem, tak mi nabidli snizeni na 15000, pak na 7000, a nakonec na 3000. Vsechno je to jen narovnani, takze nepriznavaj, ze to delaj spatne. trevalo to sice 2 mesice, ale tu posledni castku uz vezmu - mam jeste sanci se hadat dal, jit za arbitrem, ale na to uz nemam naladu.
    jinak co jsem hledal po netu, tak s nima ted vede CNB rizeni prave kvuli temto ucelne vynalozenych nakladech. KB na to mna nejakej svuj nazor, ze je to Ok. Uvidime, jak to dopadne.
    Kazdopadne az na nekoho budou delat BUBUBU, tak v nekterych pripadech staci rict NE.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    Kamarád Peter Michajlov (rozjížděl mBank a Equa Bank) a rozhovor s ním o chystatné Partners Bance. nejsem zrovna jejich fanoušek, ale tohle nezní vůbec špatně:

Finanční aplikace fungují často na hraně. Uživatelům se divím, říká expert - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/financni-aplikace-funguji-casto-na-hrane-uzivatelum-se-divim-rika-expert-154916
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    KOLLUCHA: Tak Deutche bank nabízí okamžitou platbu s limitem €100k na jednu platbu. Takže, je tady větší pravděpodobnost superrychlého výcucu peněz než v Německu, nějaká přísnější legislativa nebo jsou naše banky ehm zvláštní a chystají se plavat proti proudu?
    (strana 9, bod 3 pod čarou)
    https://www.deutsche-bank.de/dam/deutschebank/de/shared/pdf/List-of-Prices-and-Services-Deutsche-Bank-AG.pdf
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    ADAMM: Okamžitý převod mezi cizíma měnama zcela jistě nemá každá banka, např. ČSOB převádí měny jen v pracovních dnech a nejde v noci. Zákaznickou podporu má FIO naprd, není se kam dovolat, na maily odpovídají po týdnu, to je pravda :-)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    NELDE: A jaké jsou limity na SEPA okamžitou platbu v tom Německu třeba? Tam taky AML platí, nebo ne? Jestli nikdo neví, tak na to zkusím večer mrknout, jestli bude čas. Začíná mě to zajímat :-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam