KALIBAN: Prosimte, spadnul jsem do skatulky, kdy podle vykladu CNB muzou vyzadovat jen administrativni poplatky ... postupoval jsem dle:
https://finarbitr.cz/cs/informace-pro-verejnost/caste-otazky.html bod 2.
Zaplatil jsem hypoteku i s nakladama, a nasledne jsem napsal papir (viz nize)
Nasledne se 30 dni ndic nedelo, tak jsem volal do banky - zaurgovali to, a prislo mi nabidka na snizeni na cca 15K, tak jsem rekl, ze ne, ze chci max 1K. Prislo 7K, a velky vymlouvani a spoustu pravnickych kecu, a vyklady zakonu. Rekl jsem NE
tak mi nabidli 1K+2K. TO asi akceptuju - je to sice narovnani, ale uz se mi tim enchec ztracet cas.
Věc: Vrácení části nákladů za předčasné splacení úvěru
Vážená banko,
dne XXXXjsem provedl předčasné splacení hypotečních úvěrů XXXX a XXXX. Dále byly zaplaceny účelně vynaložené náklady, ve výši 52 399,00 Kč a 8 654,00 Kč. Dle výkladu zákona č. 257/2016 Sb. o spotřebitelském úvěru, účinném od 1. prosince 2016, dohledovým orgánem, tedy ČNB, lze za účelně vynaložené náklady v těchto případech považovat pouze takové náklady, jejichž vynaložení je v daném případě účelné a jejichž výše je zároveň odůvodněná. Nemůže se tedy jednat o náklady, které vznikly již v souvislosti se samotným poskytnutím úvěru, i když se mohly stát v důsledku předčasného splacení marně vynakládanými, tedy nenesoucími zisk. Zároveň nemůže jít o ušlý zisk, neboť ušlý zisk není (účelně vynaloženým) nákladem. Tímto tedy žádám o vrácení částek 52 399,00 Kč a 8 654,00 Kč, které byly označeny jako úrokové náklady dle vašeho výpočtu účelně vynaložených nákadů. Tyto částky prosím zašlete do 3 pracovních dnů od doručení této žádosti na můj bankovní účet XXXX. Pokud tak neučiníte, budu se nucen obrátit na finančního arbitra.
S pozdravem