• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: To není o ušetření, ale o rozvržení/designu stránky. Zkus menší rozlišení. Jestli je trendem trestat uživatele, tak taková banka si nezaslouží svoje klienty.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE:
    Tak ani tam až takový extrém nepozoruji, ale máš pravdu, že toho místa by se tam krapet ušetřit dalo. Ale možná jen nerozumíme dnešním trendům... :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: Na notebooku
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE:
    A to máš na Nokii 3310? Já vidím v základu (se širokým záhlavím) 5 položek a při scrolování 7. A to můj mobil není žádné kompenzační pádlo...
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: Protože jsem se domníval, že hůře než Unicredit to nejde. Příklad za všechny - extra široké lišty, takže byly vidět jen tři řádky transakční historie a nebyla vidět poslední položka menu - při odrolování se na chvíli zobrazila, ale pak se dotáhly další řádky historie a zase zmizela. Spáchat něco podobného v práci, tak se tam stydím chodit.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE: Proc?
    NELDE
    NELDE --- ---
    Tak jsem včera musel použít George a musím říci, že se omlouvám Unicreditu.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    BOAR: a ne jen u nás. Byl jsem na Zakynthosu a všechny bankomaty Euronet ve vnitrozemí vypnuty. Bez tohoto objebu je fakt levnější je vypnout, než je nechat pro místní.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KIE: je to tak. Za české karty si můžou bankomaty účtovat jen to, co je dohodnuto mezi českými bankami a jde o částky v řádech korun, četl jsem něco o 9 korunách, ale celá částka provozovateli bankomatu nezůstane, platí poplatky společnostem (Global Payments), které mu ověřují zůstatky na kartách.

Zlatým dolem jsou tak zahraniční karty. Ty může zkásnout 2 krát.
    1. poplatem za použití karty (přičítá se k částce výběru) ve světě je to kolem 6 USD za výběr
    2. DCC neboli Dynamic Currency Conversion - tento trik používají i někteří obchodníci (z našich sousedů jsou aktivní zejména v Polsku), kdy platbu nezaúčtují v místní měně, ale v měně karty svým "švindl kurzem"

Bohužel se obojímu čím dál hůře vyhýbá. Například v Thajsku si paušální poplatek účtují úplně všechny bankomatu, v Kambodži už většina, na poplatek bankomatu narážím v čím dál více zemích, někdy jde obejít tím, že se vybere z bankomatu jiné banky, ale ručičky vah se čím dál více přiklánějí k těm, co poplatek účtují, hádám, že postupně se to stane standardem. Spolu se snižujícím se limitem na 1 výběr v řadě zemích se to pomalu blíží k poplatku i několik procent z vybírané částky :(

Jsou karty, které lze nastavit tak, že ani jedno neumožní, např. mBank, psal jsem o tom v mém článku https://www.mesec.cz/clanky/dcc-nechceme-mbank-umi-blokovat-nevyhodne-kartove-kurzy/, nově by to mělo umět i FIO. Je to ale dvojsečná zbraň, s takto nastavenou kartou prostě nevybereš a pokud nemáš možnost na místě nastavení změnit (když vybrat/zaplatit zkrátka musíš), jsi v loji. Takže pokud už si takhle kartu nastavíš, chce to mít s sebou záložní, kterou půjde použít.
    BOAR
    BOAR --- ---
    KIE: dokonce prej ty bankomaty byly behem korony vypnmuty :-) A ty potrebujes bakomat ? nebo jen prisel euronet ze ti chce dat bankomat ?
    KIE
    KIE --- ---
    NELDE: co jsem zkoušel tak ne.....
    NELDE
    NELDE --- ---
    KIE: A nějaká banka by tam nechtěla?
    KIE
    KIE --- ---
    TOOMIX: BOAR: BOAR: jasný tak to asi nekecají a opravdu pro ně CZ/CZK transakce nejsou zajímavé.
    BOAR
    BOAR --- ---
    KIE: Euronet bankomaty jsou smelina - delaj bud osklivy kurz pro prevod, nebo velkej jednorazovej poplatek. a ano, je mozny, ze je cesky banky poslaly dohaje, a ze z CZK lidid nic nemaj. Ale cizincum treba nabizej standartne vybery 5.000, 10.000 20.000 30.000, a nasledne mizernej kurz. z toho zijou. "okradaj turisty" najdi si o tom par clanku, dokonce rubes na to delal video https://www.youtube.com/watch?v=7VtdAU_cKEQ
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Že se do toho pletu, ale...

HOW EURONET ATM's WORK in EUROPE - THEY SUCK(HONEST VLOG)
    https://www.youtube.com/watch?v=7VtdAU_cKEQ
    KIE
    KIE --- ---
    NAVARA: problém je , že Euronet není banka , mají jen síť bankomatů, tj. jim může být odhlečení poboček jedno, jediné co je může zajímat je nějaký poplatek za transakci (ať už % nebo paušál)....a to by mě právě zajímalo jak to funguje, tj. zda je opravdu pravda, že z CZ transakcí v CZK nic nemají .

Bankomaty Euronet Úvodní stránka - Poskytovatel bankomatů - Euronet
    https://www.euronetatms.cz/
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KIE:Aniž bych zabredaval do poplatku, bance se to vyplatí už ve chvíli, kdy neobtěžujes pobockoveho pracovníka drobnym výběrem hotovosti
    KIE
    KIE --- ---
    Je tu někdo kdo dělá do bankomatů ? Řeším bankomat do provozovny od Euronetu a vysvětlili mi to tak, že vlastně za české výběry si nemůžou nic (1 kč/za výběr) účtovat, tj. jsou pro ně zajímavé jen lokality kde je pohyb/výběry cizinců....

Můžete mi to nějak potvrdit/vyvrátit jak to s těmi poplatky je ? Protože v tom případě musí být většina výběrů fakticky zdarma a pak nerozumím tomu, že se to vůbec vyplatí provozovat....(a pakuje se na tom banka, která vydala kartu).
    BOAR
    BOAR --- ---
    KALIBAN: Prosimte, spadnul jsem do skatulky, kdy podle vykladu CNB muzou vyzadovat jen administrativni poplatky ... postupoval jsem dle: https://finarbitr.cz/cs/informace-pro-verejnost/caste-otazky.html bod 2.
    Zaplatil jsem hypoteku i s nakladama, a nasledne jsem napsal papir (viz nize)

Nasledne se 30 dni ndic nedelo, tak jsem volal do banky - zaurgovali to, a prislo mi nabidka na snizeni na cca 15K, tak jsem rekl, ze ne, ze chci max 1K. Prislo 7K, a velky vymlouvani a spoustu pravnickych kecu, a vyklady zakonu. Rekl jsem NE
    tak mi nabidli 1K+2K. TO asi akceptuju - je to sice narovnani, ale uz se mi tim enchec ztracet cas.

Věc: Vrácení části nákladů za předčasné splacení úvěru

Vážená banko,

dne XXXXjsem provedl předčasné splacení hypotečních úvěrů XXXX a XXXX. Dále byly zaplaceny účelně vynaložené náklady, ve výši 52 399,00 Kč a 8 654,00 Kč. Dle výkladu zákona č. 257/2016 Sb. o spotřebitelském úvěru, účinném od 1. prosince 2016, dohledovým orgánem, tedy ČNB, lze za účelně vynaložené náklady v těchto případech považovat pouze takové náklady, jejichž vynaložení je v daném případě účelné a jejichž výše je zároveň odůvodněná. Nemůže se tedy jednat o náklady, které vznikly již v souvislosti se samotným poskytnutím úvěru, i když se mohly stát v důsledku předčasného splacení marně vynakládanými, tedy nenesoucími zisk. Zároveň nemůže jít o ušlý zisk, neboť ušlý zisk není (účelně vynaloženým) nákladem. Tímto tedy žádám o vrácení částek 52 399,00 Kč a 8 654,00 Kč, které byly označeny jako úrokové náklady dle vašeho výpočtu účelně vynaložených nákadů. Tyto částky prosím zašlete do 3 pracovních dnů od doručení této žádosti na můj bankovní účet XXXX. Pokud tak neučiníte, budu se nucen obrátit na finančního arbitra. 

S pozdravem 
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    BOAR: jakym zpusobem jsi to NE rikal? resp jak ta komunikace cela probihala?

a gratuluju, nenechat se instituci sikanovat je jedna z veci ktery kdyz se povedou, tak obdivuju
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam