• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Prošel jsem si výměnou OP a tak jsem mohl zkusit jak u které banky je tento proces bezbolestný...
    Seřadím podle otravnosti od nejlepšího po nejhorší...

1/ AirBank - jasné, logické, OP to detekovalo samo a vyfotilo si ji to jak se objevila správně v hledáčku
    2/ George - fotit jsem musel ručně a nakonec potvrdit pomocí George Klíč, ale jinak bez problému
    3/ Moneta - focení trvalo, protože nad tím zřejmě běžela nějaká umělá inteligence, která napoprvé fotku nerozpoznala. Ale už mě to otravovalo
    4/ mBank - zvolil jsem změnu OP, ale nutilo mě to vyplňovat i údaje, které jsem měnit nechtěl (původ příjmu, trvalé bydliště, obor zaměstnání, ...). Asi bych to ještě zkousl, ale při výzvě abych vložil fotky přední a zadní strany OP, to vyhodilo chybu, že fotky nemohou mít stejný název. Ale já používal foťák, to si měla aplikace vyřešit sama. Při odejítí do foťáku, žádost zmizela a musel BYCH vyplňovat od začátku na což jsem neměl nervy, takže jsem to dodělával na PC.
    5/ COINBASE - v aplikaci jsem nenašel možnost jak OP změnit. Na webu jsem musel odkaz chvilku hledat ale po nalezení to bylo hodně šikovné - na SMS došel odkaz s URL na které jsem mohl použít mobil k vyfocení/případně vložení fotek OP. Následně návrat na web.
    6/ REVOLUT - doposud jsem nenašel místo jak změním OP. Mail mi tuším došel pár týdnů zpátky, ale ten jsem už smazal a nyní nevím jak to tam nahraju. Doufám, že mi přestane fungovat někde v zahraničí :-)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE:
    O jakém rozlišení mluvíme?
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: To není o ušetření, ale o rozvržení/designu stránky. Zkus menší rozlišení. Jestli je trendem trestat uživatele, tak taková banka si nezaslouží svoje klienty.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE:
    Tak ani tam až takový extrém nepozoruji, ale máš pravdu, že toho místa by se tam krapet ušetřit dalo. Ale možná jen nerozumíme dnešním trendům... :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: Na notebooku
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE:
    A to máš na Nokii 3310? Já vidím v základu (se širokým záhlavím) 5 položek a při scrolování 7. A to můj mobil není žádné kompenzační pádlo...
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: Protože jsem se domníval, že hůře než Unicredit to nejde. Příklad za všechny - extra široké lišty, takže byly vidět jen tři řádky transakční historie a nebyla vidět poslední položka menu - při odrolování se na chvíli zobrazila, ale pak se dotáhly další řádky historie a zase zmizela. Spáchat něco podobného v práci, tak se tam stydím chodit.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE: Proc?
    NELDE
    NELDE --- ---
    Tak jsem včera musel použít George a musím říci, že se omlouvám Unicreditu.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    BOAR: a ne jen u nás. Byl jsem na Zakynthosu a všechny bankomaty Euronet ve vnitrozemí vypnuty. Bez tohoto objebu je fakt levnější je vypnout, než je nechat pro místní.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KIE: je to tak. Za české karty si můžou bankomaty účtovat jen to, co je dohodnuto mezi českými bankami a jde o částky v řádech korun, četl jsem něco o 9 korunách, ale celá částka provozovateli bankomatu nezůstane, platí poplatky společnostem (Global Payments), které mu ověřují zůstatky na kartách.

Zlatým dolem jsou tak zahraniční karty. Ty může zkásnout 2 krát.
    1. poplatem za použití karty (přičítá se k částce výběru) ve světě je to kolem 6 USD za výběr
    2. DCC neboli Dynamic Currency Conversion - tento trik používají i někteří obchodníci (z našich sousedů jsou aktivní zejména v Polsku), kdy platbu nezaúčtují v místní měně, ale v měně karty svým "švindl kurzem"

Bohužel se obojímu čím dál hůře vyhýbá. Například v Thajsku si paušální poplatek účtují úplně všechny bankomatu, v Kambodži už většina, na poplatek bankomatu narážím v čím dál více zemích, někdy jde obejít tím, že se vybere z bankomatu jiné banky, ale ručičky vah se čím dál více přiklánějí k těm, co poplatek účtují, hádám, že postupně se to stane standardem. Spolu se snižujícím se limitem na 1 výběr v řadě zemích se to pomalu blíží k poplatku i několik procent z vybírané částky :(

Jsou karty, které lze nastavit tak, že ani jedno neumožní, např. mBank, psal jsem o tom v mém článku https://www.mesec.cz/clanky/dcc-nechceme-mbank-umi-blokovat-nevyhodne-kartove-kurzy/, nově by to mělo umět i FIO. Je to ale dvojsečná zbraň, s takto nastavenou kartou prostě nevybereš a pokud nemáš možnost na místě nastavení změnit (když vybrat/zaplatit zkrátka musíš), jsi v loji. Takže pokud už si takhle kartu nastavíš, chce to mít s sebou záložní, kterou půjde použít.
    BOAR
    BOAR --- ---
    KIE: dokonce prej ty bankomaty byly behem korony vypnmuty :-) A ty potrebujes bakomat ? nebo jen prisel euronet ze ti chce dat bankomat ?
    KIE
    KIE --- ---
    NELDE: co jsem zkoušel tak ne.....
    NELDE
    NELDE --- ---
    KIE: A nějaká banka by tam nechtěla?
    KIE
    KIE --- ---
    TOOMIX: BOAR: BOAR: jasný tak to asi nekecají a opravdu pro ně CZ/CZK transakce nejsou zajímavé.
    BOAR
    BOAR --- ---
    KIE: Euronet bankomaty jsou smelina - delaj bud osklivy kurz pro prevod, nebo velkej jednorazovej poplatek. a ano, je mozny, ze je cesky banky poslaly dohaje, a ze z CZK lidid nic nemaj. Ale cizincum treba nabizej standartne vybery 5.000, 10.000 20.000 30.000, a nasledne mizernej kurz. z toho zijou. "okradaj turisty" najdi si o tom par clanku, dokonce rubes na to delal video https://www.youtube.com/watch?v=7VtdAU_cKEQ
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Že se do toho pletu, ale...

HOW EURONET ATM's WORK in EUROPE - THEY SUCK(HONEST VLOG)
    https://www.youtube.com/watch?v=7VtdAU_cKEQ
    KIE
    KIE --- ---
    NAVARA: problém je , že Euronet není banka , mají jen síť bankomatů, tj. jim může být odhlečení poboček jedno, jediné co je může zajímat je nějaký poplatek za transakci (ať už % nebo paušál)....a to by mě právě zajímalo jak to funguje, tj. zda je opravdu pravda, že z CZ transakcí v CZK nic nemají .

Bankomaty Euronet Úvodní stránka - Poskytovatel bankomatů - Euronet
    https://www.euronetatms.cz/
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KIE:Aniž bych zabredaval do poplatku, bance se to vyplatí už ve chvíli, kdy neobtěžujes pobockoveho pracovníka drobnym výběrem hotovosti
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam