• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    a soucasna situace na ceskem bankovnim trhu me neprestava udivovat.
    - Kdyz bych si chtel vzit 1M CZK HYPO tak jsem nekde kolem 4.1% RPSN.
    - No a kdyz bych si chtel vzit spotrebitelsky uver na 1M CZK tak mi nabidnou RPSN 3.97% bez jakehokoliv kryti a zastavy. Tak jsem blbej nebo co?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    MTHU: no podle nějakýho "random" webu, kde jde zjistit BIN, ta moje starší Mastercard se tváří jako britská - ale funguje bez problému a vybíral jsem s ní všude možně a v ČR jsem poplatek zaznamenal jednou jedinkrát - u Monety. DCC taky nikde. tatáž webová stránka mi k té Vise napsala "unknown issuer - USA":

Bank Identification Number (BIN) Lookup & Ultimate Guide
    https://chargebacks911.com/bank-identification-numbers/

tak jsem zmatený ;)
    MTHU
    MTHU --- ---
    ADAMM: Záleží, jak bankomat odvodí zemi původu karty. MC Revolutí karty vydané v nedávné době se tváří jakože z Čech, možná to u těch nové vydaných VISA zase neplatí.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    Mám obyčejnou Revolut kartu, MasterCard. Doporučil jsem teď Revolut tátovi, dostal VISA. A bankomat ČSOB chtěl za výběr 150 Kč - ale u mé MC nic. Co to je za novoty? Spořka ok.
    HARALD
    HARALD --- ---
    TUILE: 30 dní. Právě jsem refinancoval a dostal jsem tuhle informaci. A banka skutečně do 30 dní poslala.
    DYNK
    DYNK --- ---
    Máte někdo zkušenost s J&T bankou? Chci tam přesunout prostředky, které jsem měl v plánu rozložit do proti-inflacnich dluhopisů a nestihl to. S bankou nemám žádnou zkušenost, ale působí na mě líp než Trinity, kterou teda taky neznám.
    TUILE
    TUILE --- ---
    fio banka

Potřebujeme vymazat zástavní právo, abychom nemovitost mohli zastavit na refinancování jiný nemovitosti.
    O podklady na katastr jsem banku požádali na začátku prosince (hypotéka byla splacená před 3 rokama a tohle jsme si nepohlídali, takže buď už nám podklady jednou banka zaslala a my je ztratili a nebo podklady nedodala).
    Mezi tím se nám rezervovanej úrok na refinanc zvedl o 1,5%.
    Má banka nějaké termíny, do kdy musí tyhle papíry dodat?

Mám nějakou páku, kterou můžu na banku vytáhnout?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    NELDE: Preferoval bych, abych měl možnost volby, zda dostanu částku X ihned k volnému použití nebo částku Y uvrtanou na desítky let v penzijku.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ASACHI: Záleží na věku - pokud se blížíš možnosti vybrání částky, tak to není až tak dlouho.
    GHOSTSTALKER: Jenže zaměstnavatel ti to dává na penzijní, protože to je daňově výhodnější - neodvádí z toho zdravotní, sociální a daně. Kdyby ti to dával hotově, tak ti dá tak půlku - ještě bys to preferoval?
    MAGE
    MAGE --- ---
    kazdopadne bych ted asi uz pockal co vymysli s tou duchodovou reformou a tim ucet dlouhodobych investic.
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    Ja ted koncim v praci, ktera mi rvala penize na zivotko + penzijko = vse jsem zrusil a davam cash do crypta.

U tech produktu, o kterych se tu hadate (penzijko), by bylo dobry si precist, jak to funguje.
    Ty penize tam prakticky jsou stucked (pokud clovek nechce prijit o vsechny prispevky a zdanit to) 10 let u starych produktu a snad 20 let u tech nejnovejsich. Je to jak ladovat uhli do kotle a doufat, ze bude horet navzdy.
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    GHOSTSTALKER: Bez prispevku zamestnavatele to velky smysl pro lidi co se zajimaj o investice nedava.
    S prispevkem je nekolik zpusobu jak to jde smysluplne vyuzit.
    Nic logicky nevyvazi efektivitou osobne dohlizene investice kvalifikovanym clovekem. Na druhou stranu zas tolik lidi v takove pozici neni.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    FEKASON: Ja psal o vynosnosti za 20 let a ty sem hodis vynos za jeden naprosto byci rok? Lol.

Ale OK, hodim ti kosticku - SP500 total return za 2021 28,59 %. Tvuj fond celkem od zalozeni 112 %; SP500 za stejne obdobi 265 %. Na rocni bazi 8,82 % p.a. vs 15,62 % p.a. Thanks for proving my point. Statni prispevek ti to samozrejme ani zdaleka nedorovna.
    FEKASON
    FEKASON --- ---
    GHOSTSTALKER: Conseq Globální akciový fond za 2021 23 %. K tomu si samozřejmě přidejme státní příspěvek.
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    GHOSTSTALKER: já tohle samozřejmě chápu ale jednoduše využívám možnosti, jaký mám k dispozici a když bych odmítnul zhodnocení svých peněz 1:1 tak bych byl blbej ať už si o tom myslím cokoliv, proto si myslím, že i kdyby ten fond nebyl bůh ví co, tak sbírám prachy co se valí "na zemi"...
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MLIKARNA: Ano, tohle vnimam, ale (i) to uz je jina debata, nez zda ma smysl, abych si sam platil 36 tis. rocne proto, abych maximalizoval danovy odpocet a (ii) vsechny ty benefity predstavuji urcity naklad pro zamestnavatele, stejne jako mzda, a s radou zamestnavatelu se da domluvit na tom, ze ti misto benefitu proste zvysi mzdu (resp. ti ji nesnizi o naklady spojene s benefity). Pro me nejlepsi benefit je proste pool v urcite vyssi s tim, ze si sam mohu volit, zda/kolik z toho vyuziji na stravenky, na kulturu, na penzijko atd. a kolik si necham vyplatit. Roli zamestnavatele podle me neni rozhodovat o tom, kolik ma zamestnanec utracet za jidlo, za sport, na sporeni atd.
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    GHOSTSTALKER: :))) já dycky zapomenu jak to na nyxu chodí, samozřejmě, že by bylo lepší, kdyby mi zaměstnavatel dával prachy rovnou do výplaty, stejně jako bych místo cafeterie a stravenek mohl dostávat peníze ale říká se tomu BENEFIT a taky bych mohl (a spoustu lidí dostává) HOVNO, tudíž je pro mne samozřejmě výhodné mít penzijní spoření výnos nevynos...
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MLIKARNA: A jaky ma smysl ten tvuj blabol, ze to dava smysl vzdy, kdyz ti na to 1:1 prispiva zamestnavatel? Nechtel bys treba jeste, aby ti zamestnavatel "prispival" na jidlo tim, ze bude posilat penize primo Rohliku misto tobe? Nebo na najem tak, ze ti najde nejaky byt a najemne ti strhne ze mzdy? Vlastne by ti zamestnavatel nemusel platit vubec nic a vsechny penize by posilal tvym "dodavatelum".

Kdyz se podivas, jakou maji vynosnost penzijni fondy, jakou maji nakladovost, kdyz zvazis, jak jsi omezen v nakladani s prostredky ve fondu, tak si treba uvedomis, ze lepsiho vysledku dosahnes i primitivnim nakupovanim libovolneho ETF na S&P 500, coz by za poslednich 20 let vyneslo v prumeru kolem 8,5 % p.a. - jake zhodnoceni ma tvuj penzijni fond?
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    GHOSTSTALKER: to je sice hezky co ty "bys raději" ale to je maximálně tak hraběcí rada ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam