• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    KOC256: v minulosti to tak bylo, ale teď nic. v historii není pokus.. napadá mě, že terminál si přečte údaje o kartě a zamítne jí niž by to vůbec zkoušel
    KOC256
    KOC256 --- ---
    RATTKIN: Me kdyz se neco nepodari tak app rekne co.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    GHOSTSTALKER: dík, limit pro online byl trochu ubraný, tak jsem ho vyresetoval.. Bezkontaktní platby byly povolené..Navíc to píše, že na goole pay to nemá vliv..
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    RATTKIN: Vypnute bezkontaktni platby?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    nejde mi platit v Polsku s revolutkou v Google Pay. Fyzickou kartu jsem s sebou neměl.
    Online platby Revolutkou fungují.
    Nevíte co s tím?
    NELDE
    NELDE --- ---
    PULKA: Tak výpis z účtu, kde bude vidět, že nic nepřišlo, ani nebylo nic zamítnuto, by jim mohl stačit. Bohužel je to takové to: "podíváme se na detaily, až bude jistota, že chyba není jinde".
    PULKA
    PULKA --- ---
    NELDE: IBAN jsem začernila já, jejich je: GB33DEUT40508125727800 takže UK. Díky moc, nějak to večer sepíšu a pošlu jim to. Akorát se zatím tváří, že než to eskalují oni, potřebují potvrzení ode mne, ale je to takový nerovný boj, jelikož nemám co potvrzovat.
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    NELDE: Adyen je platební brána
    NELDE
    NELDE --- ---
    PULKA: Tohle ale není bankovní výpis platby, to je výpis nějaké firmy Adyen, že si to vyžádali od Deutche Bank. To nic neznamená - takových potvrzení ti mohou udělat několik. Ať ti poskytnou přímo reakci své banky - důvod odmítnutí. Ten IBAN byl zakrytý už od nich? Bylo to UK číslo účtu?
    Na tu kartu se zeptej, to je de facto přímější a rychlejší. A hlavně za to tuším neplatí poplatky asociaci.
    PULKA
    PULKA --- ---
    NELDE: Aha, hmm. Ale jak mám tohle ověřit (a jak bych něco takového mohla vůbec ovlivnit?)? Tohle je asi docela za moji bankovní znalost. Z výpisu platby tohle poznat není: https://i.imgur.com/XuAQ5z8.png
    Na kartu to vrátit nenabízeli, částka se o pár liber liší kvůli. Ale můžu se přeptat.
    NELDE
    NELDE --- ---
    LANTHAL: SS mají procenta stejná po celou dobu smlouvu, takže ti těžko dají nějaký vyšší úrok - více ti aktuálně vydělají spořící účty, kde některé menší banky dávají přes 3% a možná to půjde ještě výše po zvýšení sazby minulý týden. Takže klidně založ SS (ať ti běží čas), ale peníze tam zatím nedávej - to až tak koncem roku (pro státní podporu je jedno kdy v průběhu roku ty peníze vložíš) - to už ty úroky na spořícím účtu nebudou tak vysoké. Žádné zhodnocení v bance ti nepokryje inflaci. A tu aktuálně vysokou ani náhodou.
    Hlavně se snaž chytit nějakou akci SS, aby bylo založení bez poplatku a pokud možno co nejnižší roční poplatky.
    Jinak pro RB je samozřejmě výhodné, když máš k tomu i běžný účet - náklady na správu tvého účtu jsou nižší. A mají tam napsáno "převede mobilitu" - jestli v tom je, aby ti tam chodila výplata, tak bych to nebral.
    I když je otázka, co se stavebním spořením provede vláda, stojí to peníze a efekt na výstavbu moc není - když někdo spoří 20k ročně, tak si na ten byt v životě nenaspoří.
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    Mam cukani zalozit synkovi stavebko. Po uplynuti vazaci doby mu bude 18, takze .. Raifka ma ted asi nejlepsi nabidku, nabizi to spolu s klasickym uctem: https://online.rsts.cz/sjednat-online ... ma to vubec cenu? Zhodnoceni tak nejak akorat pokryje inflaci. Nemam radsi jeste pockat, kdyz CNB cvici s urokovymi sazbami, treba by se to mohlo do pul roku jeste zvednout.. co myslite?
    NELDE
    NELDE --- ---
    PULKA: Neptal bych se ani tam na platby v GBP, ale na mechanismus. Obávám se, že po výstupu z EU to neposlali jako SEPA platbu, ale Targetem a ten nemusí Equa přijímat (podle převodu přes eura bych tipoval právě SEPA), resp. chyběla korespondeční banka.
    Nešlo to vrátit na kartu?
    PULKA
    PULKA --- ---
    Nemáte někdo zkušenost s něčím podobným?

1. Na začátku 2021 koupili 4 lístky na koncert přes Ticketmaster v UK (přes účet mojí přítelkyně, placené mojí kartou)
    2. V říjnu jsme lístky přes jejich portál prodali, protože nedávalo smysl na koncert jezdit a umožňovali to.
    3. Vyplnili jsme IBAN a všechny údaje k vrácení 220 GBP.
    3. Peníze ale nedorazily. Nejdřív posílali e-maily, že to pošlou, pak nic. Než jsme se jim propsali na linku, tak byl leden.
    4. Po několika e-mailech tam a sem a telefonátu do Equa bank (viz níže) jsme dostali výpis o platebním příkaze, který prý byl bankou odmítnut a ještě si prý stáhli poplatek 30 GBP a že jim máme poslat jiný číslo účtu, kde platba proběhne.

Přijít to mělo na mojí Equa běžný účet. Na infolince mi telefonicky potvrdili, že:
    1. platby v GBP přijímají (přestože to jde přes blbý kurz GBP -> EUR -> CZK), takže by platba dorazila.
    2. platbu neevidují
    3. poplatek nestrhli

Teď po mně Ticketmaster chce písemné vyjádření o nedoručení platby, ale to mi banka odmítá dát: dovolujeme si Vás zdvořile informovat, že Vámi požadované potvrzení neposkytujeme. Jestliže by zmíněný obchodník požadoval důkaz o nedoručené platbě, můžete si v Internetovém bankovnictví v sekci Přehled - Výpisy stáhnout výpis z účtu za celý měsíc a začernit citlivé údaje.

Posílám do Ticketmasteru ještě jeden e-mail s vyjádřením banky, ale jsem docela otrávená přístupem obou stran. Na odpověď čekám třeba 5-10 pracovních dní na obou stranách a nespěje to k žádnému vyřešení. A já už jsem tím vypálila docela dost času.

Je něco, co můžu v téhle věci dělat? Byla bych i OK pochopit, že jsem se spletla a banka peníze mimo eurozónu nepřijímá, ale tak to není, takže bych docela ráda dostala své peníze zpět.

Předem díky!
    NELDE
    NELDE --- ---
    EDERA: Já nevím, mně by vlastnit jednu banku docela stačilo (-;
    EDERA
    EDERA --- ---
    DJFRACTAL: Slyšela jsem i o lidech, co mají jenom jednu. Směšné.:-D
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    EDERA: a proto je dobre mít maximálně 2 různé banky :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    EDERA:
    pokud mBanku vnimas jako nejjednodussi, tak ty ostatni musi byt peklo :-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    DJFRACTAL: Nefunguje, ovšem mou vlastní blbostí.
    Začalo to tím, že jsem si koupila nový mobil. Hezky jsme tam přetáhli všechno, co bylo ve starém a dcera byla naprosto uchvácena myšlenkou, že můj starý mobil by mohla dostat její nejkamarádka, která má teď v tečce konečně certifikát, jak prodělala Covid, takže, mami, jupí, honem ten starej smaž do továrního nastavení a my jdem do Costy na kafe. A jak jsme obě zbrklé (po kom to to dítě má), tak jsme to udělaly, než mi došlo, že apky bankovních aplikací se sice překopírovaly, ale že jsou prázdné.
    Takže si dávám kolečko oživování aplikací pěti různých bank, což bez e-klíčů v mobilní apce není zdaleka tak triviální a sestavuju žebříček podle kritérie, kde to bylo uživatelsky nejsnažší.
    Překvapivě zatím vede mBank, kde se člověk do internetového bankovnictví dostane jen na heslo a pak už to v něm šlo propojit s novým mobilem.
    U Raiffky mě to stálo několik placených SMSek, ale povedlo se to taky zprovoznit bez e-klíče.
    Apka UniCredit se zcela zablokovala. Ale na pobočce (v neděli večer na Floře) mi poradili, že ji musím úplně smazat a znovu stáhnout a pak to jde oživit. Done.
    Zbývá právě ČSOB a AirBank.
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    Už to šlape
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    DJFRACTAL: ne, ani web, ani bankovnictví
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam