• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    HARALD: asi koukáš na starý ceník, kdysi opravdu byla sepa u učtu zadarmo za 25. Už několik let je zdarma

GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    HARALD: Na jaky cenik koukas? Tady SEPA zdarma uvadeji i v ramci reklamy https://www.airbank.cz/produkty/bezny-ucet/

Dtto kdyz si rozkliknes detailni cenik.
    HARALD
    HARALD --- ---
    GHOSTSTALKER: Hmmm, koukal jsem na jejich účet zdarma a tam v ceníku slibují 25 Kc. Ale sám jsem tam teda ještě SEPA nepoužil.

Ty tam máš účet zdarma, nebo nějaký z těch s měsíčním paušálem?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    HARALD: Ne, AirBank ma SEPA zdarma.

Jinak zahranicni platby od nich posilam v rezimu OUR a jeste se mi nestalo, ze by mi strhli nejale naklady (coz samozrejme muze byt jen proto, ze neposilam exoticke platby).
    HARALD
    HARALD --- ---
    GHOSTSTALKER: Celkový poplatek za zahraniční platby mimo SEPA má tři složky:
    - poplatek odchozí banky
    - poplatek zprostředkovatelských bank
    - poplatek cílové banky

Ty argumentuješ tím, že odchozí poplatek Airbank je nižší, než u jiných bank. Záleží pak ale na tom, kolik a jakých bank bude zprostředkovávat platbu než dojde do cizí banky. Tebe to sice bude stát 100 Kč, ale příjemce dostane částku sníženou o poplatky bank po cestě. Takže vlastně musíš poslat vyšší částku, aby příjemce obdržel to, co obdržet má. A tady je výhoda velkých bank, protože OBVYKLE mají smlouvy s větším množstvím bank, takže zprostředkovávající banky buď zcela odpadají, nebo jich je míň.

---
    Ty poplatky jsou trochu složitější, existují tři typy konstrukce, jak budou poplatky rozděleny mezi odesílatele a příjemce. Ale pro výše uvedená pravidla to nemá dopad.

---
    A koukám, že Airbank má SEPA za 25 Kč. To je teda o dost víc, než je standard nás trhu. Asii tak čtyřnásobně.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    HARALD: Ad druhy odstavec - AirBank za zahranicni platby uctuje 100 Kc, coz je neco, o cem si u velkych bank muzu nechat zdat.
    HARALD
    HARALD --- ---
    Fio měla levné SEPA platby předtím, než začalo být regulována výše poplatků. Dnes už jsou platby v EUR bude zcela bez poplatků nebo za velmi nízký poplatek v libovolné České bance.

Co se týče jiných měn a SWIFTu, tam jsou dobré hlavně ty banky, co jsou součástí větších skupin, protože pak fungují jako korespondenční banky a je tam menší množství poplatků za zprostředkování.
    NELDE
    NELDE --- ---
    KATIA: SEPA platby jsou na úrovni domácích. To musí umět každá banka a je to regulované EU. Mimo SEPA to tak jednoduché není.
    KATIA
    KATIA --- ---
    NELDE: Tak asi záleží na typu účtu/měně. Já využívám EUR po EU a to je v zásadě zdarma.
    NELDE
    NELDE --- ---
    KATIA: Pochybuji, ze by na to měla Fio takové klienty, aby se jí to jako retailové bance vyplatilo.
    KATIA
    KATIA --- ---
    NELDE: Určitě ČSOB? Nemá dobré zahr platby FIO?
    NELDE
    NELDE --- ---
    EDERA: Záleží na tom, co za služby používáš (-;
    Jestli i spořák, tak něco, kde jsou vyšší procenta bez dodatečných podmínek.
    Jestli zahraniční platby, tak ČSOB je sázka na jistotu.
    Hlavně nedej na reklamu - ti šťastní lidé v nich jsou herci. Navíc mi přijde, že čím více nějaká banka inzeruje, tím je to větší propadák ve službách klientovi - na něčem musí ušetřit.
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    EDERA: zeptal bych se proc hledas nahradu za raifku ...
    EDERA
    EDERA --- ---
    Kdybych hledala náhradu za Raiffku, co byste mi poradili?
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    Už tu byla mBank?

mBank zdvojnásobuje příspěvky na pomoc Ukrajině, je tam 3m limit. Stačí přispět pomocí tlačítka "Pomoc Ukrajině" .
    "V internetovém bankovnictví jsme připravili platební tlačítko, kterým můžete jednoduše a bezpečně přispět na sbírku SOS Ukrajina od neziskové organizace Člověk v tísni. Tlačítko najdete na hlavní stránce ihned po přihlášení"

Důležité informace v souvislosti s děním na Ukrajině | mBank.cz
    https://www.mbank.cz/ukrajina/
    HARALD
    HARALD --- ---
    KOC256: Mockrát tu bylo napsáno, že KB vyplácí jen vklady z fondu pojištění vkladů. Úvěry se prodávají po portfoliích tomu, kdo nabídne nejvíc. To bude dělat likvidátor navržený ČNB.

A platí to pořád, zákon se v posledních 2 týdnech nezměnil.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    KOC256: Ne.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Já myslel, že to měla převzít KB, která na druhou stranu vyplácí "pojistky"... :-) Či ČNB...
    HARALD
    HARALD --- ---
    GHOSTSTALKER: Jak psala na svých stránkách ČNB, to je starost Sberbank. Pokud nenajde cestu, jak být mohli klienti splácet, je to její chyba a klientů za to nesmí být postihnuti.
    E42
    E42 --- ---
    GHOSTSTALKER: soluční úschova FTW
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    Lol, Sberbank minuly tyden rozeslala oznameni o tom, na jaky ucet se maji splacet uvery (ucet u slovinske Sberbank), a ted jaksi zjistili, ze to nefunguje:

| Sberbank
    https://www.sberbank.cz/cs-cz/novinky/zmena-korespondencni-adresy-pro-splaceni-uveru-v-EUR

Tim "technickym duvodem" asi bude, ze zadna korespondencni banka neprijme platby od ruske banky. To by me tedy zajimalo, kam vlastni klienti Sberbank maji splacet...
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    K tem hyposkam u Sberbanky:

Hypotéky ze Sberbank se refinancovat nemusí. Vyšlo by to draho - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-osobni-hypoteky-ze-sberbank-se-refinancovat-nemusi-vyslo-by-to-draho-194282
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam