• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    HARALD
    HARALD --- ---
    NAVARA: Dost přesný popis ekonomického modelu kreditních karet.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    HARALD
    HARALD --- ---
    GHOSTSTALKER: No jo, máš pravdu. Čuměl jsem na ty SEPA platby do starého ceníku.

Co se jiných plateb týče, při posílání do "rozumných" cílových bank se ti ta Airbank vyplatí. Jak to bude větší exotika, tak už to výhodnější být nemusí.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    HARALD: asi koukáš na starý ceník, kdysi opravdu byla sepa u učtu zadarmo za 25. Už několik let je zdarma

GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    HARALD: Na jaky cenik koukas? Tady SEPA zdarma uvadeji i v ramci reklamy https://www.airbank.cz/produkty/bezny-ucet/

Dtto kdyz si rozkliknes detailni cenik.
    HARALD
    HARALD --- ---
    GHOSTSTALKER: Hmmm, koukal jsem na jejich účet zdarma a tam v ceníku slibují 25 Kc. Ale sám jsem tam teda ještě SEPA nepoužil.

Ty tam máš účet zdarma, nebo nějaký z těch s měsíčním paušálem?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    HARALD: Ne, AirBank ma SEPA zdarma.

Jinak zahranicni platby od nich posilam v rezimu OUR a jeste se mi nestalo, ze by mi strhli nejale naklady (coz samozrejme muze byt jen proto, ze neposilam exoticke platby).
    HARALD
    HARALD --- ---
    GHOSTSTALKER: Celkový poplatek za zahraniční platby mimo SEPA má tři složky:
    - poplatek odchozí banky
    - poplatek zprostředkovatelských bank
    - poplatek cílové banky

Ty argumentuješ tím, že odchozí poplatek Airbank je nižší, než u jiných bank. Záleží pak ale na tom, kolik a jakých bank bude zprostředkovávat platbu než dojde do cizí banky. Tebe to sice bude stát 100 Kč, ale příjemce dostane částku sníženou o poplatky bank po cestě. Takže vlastně musíš poslat vyšší částku, aby příjemce obdržel to, co obdržet má. A tady je výhoda velkých bank, protože OBVYKLE mají smlouvy s větším množstvím bank, takže zprostředkovávající banky buď zcela odpadají, nebo jich je míň.

---
    Ty poplatky jsou trochu složitější, existují tři typy konstrukce, jak budou poplatky rozděleny mezi odesílatele a příjemce. Ale pro výše uvedená pravidla to nemá dopad.

---
    A koukám, že Airbank má SEPA za 25 Kč. To je teda o dost víc, než je standard nás trhu. Asii tak čtyřnásobně.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    HARALD: Ad druhy odstavec - AirBank za zahranicni platby uctuje 100 Kc, coz je neco, o cem si u velkych bank muzu nechat zdat.
    HARALD
    HARALD --- ---
    Fio měla levné SEPA platby předtím, než začalo být regulována výše poplatků. Dnes už jsou platby v EUR bude zcela bez poplatků nebo za velmi nízký poplatek v libovolné České bance.

Co se týče jiných měn a SWIFTu, tam jsou dobré hlavně ty banky, co jsou součástí větších skupin, protože pak fungují jako korespondenční banky a je tam menší množství poplatků za zprostředkování.
    NELDE
    NELDE --- ---
    KATIA: SEPA platby jsou na úrovni domácích. To musí umět každá banka a je to regulované EU. Mimo SEPA to tak jednoduché není.
    KATIA
    KATIA --- ---
    NELDE: Tak asi záleží na typu účtu/měně. Já využívám EUR po EU a to je v zásadě zdarma.
    NELDE
    NELDE --- ---
    KATIA: Pochybuji, ze by na to měla Fio takové klienty, aby se jí to jako retailové bance vyplatilo.
    KATIA
    KATIA --- ---
    NELDE: Určitě ČSOB? Nemá dobré zahr platby FIO?
    NELDE
    NELDE --- ---
    EDERA: Záleží na tom, co za služby používáš (-;
    Jestli i spořák, tak něco, kde jsou vyšší procenta bez dodatečných podmínek.
    Jestli zahraniční platby, tak ČSOB je sázka na jistotu.
    Hlavně nedej na reklamu - ti šťastní lidé v nich jsou herci. Navíc mi přijde, že čím více nějaká banka inzeruje, tím je to větší propadák ve službách klientovi - na něčem musí ušetřit.
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    EDERA: zeptal bych se proc hledas nahradu za raifku ...
    EDERA
    EDERA --- ---
    Kdybych hledala náhradu za Raiffku, co byste mi poradili?
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    Už tu byla mBank?

mBank zdvojnásobuje příspěvky na pomoc Ukrajině, je tam 3m limit. Stačí přispět pomocí tlačítka "Pomoc Ukrajině" .
    "V internetovém bankovnictví jsme připravili platební tlačítko, kterým můžete jednoduše a bezpečně přispět na sbírku SOS Ukrajina od neziskové organizace Člověk v tísni. Tlačítko najdete na hlavní stránce ihned po přihlášení"

Důležité informace v souvislosti s děním na Ukrajině | mBank.cz
    https://www.mbank.cz/ukrajina/
    HARALD
    HARALD --- ---
    KOC256: Mockrát tu bylo napsáno, že KB vyplácí jen vklady z fondu pojištění vkladů. Úvěry se prodávají po portfoliích tomu, kdo nabídne nejvíc. To bude dělat likvidátor navržený ČNB.

A platí to pořád, zákon se v posledních 2 týdnech nezměnil.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    KOC256: Ne.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Já myslel, že to měla převzít KB, která na druhou stranu vyplácí "pojistky"... :-) Či ČNB...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam