• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    ADAM
    ADAM --- ---
    jinak jeste k tem bankam, jak tady byla diskuse predchvili. ja mam nejradeji fio. a to z trochu jineho duvodu, nez ostatni. tim duvodem je STABILITA. ucet tam mam od r. 2000 (to jeste nebyli ani banka), a za CELOU tu dobu to just works. bez poplatku, bez problemu, bez nutnosti navsetvy pobocek.

v prubehu cele te doby jsem sledoval ruzne modni vlny bank, ktere chvili byli vyhodnejsi, ale za par let uz byli za zenitem. fio je porad stalice. sice neni nejlepsi, ale bez prestavky je mezi top varintama. nemusit tak neustale resit zmenu uctu...

jen namatkou z hlavy, co si vybavim za ty roky: e-bank, mbanka, zuno, tusim, ze ING melo chvili nejaky dobry sporak, ted zas vsichni jdou do airbank.... urcite jsem jich spoustu zapomel.
    prestoze mam erste premier, tak moje primarni banka je fio, proste protoze tam mam vetsi jistotu, ze beze zmeny (a bez novych poplatku) bude fungovat dalsi ctvrtstoleti...
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    ADAM: Jo, kdyz tam zvladnes dat z firmy nejaky sluzebky apod, tak to asi jde. Ja obcas ani nemaxnu to 1% do 500Kc ktery ve firme mam.
    ADAM
    ADAM --- ---
    DAVIDOWITCH: Dřív jse měl 5%, ty 3 tam jsou krátce. A jo, za těch par let, co to mám, jsem tam pár mega protocil. Platím s tím i firemní útraty. Účetní z toho neměl radost, ale nějak jsme si s tím poradili....
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    ADAM: To si tim protocil 3 mega? Me tohle u nas hrozne nejde. Slo mi to na Zelandu, kde sem proste auto koupil kartou, elektriku platil kartou, telefon platil kartou, vesmes uplne vsechno se platilo kartou, prevodem snad nejaky pojisteni. U nas se s kartou dostanu tak jako na 20 mesicne ve strope, a to tam rozpocitavam i nejaky ty letenky a konference (tam mi to kazi ze mi je posledni dobou plati primo firma, misto abych platil ja a prefakturovaval). Proto sem tyhle produkty vesmes poustel k vode od doby co sem se prestehoval zpatky.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ADAM: Ja chapu ze ty 3% rewards obecne budou omezeny na podvody s tocenim balicku na poste, mozna treba na ten benzin/naftu. To na co bych je ale fakt potreboval jsou platby ve stavebninach. :-)
    ADAM
    ADAM --- ---
    PETER_PAN: Někde na webu je mají. Já si pamauju benzín a anergie, takže za platbu ČEZu jsem nic nedostal. O jiné vyjimce nevím.
    ADAM
    ADAM --- ---
    KOC256: Ano, ten vklad tam je volatilni a jsou chvíle, kdy může být hluboce ve ztrátě. Na odměnach jsem tam ale za pár let posbíral víc než 100tis, takze mě ta volatilita moc netrápí.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ADAM: Takze mas crypto.com kartu? Ta je super, bohuzel uz maji ty 3% jen na tech nejvyssich produktech no. Bracha ji ma, plati vsechno jenom pres to, na rewards si rocne vydela cca 1200 £.
    Kde je seznam tech vyjimek?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ADAM:
    To je to jak se resilo, ze ta vlozena castka v radech desetitisicu ztratila 90% hodnoty?
    Ano, jsou lide u kterych ne, ale obecne ANO.
    ADAM
    ADAM --- ---
    YARIN: nene, tohle je reakce na to, kde jsou jaké možnosti. Tohle je jeden z vyšších tarifu u crypto.com. Hodně podobné to ma I binance karta.
    YARIN
    YARIN --- ---
    ADAM: to se porad bavime o ucb? Ted jsem tam zakladal ucet kvuli tem 6 %. Jak docilim techhle výhod konkretne prosim? Predpokladam, ze na pobocce mi to nereknou, nebo? Dik!
    ADAM
    ADAM --- ---
    PETER_PAN: já mám 3% cashback za VŠECHNY platby (až na výjimky typu benzín). K tomu neomezený vstup do salonku s 1 hostem, zdarma výběry na celém světě, středové kurzy na platbu cizí měnou a nabíjení tě karty Bitcoinem, takze nemusím držet fiat ztrácejí i pětinu hodnoty ročně.
    Jo, a karta je kovová, což je hezké, ale když jsem jí nechal v létě v autě, tak se mi rozlepila, což už hezké moc není.
    Podmínkou je uložit tam částku v řádu desítek až stovek tisíc, jinak žádné poplatky.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    GHOSTSTALKER: Jo, asi jako jo, v tomhle to dava smysl. Jen to placeni dani by bylo min o nervy. (A jo, budu posilat o den driv a bude to v pohode)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    DAVIDOWITCH: To si myslim vyplyva uz z toho, jak ten system funguje; CNB v nem plni kontrolni funkci (schvaluje platby v XAMOS) takze pokud by se okamzitych plateb mela aktivne ucastnit, byla by trochu ve stretu zajmu.
    MAGE
    MAGE --- ---
    DAVIDOWITCH: me zarazelo proc mi nechce Fio banka provadet okamzite platby na muj Moneti ucet a oni tam maji limit na odesilane platby na 100k
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    PATRIKCHRZ: Me vzdycky pri placeni dani prekvapi ze to vypada ze to neumi CNB. Ale mozna to je jen technikalie, protoze to umi tak samozrejme ze to ani neni treba zaskrtavat.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DAVIDOWITCH: přesně tak, okamžitý převod v rámci banky (ať už mezi vlastními účty, nebo na cizí) je dnes spíše raritou, pokud banka neumí, však Unicredit je poslední z významných retailových bank, která neumí okamžité platby.

Nicméně je také pravdou, že v noci některé banky (zcela jistě Česká spořitelna) vypínají aktualizaci IB, což vede k tomu, že platba je sice připsána, ale na účtu se neobjeví. Ale jsou to časy v hluboké noci, takže většina lidí to nikdy nezjistí (dokud to čistě náhodou nepotřebujete, třeba proto, že jste zrovna v jiné časové zóně :D ).
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    BOLDRIK: Nejen nové a cool banky. Tohle umí dokonce i KB a Česká!
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Podával jsem u Raiffaisenbank žádost o předčasnou splátku hypotéky. Vyplnil jsem formulář na webu, zavolali, ověřili a hotovo, po 2 dnech mi dorazily instrukce e-mailem. Od EquaBank, kdy jsem musel na pobočku, posun k lepšímu. Ale proč v platebních instrukcích není do píči vygenerovaný QR kód pro platbu a musím to vypisovat ručně nechápu!
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PATRIKCHRZ: Nepřekvapilo by mne, kdyby na každou věc měli jinou app, v jiné verzi jiného jazyka, s navzájem nekompatibilním API (tam kde vůbec nějaké bude a nelezou si navzájem do DB), co lepí nějaké middleware dimenzované na desetinu provozu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam