• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    C8400
    C8400 --- ---
    DOBYTEK: Německý banky jsou drahý. A bez adresy v Německu těžké. Z levných těch on-line bank mám zkušenost s DKB, ING a N26.

DKB stejný problém jako PATRIKCHRZ, bez německé výplatní pásky smůla. Německá ING byla benevolentnější a N26 nejvíce benevolentní ale i ti chtěli německou adresu.
    C8400
    C8400 --- ---
    Wise zavedla úročení zůstatků, byl jsem příjemně překvapený.

0.65% for any EUR
    1.25% for any GBP
    1.50% for any USD

How does balance cashback work? | Wise Help Centre
    https://wise.com/help/articles/b8sVSdAzytqVamfajSirb/how-does-balance-cashback-work
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DOBYTEK: na Finexpertu si lidi pochvalují DKB.DE, ale kdysi, když jsem si tam chtěl založit účet, tak mě odmítli. Ostatně to samé se mi stalo u bezplatných slovenských bank. Hodně často tyhle internetové banky chtějí prokázat ekonomický zájem (zaměstnání, bydliště,...) v dané zemi.

Takže, bohužel, neporadím. Kdybych to potřeboval pro sebe, asi bych šel podle nějakého žebříčku
    https://finanzen.check24.de/accounts/d/girokonto/result.html?applicantNumber=ALL&minc=1.500&postalCode=80636&;hideTeaser=1&da=true&b2bid=50&cpid=ch24_f_natural

Já teď dostávám část výplaty v EUR, ale nechávám si to posílat na Creditas, kvůli možnosti vybrat eura hotově na přepážce za desetikorunu.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    PATRIKCHRZ: zvladnes poradit ohledne nemeckych bank? Potrebuji ekvivalent CSOB Premium v Nemecku, devizove ucty tam nepotrebuji, ale veci jako bezplatny provoz pri pozadovanem obratu, vybery z bankomatu, a cestovni pojisteni apod. ano.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: já obvykle účty neruším, jen je převedu na nějaký bezplatný tarif a čekám, kdy bude zase nějaká výhoda. Teď z hlavy si vzpomenu na Waldviertel Sparkasse von 1842 když zdražila a zároveň ve vedlejší pobočce FIO (tehdy ještě záložna) zavedla svůj bezplatný účet.

Pak u Poštovný spořitelny, abych ho po nějaké době opět založit výměnou za nějakou odměnu a zase zrušil a zase založil,... to mi připomíná, že bych ho mohl zase zrušit a čekat, až mi nabídnou voucher do DM nebo něco podobného, když ho opět založím :D. A Oberbank jsem kdysi měl, když pak změnili (a hlavně hodně zneprůhlednili podmínky) tak jsem účet zrušil.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: A u kolika jsi zrušil účet ty?
    NELDE
    NELDE --- ---
    Mně teď z RB dvakrát volali, vždy v době, kdy jsem nemohl, z čísla, na které se nedá dovolat zpět. Tak jsem jim řekl, ať mi to pošlou emailem - to ale prý udělali. Jsem zvědav, kdy od nich začne chodit nějaká "výhružka", že jsem si ještě neaktivoval jejich IB, k čemuž nemám důvod.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    TOOMIX: mně už vypověděla účet Expobank, ING a Unicredit. Je to právo banky a nic neobvyklého
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    https://twitter.com/zdenekkubik72/status/1618633693802942464?s=20
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    DAVIDOWITCH: rozporuju, ze to jsou ucelne vynalozene naklady na zruseni te pujcky (refinanc), ktere je fer vymahat po dluznikovi, ktery taha za miniaturni konec provazu a nese v podstate vsechny rizika te pujcky.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    QUIP: Je naprostá pravda, že v ČR v podstatě ve všech oblastech vládne oligopolie. Pár velkých firem, který mají vykolíkovaný trh a likvidují malé firmy, které se snaží proniknout na jejich území. Je to tak na realitním, mobilním, energetickém, automobilovém i bankovním trhu.
    [1] https://dspace.cuni.cz/handle/20.500.11956/28832
    [2] https://is.vsfs.cz/publication/4799/en/Impact-of-Non-cooperative-Oligopoly-of-the-Banking-System-on-Its-Pro-cyclicality-in-the-Czech-Republic/Tison
    ...
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    CERMI_FOX: Rozporujes to ze uroky jsou naklady (please don't), nebo to ze naklady na zajisteni pujcky jsou na tu pujcku ucelne vynalozene?

A nezapomente ze tohle pravidlo nikdy neplatilo v dobe nejakyho zasadniho pohybu uroku smerem dolu, takze dovozovat z toho ze bankam nevadilo kdyz lidi sli z 2.2% na 1.8%, tak nebude vadit kdyz pujdou z 6.5% na 3% (do konce 2024 prej ma bejt zpatky inflacni cil, a predpokladam ze Michl nebude vahat tlacit urokovy sazby dolu co to da) mi prijde odvazny.
    NELDE
    NELDE --- ---
    QUIP: Myslím, že u soudu to bylo.
    QUIP
    QUIP --- ---
    Nemam tuhle problematiku nastudovanou nijak do detailu, ale tak nejak jsem predpokladal, ze takove zakony pripravuje nekdo i v soucinnosti s CNB (protoze ta keca do vseho kolem bank). Nicmene ty spory kolem toho, co jsou oduvodnene naklady, resil velmi casto financni arbitr a nevim, jestli se to nekdy dostalo i k soudu, nebo ne. Skoro bych se divil, kdyby ne.
    Kazdy podnika s nejakym rizikem, i banky ho maji, umi si ho velmi dobre spocitat a jak je videt na ziskovosti bank v CR, predcasne splacene hypoteky je ke krachu neprivedou. Takze i kdyz ve vztahu Banka / Klient, taha klient vzdycky za ten o hodne kratsi provaz, banky by si i tak praly podnikat bez rizika. To chapu, ja bych si to pral taky. Mluvit ale o nejakem narovnavani podminek je prinejmensim usmevne. Cokoliv, co musi klient, je obvykle "do 7 dnu" a s vysokym urokem. Kdyz stejnou vec ma udelat banka, ma na to klidne mesic. Smlouvy pise banka, ne klient a konkurence je v tomhle temer nulova.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    DAVIDOWITCH: to není účelně vynaložený náklad, ale spíš mi to přijde jako riziko kšeftu. Banka má taky možnost odstoupit od smlouvy v mnoha případech (trestní stíhání, pokles hodnoty zástavy bez dosypání collaterálu, úmrtí, zhoršení fin. situace dlužníka...). Takže když vemu opačnou situaci - úroky vzrostou, banka vypoví smlouvu třeba z důvodu zhoršení fin. situace dlužníka (nebo jiného, to je asi jedno), ale to financování ji zůstane za původní podmínky a může to přeprodat někomu dál za mnohem vyšší (současný) úrok. Logicky tedy pravidlo, že náklady na financování zrušené smlouvy jde požadovat po dlužníkovi, by mělo jít aplikovat i na druhou stranu, tj banka při takovém zrušeném úvěru, na kterém vydělala, by výdělek měla odevzdat dlužníkovi. Prostě je to hra na obě strany - někdy to jde nahoru, někdy dolů.

Samozřejmě zjednodušuju, ale takhle je to pro banku extrémně výhodné a nenese skoro žádné riziko zato nese velké zisky (beru statistiky čnb, kde problémové úvěry jsou cca 1%, přičemž vyloženě ztrátové jsou tak polovina z toho)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    QUIP: Jak pise Davidowitch, CNB zadne pravidlo nestanovila. Jen urcitym zpusobem vylozila zakon; zpusobem, ktery bych cekal spise od financniho arbitra nez centralni banky, ktera by mela vedet, jak se banky financuji/kde berou zdroje na hypoteky.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    QUIP: To je trochu zavádějící. Je nějaký zákon, ČNB ho vykládá nějak, banky s výkladem nesouhlasí, takže bude soud (který jediný má patent na to vykládat zákony). Účelně vynaložené náklady fakt můžou být i náklady na zajištění financování, vůbec to pro ČNB nevidím jako jasné vítězství.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Na jednu stranu to chápu, kdy banka si zajistí zdroje na financování hypotéky za určitou cenu a při změně podmínek na trhu jí podstatná část klientů produkt vypoví a ona pak realizuje ztrátu.
    Co se mi ale nelíbí je plánovaná zpětná platnost tohoto pravidla.

V zásadě je jedno, jak to bude nastaveno, cena produktu bude vyšší riziko pro banky vždy obsahovat, ale měnit pravidla pro už běžící produkty (ostatně stejně špatně to bylo při zavedení povinnosti "bezplatného" předčasného splacení) se mi nezdá správné.

Jsem pro jasná pravidla (takové nastavení, aby neumožňovalo různý výklad) pro všechny - banky i klienty.
    QUIP
    QUIP --- ---
    Na tom je vtipna tahle cast:
    Bankovním domům se ale stanovisko ČNB příliš nelíbilo, a proto se jím ne všechny řídily. Komerční banka, Modrá pyramida nebo UniCredit od centrální banky dokonce dostaly pokutu za to, že si za předčasné splacení účtovaly víc, než je dovoleno. Těmto případům má novela zabránit.

Zkratka existovalo nejake pravidlo, ktere stanovila CNB a bylo zavazne pro vsechny banky. Tem se ale nelibilo, takze ho porusovaly a abychom porusovani predesli, pravidlo zrusime.

Co kdybychom zrusili i dalsi pravidla, ktera nechteji lidi dodrzovat, at se vyhneme jejich porusovani?
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    PISTA1: Velká gratulace k tvojí prozíravosti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam