• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    NELDE
    NELDE --- ---
    PUEBLO: Nezaplatí, což tolik nevadí, protože kam chodí cizinci, mají normální terminály. Nemluvě o tom, že lidé, co cestují do zahraničí mívají kartu v mobilu. Kromě toho, pokud bude z EU, tak by mohl platit přes IBAN QR, ne?
    NELDE
    NELDE --- ---
    SPLIFFBOY: Tak kolegyně z ciziny ráda užívá české Qerko, ale tam musí být český obchodník na internetu.
    Podle popisu Cvak může použít Google Pay, takže další aplikace v mobilu není potřeba ani pro případného turistu - sice to kromě Air bank plánují přidat do svých applikací další 3 banky, ale GP je pohodlnější. Nicméně poplatek 0,8% z každé transakce (podle AB nízký (-; protože nižší než karetní termínál) bude dále odstrašující pro obchodníky , kteří dodnes karty neberou. Kdy dojde bankám, že ten obchodník to platí ze své marže (nikoli z ceny), která může být i jen 5-10% - pak jsou náklady na platbu 10-20% jeho zisku, což fakt nezkousne. Myslím, že pro obchodníka by byl mnohem zajímavější měsíční paušál 100-200,- - jenže to asi zase nechtějí banky.
    Ano manipulace s penězmi něco stojí - hlavně čas, což u malého obchodníka není problém.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    Turista predpokladam nezaplati, stejne jako ja nezaplatim qr kodem v Thajsku, presto se jim to tam rozsirilo vsude.

A zakaznikum to prinese vyhodu moznosti bezhotovostni platby tam, kde treba dosud nebyla. To jako obyvatele velkych mest uzivajicich dnes uz temer vsude prijimane platebni karty asi tolik nedocenime, ale pro lidi z male obce bez bankomatu, kde se prodejce branil terminalu, to muze byt zasadni. A popravde pokud to v praze skrz podminky presvedci k akceptaci bezhotovostnich plateb ty, kteri se dosud jim brani, tak me dalsi aplikace v mobilu taky nezabije. Nicmene treba to zapojene banky integruji do sve appky. Pokud jsou ovsem skutecnym duvodem neakceptovani bezhotovostnich plateb nejake danove “optimalizace” podnikatelu, tak s nimi to stejne nehne. Ale aspon se jim to bude hur okecavat.
    PUEBLO
    PUEBLO --- ---
    Vysvětlete mi prosím někdo jak u obchodníka s Cvakem zaplatí zahraniční turista s plastovou VISA/MC kartou tzn bez Google/Apple Pay? Česky účet samozřejmě také mít nebude
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: metodu elektronické peněženky zkoušel PaySec (ČSOB), Monetka (ČS), Mobito (nevím kdo) a neuchytilo se to. I tohle mi přijde jako drbání se pravou rukou za levým uchem. Pokud to AirBank "neutrhne" na svoji "lovebrand", tak to skončí jako platba přes QR kód v restauracích. Jo, někdo to používá, ale masovka to není.

Musím mít mobil, musím mít přístup k internetu, musím mít v tom mobilu jejich aplikaci....co to mně, jako zákazníkovi, přinese za výhodu?

....ale třeba spustí nějakou zaváděcí akci s bonusy,.... možná by se to dalo nějak využít....
    NELDE
    NELDE --- ---
    PREDSEDA: Může být mobil na baterie, ale existují i takové karetní termínály - typicky taxikáři. Internet je podstatnější, ale ten imho musí mít obě strany, jinak není možné transakci potvrdit.
    Jako kdyby to šlo způsobem nějakého blockchainu - tedy reálně mít v mobilu peněženku nabitou na x korun a převádět peníze na jiné peněženky v mobilu, pak by to asi šlo bez internetu. Ale muselo by to jít cestou dobíjení.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: na farmářských a autorských trzích vídám hodně SumUp. Terminál si koupíš (nejlevnější varianta stojí necelou tisícovku) a poplatek je pak 1,99 % z transakcí. Další poplatky nejsou.

Pokud máš větší obrat, vyplatí se ti terminál u bank, kde dá dostat i pod to 1 %
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    Já trochu nechápu tohle. Na jednom místě článek píše:

"Obchodník zadá částku, kterou chce zaplatit, částka čeká „někde“ v cloudu, a jakmile se smartphone platícího spojí s cloudem, v ten moment dojde k autorizaci"

a dále:

"Typický příklad je holič, stánkař, kemp, stánky na horách, kde nemůžete mít terminál z důvodu připojení k internetu a přívodu elektřiny."

- na čem obcodník zadá částku, když nemá proud nebo přístup k internetu?
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    PATRIKCHRZ: Z článku:

"Na telefonu se objeví výzva, klient potvrdí částku, ukáže obličej a je zaplaceno"

Takže částku před schválením platby potvrdíš. V podstatě mi to technicky příjde jako placení kartou z opačné strany - terminál má v ruce zákazník, kartu obchodník.
    BAAL
    BAAL --- ---
    PATRIKCHRZ: Příjde mi to nějaké zbytečně překombinované? Možná úplně halucinuju, ale nešlo by prostě udělat to, že obchodník má účet s API:

1/ Pokladna mu stejně jako internetové bankovnictví z mobilu vygeneruje QR kod s částkou a variabilním symbolem v podobě ID platby
    2/ QRko se zobrazí na nějakém malém LCD zákazníkovi včetně částky atd stejně jako u platebního terminálu na karty
    3/ Zákazník si otevře bankovnictví a načte QR a odešle platbu
    4/ Pokladna přes APi zjistí připsání platby s variablním symbolem transakce

Zpracování okamžité platby přeci nemůže trvat déle než zpracování platby přes platební kartu a problem solved ne?
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Kolik je poplatek za terminál? Ono je docela dost dodavatelů, kteří terminál nemají a tohle by mohli užít - třeba různí řemeslníci, sousedský prodej atd. Plus je tady výhoda, že peníze dostaneš ihned, nikoli až ti je banka pošle - nebo to už posílají okamžitě?
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    PATRIKCHRZ: ja vůbec nevím, náhodou jsem na to natrefil a jsem rád že někdo tlačí A2A, jsem se o tu technologii nějaký rok zpět zajimal a ty poplatky fakt můžou být blízké nule. Líbí se mi na tom ta přímočarost.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DJFRACTAL: není mi z toho článku jasné následující:

1) uvidí zákazník jakou výši platby potvrzuje? Z článku jsem pochopil, že obchodník bude mít pouze "mrtvou" kartu, která nic neukáže (ano, někde mimo na nějakém zařízení zadá částku, ale uvidí to zákazník, kolik zadává?)
    2) platící zákazník musí mít mobilní telefon (blbé, když se mu vybije baterka). Bude to umět i nositelnou elektroniku (hodinky, náramky, prsteny,..)? Musí mít zákazník přístup k internetu v době platby?

Pak si trochu postěžuji, že ten reklamní článek je trochu zavádějící. Běžné poplatky za příjem plateb kartou rozhodně nejsou 1,6 - 3 %. Velcí obchodníci se běžně dostanou pod procento, malí neplatí víc než 2 %. Třeba na farmářských a autorských trzích je hodně v módě SumUp s poplatkem 1,98 %.
    A ta uváděná výhoda absence poplatku při vrácení zboží, běžně je to naopak. Při vrácení zboží a vratce na kartu vrací zpracovatel obchodníkovi i tu provizi!

Uvidíme, byl by to už čtvrtý pokus. Už zanikla Monetka, Mobito a PaySec. A předplacené karty taky (těch je mi nejvíc líto :D ). Nějak nevidím tu přidanou hodnotu. Dobře, obchodník ušetří 1 % z plateb, ale někteří ani to ne. Co získá zákazník?
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    A2A v Česku? Kenečně! (možná je toho více, zas sem to tak nesledoval)
    Air Bank táhne do boje proti platebním kartám. Spustila levnější placení - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-osobni-air-bank-tahne-do-boje-proti-platebnim-kartam-spustila-levnejsi-placeni-243994
    MVEK
    MVEK --- ---
    MUXX: Určitě není, ale je o to sprostší, když to vybírám v jejich měně a konverzi si vyřeší Revolut. Předtím jsem byl obeznámen jen s trikem, že mi bankomat cizí banky provede nevýhodnou konverzi za mě, ale s vysloveně poplatkem jsem se nesetkal, nadto tak vysokým. Kdyby to bylo pár zlotých, ok.
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    PULKA: začatkem prosince wroclaw , vyběr z Santander bankomatu - bylo třeba odmítnout DCC, kurz luhce nad středem - při výběru 100 PLZu jsem přeplatil 12kč
    BTW ta "tradice" chlastání z holinek je celkem fajna a divim se, že se u nas ještě neprosadilo
    XARGH
    XARGH --- ---
    ADAMM: ok. ber to jako popis one udalosti presne tak, jak se odehrala. kdyby meli platit poplatky, tak by tam nevlezli. nejsem ceskej fasounek, ja se s nima radil a oni nevedeli, proc to po me neco chce :)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    XARGH: byl jsi špatně pochopen, protože kdyby šlo o bankomaty, tak tam nebudeš psát "romové bez poplatku".
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Účtování popatku za výběr zahraniční kartou je takový mor, který se rozšiřuje po celém světě. V některých zemích (např Thajsko) už zahraniční kartou bez poplatku nevyberete vůbec.
    I u nás se to děje, třeba bankomat Airbank po mne chtěl 125 korun při výběru kartou Revolut.

K tomu se přidává ještě DCC, už se mi i stalo, že to obsluha odsouhlasila za mne a musel jsem to reklamovat v bance. Třeba banomaty Euronet jsou schopné mít přirážku DCC 16,7 %!
    XARGH
    XARGH --- ---
    ADAMM: asi jsem byl spatne pochopen.
    Ukrajince do toho netahej pls
    ...V kazdem state se najde banka (nebo nekolik), ktera tahle hrabe a ty ji pak nenavidis a tem ATM se vyhybas - na ukrajine PrivatBank, na Slovensku VUB, u nas CSOB (nevedel jsem a pridavam dalsi nenavistny bodik)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam