• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    PATRIKCHRZ: Ale to nejsou ty vstupy zdarma, ne? To je proste lounge key access.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DAVIDOWITCH: je to sice divné, ale v Praze (vyzkoušeno) a snad i ve Vídni, je možné jít do MC salonku i s VISA kartou Erste.

Dobrý přehled "salonkových" účtu je zde:
    Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné | Peníze.cz
    https://www.penize.cz/osobni-ucty/458080-letistni-salonky-zdarma-co-nabizeji-banky-a-jak-je-nahradit-kdyz-jsou-plne

MC kartu úrovně World Elite (a tedy zdarma vstup do MC salonků v Praze, Vídni, Bratislavě oficiálně a neoficiálně asi i jinde, vyzkoušeno před pár lety v Petrohradě) mám k:

KB - jako kreditku, běžně zpoplatněná, ale k TOP nabídce je zdarma
    ČSOB - jako kreditku k ČSOB Premium
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Zkusím se zeptat. Měl sem od Erste vstupy zdarma do MasterCard salonku na T1. To od ledna zmizelo, mají jen lounge key. Tušíte někdo kdo teď tu vstupy zdarma nabízí? Ne že bych si kvůli tomu zakládal další účet, ale třeba se jen musím někde zeptat na správnou kartu
    NELDE
    NELDE --- ---
    DAVIDOWITCH: U nás se ptali stylem - investujete pravidelně, používate fondy a když jsme řekli, že nikoli (protože splácíme hypotéku), tak se snažili vnutit produkty, které jsem zamítl jako nevhodné a tím jim rozhodil systém.
    Jako fakt mám chtít jako soukromá osoba investovat 50% to CSR podniků? Když vím, že být CSR je stojí nemalé peníze, o které dostanu jako investor méně? Ty jejich "rizikové" fondy, pro které má mít investor znalosti, jsou ve skutečnosti hodně konzervativní.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    NELDE: Já se onehda zasekl na dotazu na bariérové produkty. Podávali to jako by existoval jediný, přitom to má milion variant. Celkem by mě zajímalo jak moc je ten dotazník vlastní invence banky
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    NELDE: no praveze cim mene tomu rozumi, tim konzervativnejsi produkt bez valneho potencialu na vysoke vynosy...takze ten dotaznik spis podpori doporuceni fondu bez vysokeho rizika. zneuzit v tom moc nevidim, o boze, neboha zena na usvitu duchodu si poridila sporak a nejakej fond, kterej pujde zrusit...
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Tak ono dost často je potřeba, aby mu ty otázky vysvětlil.

STARDAY: Mám pocit, že je to trochu zneužité - banky vědí, jak moc tomu člověk rozumí a jestli mu mohou vnutit nějaký nevýdělečný produkt (-;
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    NELDE: nevim jak ve sporce, ale vetsina investicnich dotaniku, ktere jsem vyplnovala, tak obsahovala i otazky o vereni znalosti, jak ruzne produkty funguji

SINEAD: povinnost proverit postoj k riziku a znalosti klienta stanovuje mifid II smerice a souvisejici legislativa
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Vyplnit investiční dotazník je povinnost, ale je fakt, že někdy to bankéř prostě vyplní za klienta a jen mu to dá podepsat :(
    NELDE
    NELDE --- ---
    SINEAD: Zažil jsem něco podobného, museli jsme podepsat, že jsme se rozhodli sami nevyužít doporučený penzijní profil, který cpal prachy do CSR firem - jo banky mají takovou povinnost, tak ji cpou klientům.
    Není to test, ale dotazník typu jak moc a často investuješ - podle toho přiřadí klientům profil - raději bezpečnější. Není to o poučení klienta, ale spíše, aby do rizika šel jen ten, kdo to dokáže ohodnotit. Problém je spíše v tom, že vnucují vůbec nějaké investiční produkty. Nicméně pro nepoučené je to asi lepší než nic.
    MAGE
    MAGE --- ---
    SINEAD: Povinnost vyplňovat investiční dotazník je definována zákonem o podnikání na kapitálovém trhu a je v něm zakotvena díky jednotné evropské směrnici MiFID. Zjednodušeně řečeno klientovi umožní lépe definovat jeho cíle a pomůže mu vyvarovat se investic, které pro něj nejsou vhodné nebo jim nerozumí.
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    VYHULENY_UFO: Diky za informaci, presne na tohle jsem se ptala.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SINEAD: jako je smutny, kdyz zjistis, ze jsi v 65 naprosto ekonomicky negramotna jen proto, ze za tebe celej zivot vsechno udelali druzi. takovych lidi ja nelituju.
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    Advice needed:
    Kamosce umrel tata, vsechno resil...jeji mama je nemozna ale musela do banky. Tam se na placici 65 lety vdove doslova "vyradili". Ucel navstevy byl zprovozneni internetoveho bankovnictvi, aby mohla zacit platit poplatky za byt apod. Vysledek - odesla se Sporakem, na kterym ma urok 0.2% a narvali ji nejaky investicni produkty, zatim nevime jaky ale prej ji z toho uctu na ne odchazeji pravidelny platby. Taky jeste nevime kolik. Banka dava klientum nejakej test, kterym se kreje pred regulatorem, ze klient nabidce rozumi - tak ten test prej vyplnil banker za ni. A ja se ptam - tusi nekdo podle jaky LEGISLATIVY musej delat ten test? (Resp. asi to nemusi bejt primo test, proste maji povinnst klientovi prodat jen to, cemu je schopnej porozumet a nejak to prokazat, ze ho poucili).
    Budu to potrebovat k sjednani stiznosti.
    Jo a jedna se o Ceskou Sporitelnu, kdyby to nekoho zajimalo.
    NELDE
    NELDE --- ---
    Tak při platbě na eshopu chtěla mbank kromě souhlasu s biometrikou (jak píšu na klávesnici) a kódu ze sms i opsat text?
    To si dělají srandu nebo to vymyslela nějaká chorá hlava?

BLAAZEN
    BLAAZEN --- ---
    FLEGMA: US sankce jsou v procentech obratu, tak to je pak nějakýho prověřování
    GREVE
    GREVE --- ---
    FLEGMA: Tak to máš štěstí, že ti vůbec zavolali. U mě vždycky jen slíbili, že zítra zavolají, a nikdy to nedodrželi :-)
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    GREVE: Mě šokoval proces zakládání dolarového podnikatelského účtu, trochu připomínalo přehrávky za komunistů, kdy museli hudebníci před komisí dokázat, že umí hrát. Tady jsem analogicky před soudružkou bankéřkou musel dokázat, že jsem opravdový podnikatel a dodat seznamy dodavatelů a odběratelů a jaké zboží a služby budu přes účet nakupovat. Finálně se podklady poslaly do centrály ke schválení a čekalo se jeden den na výsledek, jestli mi bude milostivě dovoleno dolarový účet založit. V centrále dali na lejstra potřebná razítka a deset podpisů, soudružka bankéřka mi zavolala, ať přijedu do ústavu podepsat papíry a tak byl po řádném prověření mojí podnikatelské činnosti firemní účet slavnostně založen. Hned jsem si vzpoměl na Malou Velkou Británii a velice důležitou "paní" za počítačem a legendární hlášku Computer says no, v mém případě naštěstí yes :-)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Creditas mění poplatky, z 10 na 50 zvyšuje poplatek za výběr hotovosti. Používal jsem na výběr eur, takže teď asi založím eur účet u Erste.
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    R_G: To bude tím že nejsi retard.
    R_G
    R_G --- ---
    GREVE: U mě ČSOB úplně bez problémů, do druhého dne vše založené a fungující.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam