• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    NOIZER: jojo, mobilita, už víc než 10 let to jde ;-)
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    jinak k ty zmene banky.. ja to nevedel donedavna, ale dneska uz je mozny pozadat novou banku o "prevod uctu" a oni jsou schopni vam ze stary banky pretahnout i veci jako trvaly prikazy, inkasa atd.. jakoze uz je to fakt jednoduchy!:)

Změna banky raz dva | Česká bankovní asociace
    https://cbaonline.cz/zmena-banky-raz-dva
    VANEK
    VANEK --- ---
    CERMI_FOX: 20. století, založena matfyzáky. Na tom interfacu to bylo hodně poznat...
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    DAVIDOWITCH: měl jsem to stejné, akorát jsem tam stejně musel, protože jsem si potřeboval změnit adresu trvalého bydliště. Ve svých systémech to nějak zvládají online, ale v CDCP už jen na pobočce. Ačkoliv mi za poslední rok nepřišla žádná pozvánka k valné hromadě ani papíry k dividendě, tak se obávám, že to možná nezvládli ani na té pobočce.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    CERMI_FOX: Takhle sem si u nich nezalozil osobni ucet. Zkusil sem to pres takovy to "zalozte online" a dozvedel se ze uz tam mam podnikatelskej a tak zakladat osobni je mozne jen na pobocce. Potvrdil sem si to na infolince a rozhodl se ze tohle ve svem zivote nepotrebuju.
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    Vím, že budu keptn obvijus ale obecně nechápu stížnosti na banky/operátory/dodavatele energií - ta změna je dneska poměrně jednoduchá, rychlá a když je člověk šikovnej, tak z toho i něco vytriska...tak proč bejt někde, kde mě to sere?
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    CERMI_FOX: pro všechny světské radosti!
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Fio je fakt banka 19. století - kvuli každý blbosti musím na pobočku. Chci si otevřít DIP, nejde, "pane, máte špatnou smlouvu, online to nejde". Chci si otevřít účet na svoje jméni, "pane, máte špatnou smlouvu, online to nejde". Někdo se 3x zkusí přihlásit na můj account a nezná heslo - zase na pobočku odblokovat bankovnictví.
    Občas se divím, že aspoň ty příkazy nemusím posílat poštovním holubem, ale jdou elektronicky ...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    PESAN: v tomhle článku https://www.penize.cz/osobni-ucty/451770-chcete-prevest-ucet-na-nekoho-jineho-aby-mu-zustalo-cislo-kde-to-jde tvrdí, že to lze a že to umí jen tři banky - Česká spořitelna, Komerční banka a Creditas.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    PESAN: neodpovim ti, ale treba airbank mi “z legislativnich duvodu” neprevede soukromej ucet ani na podnikatelskej (osvc) :/
    PESAN
    PESAN --- ---
    Dotaz
    Lze změnit majitele účtu v rámci banky?Respektive převést osobní účet na firemní (s.r.o.)? ČSOB, Mbank?
    VANEK
    VANEK --- ---
    NELDE: 3 promile z 1000 EUR jsou 3 koruny? 8-)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: pro příště můžeš mít přichystanou smlouvu s devizovkou :)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    Dalsi variantou je mit investicni ucet, treba u InteractiveBrokers, a kupovat si eura primo na forexu. AFAIK je to nejmene nakladna varianta, nicmene moc nema smysl mit ucet u brokera jen kvuli jednorazove FX smene.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Díky za rady. Koukám na tu light službu - aktuální kurz 25,340, mSvět má v kurzovém lístku 25.3189 - to asi zkusím dobít revolut z mSvět karty. Resp. jsem to zkusil - kurz byl 25,3457. Tak asi zůstanu u téhle varianty, 0,3% rozdíl při 1000 eurech dělá 3 koruny.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Devizovce zadáš zakázku typu "pošlete mi 1500 EUR" na účet LTxx xxxx.......BIC REVOLT21, majitel účtu "Nelde" (resp. tvoje občanské jméno). A oni ti napíšou "ok, pošlete nám 37770 Kč na náš účet u (KB, ČS, ČSOB,....). Když peníze dostanou, platbu pošlou.

Případně můžeš nechat ta eura poslat přímo na eurový účet dcery u Creditas, opět stačí IBAN, BIC/SWIFT a jméno majitele účtu. U SEPA plateb není BIC/SWIFT vždy vyžadován.

Easychange má jakkoliv malé platby bez poplatku (i v řádech jednotek eur), kurz má veřejný - (v tuto chvíli 25.112 EUR/CZK / 25.272 EUR/CZK - nákup/prodej), jen při uzavírání smlouvy chtějí mít "naději na zajímavého zákazníka", tak je dobré o předpokládaných budoucích obchodech trošku mlžit, ale jak už rámcovou smlouvu máš, uzavřou s tebou jakkoliv malý obchod. Nebo mají tu light službu https://www.europlatba.cz/, kde to lze i bez rámcové smlouvy.
    Bez ohledu na budoucí obchody a přes internet uzavře smlouvu Fortissimo (devizy.cz), já je používám na platby v PLN, protože je má zdarma. Zajímavost - majitel je Tadeusz Farny, otec zpěvačky Ewy Farne :). U malých plateb měli spíše horší kurzy, velké jsem přes ně nikdy nedělal. Ale není problém uzavřít rámcovku a pak uvidíš, jaký ti dají kurz, nemusíš to vzít.

Většina devizovek má kurzy "individuální", tj. záleží nejen na objemu obchodu, ale i na zákazníkovi. Prostě Franta Novák a Pepa Novák dostanou i při stejném obchodu různý kurz, dle vyjednávacích schopností a minulých obchodů.

Další variantou je uzavření dealingové smlouvy s vlastní bankou, ale kvůli tisícovce eur se fakt nepřetrhnou. Některé banky (třeba Moneta) mají aplikaci Směnárna, kde mají lepší kurzy, než ty, co mají v kurzovním lístku.
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    PATRIKCHRZ: to se tu opakuje tak casto ze by to mohlo na nastenku ;)
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    co roklenfx? s objemem neprudej
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    NELDE: neznam ceniky konkurentu, ten exchange.cz ti udela sepa platbu od ekvivalentu 50000 czk bez poplatku, takze tu aktualni potrebu vymeny 2,4k eur by ti neuctovali. ja potrebuju eura casto a mamz toho duvodu i ty eurove ucty u cz bank, takze tam rozmenuju i v radu stovek eur, kdyz vycerpam mesicni limity na dvou rodinnych revolut uctech.
    NELDE
    NELDE --- ---
    SPLIFFBOY: Nemám eurový účet u české banky, jen u Revolutu - to asi devizovky nemusí. Jak je to s poplatky devizovce - není lacinější ten vyšší tarif u Revolutu?
    Dcera, pro kterou to je, má tuším u Creditas.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam