• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    MLIKARNA: ja mam treba u KB hypoteku s urokem 2,89 fixovanym do roku 2029, tak ta zmena mi ted neprijde jako dobrej napad :) coz nic nemeni na tom, ze jejich sluzby jsou posledni dva roky v souvislosti s jejich slavnym prechodem na novou eru bankovnictvi ucinena tragedie a samozrejme rad vyuziju kazdy prilezitosti, abych si na to postezoval :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    MLIKARNA: a to já celkem chápu. Změna účtu je dost opruz, je třeba oběhat dost lidí a a k tomu nějaké úřady okolo toho. Telefonní operátoři v ČR je zloděj vedle zloděje, takže pokud někdo nemá nějaké speciální super podmínky, tak změna nic moc neřeší.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MLIKARNA: to bychom nebyli Češi, abychom si na něco nestěžovali :). Někdy prostě chci u banky nějaký konkrétní produkt, který za těch podmínek jinde nedostanu, což neznamená, že mi nemůže vadit něco jiného. A často stačí jen změnit způsob používání a rázem z nepoužitelné banky je banka výhodná. A proto je tady tahle skupina, abychom se navzájem upozorňovali na různé "hacky" a "háčky". Pak může být z bankovního účtu místo čistého nákladu čistý příjem.
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    Vím, že budu keptn obvijus ale obecně nechápu stížnosti na banky/operátory/dodavatele energií - ta změna je dneska poměrně jednoduchá, rychlá a když je člověk šikovnej, tak z toho i něco vytriska...tak proč bejt někde, kde mě to sere?
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    CERMI_FOX: pro všechny světské radosti!
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Fio je fakt banka 19. století - kvuli každý blbosti musím na pobočku. Chci si otevřít DIP, nejde, "pane, máte špatnou smlouvu, online to nejde". Chci si otevřít účet na svoje jméni, "pane, máte špatnou smlouvu, online to nejde". Někdo se 3x zkusí přihlásit na můj account a nezná heslo - zase na pobočku odblokovat bankovnictví.
    Občas se divím, že aspoň ty příkazy nemusím posílat poštovním holubem, ale jdou elektronicky ...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    PESAN: v tomhle článku https://www.penize.cz/osobni-ucty/451770-chcete-prevest-ucet-na-nekoho-jineho-aby-mu-zustalo-cislo-kde-to-jde tvrdí, že to lze a že to umí jen tři banky - Česká spořitelna, Komerční banka a Creditas.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    PESAN: neodpovim ti, ale treba airbank mi “z legislativnich duvodu” neprevede soukromej ucet ani na podnikatelskej (osvc) :/
    PESAN
    PESAN --- ---
    Dotaz
    Lze změnit majitele účtu v rámci banky?Respektive převést osobní účet na firemní (s.r.o.)? ČSOB, Mbank?
    VANEK
    VANEK --- ---
    NELDE: 3 promile z 1000 EUR jsou 3 koruny? 8-)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: pro příště můžeš mít přichystanou smlouvu s devizovkou :)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    Dalsi variantou je mit investicni ucet, treba u InteractiveBrokers, a kupovat si eura primo na forexu. AFAIK je to nejmene nakladna varianta, nicmene moc nema smysl mit ucet u brokera jen kvuli jednorazove FX smene.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Díky za rady. Koukám na tu light službu - aktuální kurz 25,340, mSvět má v kurzovém lístku 25.3189 - to asi zkusím dobít revolut z mSvět karty. Resp. jsem to zkusil - kurz byl 25,3457. Tak asi zůstanu u téhle varianty, 0,3% rozdíl při 1000 eurech dělá 3 koruny.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Devizovce zadáš zakázku typu "pošlete mi 1500 EUR" na účet LTxx xxxx.......BIC REVOLT21, majitel účtu "Nelde" (resp. tvoje občanské jméno). A oni ti napíšou "ok, pošlete nám 37770 Kč na náš účet u (KB, ČS, ČSOB,....). Když peníze dostanou, platbu pošlou.

Případně můžeš nechat ta eura poslat přímo na eurový účet dcery u Creditas, opět stačí IBAN, BIC/SWIFT a jméno majitele účtu. U SEPA plateb není BIC/SWIFT vždy vyžadován.

Easychange má jakkoliv malé platby bez poplatku (i v řádech jednotek eur), kurz má veřejný - (v tuto chvíli 25.112 EUR/CZK / 25.272 EUR/CZK - nákup/prodej), jen při uzavírání smlouvy chtějí mít "naději na zajímavého zákazníka", tak je dobré o předpokládaných budoucích obchodech trošku mlžit, ale jak už rámcovou smlouvu máš, uzavřou s tebou jakkoliv malý obchod. Nebo mají tu light službu https://www.europlatba.cz/, kde to lze i bez rámcové smlouvy.
    Bez ohledu na budoucí obchody a přes internet uzavře smlouvu Fortissimo (devizy.cz), já je používám na platby v PLN, protože je má zdarma. Zajímavost - majitel je Tadeusz Farny, otec zpěvačky Ewy Farne :). U malých plateb měli spíše horší kurzy, velké jsem přes ně nikdy nedělal. Ale není problém uzavřít rámcovku a pak uvidíš, jaký ti dají kurz, nemusíš to vzít.

Většina devizovek má kurzy "individuální", tj. záleží nejen na objemu obchodu, ale i na zákazníkovi. Prostě Franta Novák a Pepa Novák dostanou i při stejném obchodu různý kurz, dle vyjednávacích schopností a minulých obchodů.

Další variantou je uzavření dealingové smlouvy s vlastní bankou, ale kvůli tisícovce eur se fakt nepřetrhnou. Některé banky (třeba Moneta) mají aplikaci Směnárna, kde mají lepší kurzy, než ty, co mají v kurzovním lístku.
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    PATRIKCHRZ: to se tu opakuje tak casto ze by to mohlo na nastenku ;)
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    co roklenfx? s objemem neprudej
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    NELDE: neznam ceniky konkurentu, ten exchange.cz ti udela sepa platbu od ekvivalentu 50000 czk bez poplatku, takze tu aktualni potrebu vymeny 2,4k eur by ti neuctovali. ja potrebuju eura casto a mamz toho duvodu i ty eurove ucty u cz bank, takze tam rozmenuju i v radu stovek eur, kdyz vycerpam mesicni limity na dvou rodinnych revolut uctech.
    NELDE
    NELDE --- ---
    SPLIFFBOY: Nemám eurový účet u české banky, jen u Revolutu - to asi devizovky nemusí. Jak je to s poplatky devizovce - není lacinější ten vyšší tarif u Revolutu?
    Dcera, pro kterou to je, má tuším u Creditas.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    NELDE: jak pise patrik, devizovka.. ja nemel teda zadnej problem ani s uzavrenim smlouvy, s exchange.cz jsem vse vyresil po telefonu/emailem. pokud mas eurovy ucet u nektere z bank, co vyuzivaji (KB, CS, snad i CSOB), tak ti to tam posilaji bez poplatku a mas to tam behem chvile, kurzy plus minus jak ten revolut.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Jedna z možností je devizovka, obecně je dobré mít uzavřenou rámcovou smlouvu s devizovkou pro různé případy, moc ochotné ale k uzavírání rámcovek s malými klienty nejsou, chce to trochu "mlžit", když projevíš zájem. Já mám smlouvu s Akcentou, Fortissimo a Easychange. Easichange má ještě svoji "light" verzi Europlatba.cz
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    PATRIKCHRZ: jj, ja jen odpovidal na dotaz. pro me osobne je VUB nezajimava prave skrz to daneni, 0,08% navic mi nestoji za to muset to daneni pak resit...
    NELDE
    NELDE --- ---
    Jak optimálně směnit koruny na eura? Potřebuji teď 2400 pro bankovní převod a to je nad bezplatným limitem Revolutu. Něco rozložím v rámci rodiny, ale to asi nebude stačit, navíc nějaké eurové výdaje budu mít i mimo to. Uvažoval jsem, že bych doplnil Revolut z mSvět karty - lepší myšlenka?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    SPLIFFBOY: ještě o něco víc má VÚB. Aktuálně 4,75 %, od 23.8. snižují na 4,60 % p.a. Výhodou je denní připisování úroků (tj. efektivní úroková sazba vychází o něco lépe - když budu brát už snížený úrok 4,60 %, tak díky dennímu připisování úroků vychází dle vzorce (1+i)^n na 4,707 % p.a. a navíc při vyřešení daňového domicilu se neodečítají daně (řešíš až v daňovém přiznání následující rok), tj. se ti úročí i to, co bys jinak ihned odvedl na daních u českých bank. Teprve následující rok se zaplatí 15 % daň, pokud správně počítám, čistý úrok po odečtení daně bude 4,001 % p.a.

Partners při měsíčním úročení mi vychází na 4,625 % p.a., ovšem to nepočítám s odečtem 15 % daně. Pak je to 3,919
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam