• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Možná. Ale pokud to prezentují jako službu, že pomohou s vyřízením... Ale za pokus to stojí.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: prostě uvedeš, že jde o podvodnou stránku, která se vydává za oficiální aplikaci
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: A banka tě vyzve, abys prvně reklamoval u prodejce a poskytl jim podklady, že to prodejce nechce řešit (-;
    Jedině to reklamovat (či spíše si stěžovat) u té britské agentury, proč to bylo dražší než oficiální cena - ta agentura by mohla ty přeprodejce žalovat, že se za ní podvodně vydávají. Případně upravit svoje systémy, aby to nebylo tak snadné fungovat jako přeprodejce - třeba omezit počet víz koupených z jedné karty, pokud to není karta cestovky, která má s agenturou smlouvu, že tu službu provádí bez navýšení ceny.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ZBYNEK: Ona to bohužel nějaká "přidaná hodnota" je - "pomohli" ti to udělat. Je to podobné, jako když prodejce letenek nabízí, že tě zacheckuje na let za pouhých 100 Kč. Nebo jako když ti někdo udělá horoskop (-;
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    PATRIKCHRZ: Reklamace čeho? Reklamace vlastní blbosti a nepozornosti? Reklamace pochybné morálky a nulové přidané hodnoty?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    FRANCINE: bohužel těhle podvodníků (víza, dálniční známky) je spoustu, málem jsem se taky na jednoho nachytal ve střední Americe.
    Jasně, peníze jsou fuč, ale stejně bych v bance podal reklamaci, nic to nestojí a když jich podvodník bude mít moc, banka mu vypoví smlouvu.
    EDERA
    EDERA --- ---
    EDERA: Update - jsme ve fázi dohadování s bankou, že vzhledem k tomu, že zůstavitel nikdy nebyl německým občanem ani neměl v Německu bydliště, nemohou se na to vztahovat německé dědické zákony. Žádáme o vydání evropského dědického osvědčení, které by snad mělo pomoct.
    NELDE
    NELDE --- ---
    FRANCINE: Obávám se, že překupníci to budou mít pojištěné ve svých obchodních podmínkách. Navíc to nebude podle českého práva, ale podle UK - možná tam mají nějakou obranu proti překupníkům, ale pochybuji.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    XCIDER: To není (tak docela) pravda, mobilem můžu číst přinejmenším NFC tagy. Můžu si vyčíst MiFare čip, můžu používat NFC token pro 2FA. Obojí vyzkoušeno (alespoň na Androidu; iOS v tomhle může být omezenější, nevím).
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    NELDE: děkuju, za blbost se platí. Jen jsem doufala, že by z toho šlo nějak vybruslit.
    NELDE
    NELDE --- ---
    FRANCINE: Pokud je na faktuře $119, tak těžko - služba byla konzumována a tedy ji banka zaplatí.
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    Ahoj, udělala jsem obří blbost z nepozornosti. Žádala jsem v neděli vecer o ETA vízum do GB. Místo oficiálních stránek klikla na stránky prekupnika, ktero ti vyřídí ETU za poplatek 119 USD, místo oficiálního poplatku 16 GBP. Vízum mám schválené, a teď jsem zjistila že mám v bankovnictví rezervovanou platbu 119 USD. Je to samozřejmě moje chyba, ale šlo by s tím ještě něco udělat? Ráda bych tu platbu stornovala. Mám UniCredit, a když jsem volala na zakaznickou linku bylo mi řečeno že můžou zablokovat kartu, ale že platba stejně proběhne. Je nějaká moznost platbu bloknout, nebo jsem svoji blbosti přišla o prachy?
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    CAMELLA: NFC se pouziva, ale bez terminalu neni mozny cist mobilem bezkontaktne karty, mobil je z pohledu NFC "pasivni" zarizeni stejne jako karta. A kdyz mas terminal, jde to pres jednoho z clenu duopolu visa/MC, ktery si vzdycky reknou o nejaky procento, ktery pak spolu s marzi sumupu udela ty cca 2% poplatku.

VANEK: Ted koukam ze GP nabizi terminal s 1proc poplatkem bez mesicniho pausalu, staci mit ten sbernej ucet u Sporky, coz mi prijde zkousnutelny :)
    https://www.globalpayments.cz/cs-cz/nabidka-pos-2025
    VANEK
    VANEK --- ---
    RATTKIN: Díky, kapitáne, ale cílovka má karty, ne smartbanking.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    CAMELLA: mi právě z popisu přišlo, že je to už lepší, že už jde normálně apple pay a používá se nfc.
    Tak nic no ;)

CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ZBYNEK: ok, tak asi stále nic.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    XCIDER: jsi si jistý? Vím, že to tak bylo na začátku, ale teď už mi přijde, dle popisu, že to mají vychytanější.
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    ZBYNEK: Třeba někde u stánku je tohle hroznej pain. Řešil jsem to pro manželku a nakonec jsme šli do Tap To Pay, i když je provoz dražší.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    XCIDER: Jde i platba kartou, ale musí se ručně opisovat číslo karty, viz bod 5
    Jak probíhá platba na straně zákazníka a co dělat, když se platba nedaří? | Přijímejte bezhotovostní platby jednoduše a bez terminálu
    https://www.cvak.cz/poradna/zaciname-pouzivat-cvak/jak-probiha-platba-na-strane-zakaznika-a-co-delat-kdyz-se-platba-nedari
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    CAMELLA: Levnejsi je, ale Cvak vubec nejede pres platebni kartu, je to porad okamzita platba z uctu na ucet, jen misto qr kodu jde platbu predat do druheho telefonu pres NFC. Cili cizinec s tim nezaplati...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    VANEK: lowcost varianta je okamžitý bankovní převod třeba na QR kód
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam