• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DJFRACTAL: minimálně v rámci vyšších produktů jsou "v ceně" (která, při splněné podmínek, může být i zdarma).

Ideální je multiměna, tu u nás ale skutečně umí jen Raifka, KB a (zatím bez karty) Citfin
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    DJFRACTAL: ČSOB Premium jeden v ceně má
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Jen jsem měl za to, že devizove účty, mimo EUR, samy o sobě nejsou zadarmo (čest vyjímkám). Takže to chce taky zahrnout do těch poplatků.
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    Jen potvrdim, ze CSOB k devizovemu uctu kartu automaticky nabizi
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    USER18: ja od exchange.cz posilal bez poplatku na dolarovej ucet u sporitelny, ktera ma multimenovou kartu, se kterou jsem pak platil americky firme bez dodatecnych nakladu. Ja teda pouzivam ten devizovej ucet v ramci sluzeb erste premium, ale predpokladam, ze to umej snad nejakou kloudne nabidnout i u bezny rady produktu CS
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    USER18: a co zkusit nějakou devizovku, co má účet buď u KB nebo u RB (protože jen tyhle dvě banky umí plnohodnotnou multiměnu)? Případně ještě ČS a ČSOB, ty by měly umět dolarový účet a kartu k němu. Možná Creditas?
    Já mám smlouvu s Easychange, Akcentou a Fortissimem. Akcenta má určitě účet u RB (před několika lety ji RB koupila), kde a jak mají účty ostatní nevím, za dotaz nic nedáš. Pak sjou tu další devizovky jako SAB, RoklenFx, Divíšek.

Pak je tu ještě devizovka Citfin, ta umí vlastní multiměnový účet, jen zatím nevydává platební karty.

Určitě nic nezkazíš, když si uzavřeš více rámcových smluv a před každou směnou budeš vyjednávat o nejlepším kurzu. Dělal jsem ve velkoobchodě s hodinkami a tam jsme to řešili pořád, Vybraly se tři devizovky, těm se zavolalo, kdo dal nejlepší kurz, u toho se udělal obchod.

....a nebo nejjednoduššeji. Partners - jejich karta používá středový kurz dle kurzovního lístku ECB, takže žádné směny do dolarů dělat nemusíš (pokud tedy nespekuluješ na pohyb měny), vše v korunách a při platbě se to převede středovým kurzem. Nejjednodušší a vlastně i nejvýhodnější. Jen nějak nečekám, že to takhle bude na vždy.
    USER18
    USER18 --- ---
    PATRIKCHRZ:
    Business plan je relativne jednoduchej - pro svoje zakazniky nakupuju softwarovy licence v USD, za ktery platim kartou z USD uctu vedenym u KB. Zakaznici mi plati v CZK. Cas od casu proto potrebuju nakoupit USD, coz delam pres exchange.cz Tzn. na exchange poslu CZK a oni mi poslou USD. Blby ovsem je, ze exchange neposila do KB (nejspise prave z duvodu vysokejch poplatku). Tak mi to poslou do Fio banky na USD ucet (za 10.000 USD zaplatim cca 10 poplatek). Kdyby mela Fio k dolarovymu uctu platebni kartu, tak by tady mohl ten pribeh skoncit. Jenze Fio kartu k USD uctu nedava. Takze si to musim poslat do KB ktera me ovsem za 10.000 zkasiruje o 60 za poplatky + klasickej SHA. Dohromady z 10.000 zaplatim 90, coz mi prijde sileny. Vetsina tech licenci se plati jednou mesicne (takze se jedna o platby v radech desitek tisic dolaru), ale pro nektery zakazniky kupuju rocni licence a to jsou potom stovky tisic dolaru.
    Doufam, ze jsem to popsal srozumitelne. Kazdopadne zkusim Partners banku a uvidim
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DJFRACTAL: to není, že by to neuměly české banky. To je politika PayPalu donutit klienty ke konverzi jejich nevýhodným kurzem.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    NELDE: njn, moje chyba, prostě jsem o tom nepřemýšlel. Když mi posílaly US firmy platby, používali Adyen a podobné služby tak, že jsem dostal vždy eura bez nějakých větších, znatelných poplatků. Teď jsem zkusil dolary no a visí na Paypalu a to je tak všechno co k tomu můžu říct. Nenapadlo mě ani ve snu, že by české USD účty neuměly přijímat digitální dolar.
    NELDE
    NELDE --- ---
    DJFRACTAL: PayPal právě má business z toho, že to americké banky neumí nebo umí draho. Škoda, že nejde přijímat peníze na české karty.
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    DJFRACTAL: tak rekl, nerekl - neni to EUR a neni to SEPA a i tam teda dost dlouho trvalo nez jsme dosli k civilizovanym poplatkum a v zasade do toho musela slapnout EU a natvrdo to zregulovat
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Je to fakt na pendrek. Člověk by si řekl, že přijímat dolary na účty v dolarech u českých bank, zvláště z tak zavedených služeb jako Paypal, by neměl být sebemenší problém a naopak je to pěkné psycho.
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    PULKA: Na pokus jsem si asi pred pul rokem posilal penize od americkeho brokera primo do FIO. Wire mel schwab psany zadarm, ale stejne prislo o 15USD mene - predpokladam, ze si to sezrala korespondencni banka po ceste. Nebyl jsem zas tak prekvapen, protoze kdyz jsem delal mezinarodni wire pred lety, tak ta cena byla stejna, jen si to strhnul rovnou Schwab.

Typicky to posilam, z ruznych duvodu, skrz IBKR, coz je broker majici pobocky jak v Americe, tak v Evrope: kdyz jsem to poslal ze schwaba do IBKR a pak (pozdeji) z IBKR do Fio (skrz Erste ve Vidni, dali mi na vyber jakou chci korespondencni banku), tak se nikde cestou 15USD neztratilo, ale podobny postup pro tebe evidentne neni moznost.

btw :71F jsou ve SWIFT kodu sender's charges a muze to byt jak odesilaci banka, tak prave intermediary (rikas, ze to posilali z Wellsfargo, ale ucet odesilatele je Citibank) - co jsem se dival na tu svoji "primou" transakci, tak tam jsou dokonce tri 71F, dva za nula a jeden za 15 :)
    PULKA
    PULKA --- ---
    ZBYNEK: Díky za radu, ale bohužel. Musím mít kvůli smlouvě účet vedený v čechách, kam se dá poslat platba. Počítala jsem s poplatkem fiu, ale ne náhodným poplatkem 15 USD, co se objevil cestou. Bohužel částky jsou trochu náhodný a nedá se u nich nastavit minimální hranice na platbu. Z 80 USD mám po zaplacení provize a těch dvou poplatků jenom 32 USD, takže řeším, kde se ztratlo těch 15 USD.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    PULKA: Nebude jednodušší si takovéhle částky posílat na Revolut?
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    No, nakonec to asi vyřeším tak, že si koupím něco v USD měně přes Paypal platební bránu
    NELDE
    NELDE --- ---
    DJFRACTAL: Nevím, jestli to je správný nápad, ale co si zažádat o PayPal platební kartu (asi bude něco stát)? Revolut pak se umí dobít z karty - to by mohlo být bez poplatku, pokud to bude dobití USD na USD účet.
    Koukám ale do svého PayPalu a tu možnost tam nevidím - možná by to musel být někdo z US. Koukám, že pokud je to business účet, tak i někdo z několik zemí v Evropě - ale to by člověk asi musel mít účet tam.
    Ještě jsem ale našel, že ten business účet umí platit na kartu - ale jen v některých zemích - je v tom pobaltí, což jsou revolutové karty, tak možná tohle by také šlo.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    ADAM: teoreticky by to mohlo jit i přes xtb, t212 nebo podobne platformy
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    ADAM: to není špatná cesta
    PULKA
    PULKA --- ---
    NELDE: Aha, díky za podrobný vysvětlení. Bohužel jsou ty fakturace a platby řešený automaticky přes Tiplati, já do toho procesu nemám jak zasáhnout (natož vyfakturovat o 15 vícú, ale zkusím to přes suport toho marketplace, už aspoň tuším, co se děje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam