CUKI: Z čeho ty peníze jsou?
Část z nich je z toho, co banka dostává jako odměnu za to, že byla použita její karta. Ale většinou to nestačí, počítá se s tím, že část klient utratí v zahraničí (protože tam je větší pravděpodobnost stravování v restauraci), tedy banka vydělá na směnném kurzu (běžná přirážka u většiny bank je 2-5 % ke středovému kurzu), něco zaplatí zákazník kreditkou kterou ne všichni splatí v bezúročném období.
Ale celkově jsou to spíše "marketingové náklady", tedy náklady na to naučit klienta nosit právě tuto kartu (a ne kartu jiné banky) všude s sebou a tak s ní zaplatí nejen v restauraci, kde dostane nějakou odměnu, ale i v supermarketu při týdenním nákupu.
Třeba já mám teď u Essoxu akci na (tuším) 5 měsíců vratka 5 % ve všech kamenných prodejnách. A na kreditce od Monety zase 5 % na 3 (?) měsíce v obchodech s potravinami. Karty používám tak nějak "běžně" s tím, že něco z toho navíc asi bude, ale úplně nepodřizuji tomu moje nákupní chování a určitě bych s nimi neplatil v zahraničí, protože bych na tom byl (kvůli ztrátě na kurzu) v nejlepším případě šul-nul.
A jak to běžný zákazník pozná?
nijak