• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    PATRIKCHRZ: a zeptal by ses ho? Ona to totiz vubec neni obvykla sluzba, auta z pujcovny jsou vsude vyslovne ve vylukach
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DOBYTEK: nevím, zařizuje kamarád. Jen si pamatuju, že vždy vybíral mezi dvěma pojišťovnami, podle toho, kde byly zrovna lepší podmínky
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CERMI_FOX: mimochodem těch 700 eur je 17 tisíc a pojistka od ČSOB kryje maximálně 10. Ale jak jsem psal, klidně může být spoluúčast i několik tisíc eur a hlavně spoustu věcí je ve výluce úplně.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    taky jsme měli ve výlukách třeba "převrácení vozidla" (bez ohledu na důvod). Chápu, že většina lidí ty pojistky nečte, je to dlouhé, je to v cizím jazyce, malým písmem, jste třeba i po více než 10 hodinovém letu a už chcete mít auto a vypadnout.... někdy se to ale vyplatí si prostudovat.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CERMI_FOX: jak už jsem psal - náš případ. Nabourání do zdi. V pojistce ve výluce "single vehicle accident", tj. z pojistky autopůjčovny se nehradilo nic a celé to šlo za námi (zaplatila nám to ta britská pojišťovna po odečtení 30 liber). Často bývají ve výlukách pneumatiky, skla, převodovka, v našem případě to bylo i "utopení vozidla" (bylo to v Africe, předpokládalo se brodění přes řeky) a spoustu dalšího.

Různé půjčovny mají různé podmínky. Některé nabízejí více druhů pojištění (za různou cenu, někdy může být cena pojištění i vyšší, než cena půjčovného, zejména v zemích s nízkým půjčovným, kdy není problém si půjčit auto pod 10 eur za den) a naprosto jsou běžné spoluúčasti v řádech tisíců USD/EUR, ano, cena pojistného je pak velmi nízká.

CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PATRIKCHRZ: PATRIKCHRZ: asi tě nechápu, max spoluúčast bez pojistky bývá tak 500-700€ (tedy autopůjčovna má asi nějakou svou, ale bez ní to nepůjčí, takže to beru jako vestavěnou věc), tak k čemu je dobrá další pojistka se spoluúčastí tisíců eur?
    Nebo aspoň nikdy jsem neviděl, že by půjčili auto či loď bez zastropování excessu. Letadlo jsem si ještě nepůjčoval :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    chybná druhá příloha, měla být tahle.

PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ...a to si nejsem jist (při zběžné prohlídce pojistných podmínek jsem si toho nevšiml, ale bývá to obvyklá výluka), jestli všechny věci zapůjčené na smlouvu nejsou v obecné výluce a nevztahuje se na ně jen ten limit pro spoluúčast.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    OVECKA_MJ:
    pozor, pozor, tady se míchají dohromady jablka a hrušky

je něco jiného způsobit újmu na věci, třeba i na motorovém vozidle nějakým svým "občanským jednáním" (třeba zakopnu a poškodím zaparkované auto) a něco jiného je škoda způsobená "řízením motorového vozidla", ta je ze základní pojistky zcela vyloučena s výjimkou čl. 24 odst. 2, kde je právě do toho limitu spoluúčasti, což je těch 10 tisíc.

OVECKA_MJ
    OVECKA_MJ --- ---
    PATRIKCHRZ: jdu náhodou kolem, ale to je položka spoluúčast ... ne krytí ... To mi přijde, že musí bejt dvě rozdílný věci. maximální krytí je tam vypsaný 2m o tři řádky výš
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CERMI_FOX: už jsem to našel, v rámci cestovního pojištění - maximální limit krytí je 10 tisíc (korun). To je naprosto nedostatečné, my bereme vždy nejlevnější pojistku k autu (podmínka té britské pojišťovny je, aby tam nějaká pojistka byla, neřeší se jaká), kde výše spoluúčasti je v řádech tisíců dolarů/eur a spoustu věcí není ani součátí pojistky (viz náš náraz do zdi).

CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PATRIKCHRZ: detaily smlouvy nevim, je to soucasti cestovka. Limit uz nevim, imho to vychazelo neco jako 1-2k€, takze jeden dva plne excessy, coz za na moje pouziti dost.

Vyluky si nepaamtuju, muj pripad byl skrabanec za 350€ (to byl lol, oni si treba nauctovalu pres 100€ fee ze auto bude par dni v servisu a tedy nepujcovatelne. Kdyz pujcovny bylo 50€ za 10dni cca ).
    Csob jsem poslal vsechny papiry a nakonec mi pristalo na uctu do koruny vse, co jsem dal ty autopujcovne. Ani jsem se nemusel hadat, plna spokojenost z my strany.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CERMI_FOX: nějak jsme to zkoumali a vyšlo nám, že to nestačí. Buď malý limit, nebo nějaké nesmyslné výluky, atd. Můžu na to juknout znovu, pod čím je to schované?
    Třeba poslední případ - půjčili jsme si auto a v základním pojištění nebyl "single vehicle accident". No, prostě jsme nacouvali do zdi. Museli jsme to zaplatit celé, bylo to asi 70 tisíc, mám pocit, že zrovna na tohle jsem se díval a ČSOB by to nezaplatila. Navíc, jak jsem psal, když po ČSOB něco chci, tak jen přes finančního arbitra, dokud se nezahájí řízení, nic nefunguje a to mám ČSOB Premium. Ta britská pojišťovna nám to proplatila až na těch 30 liber spoluúčasti.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PATRIKCHRZ: tak zrovna to pojisteni spoluucasti je u csob zdarma ke kreditce, nerikej, ze zrovna ty to nevis :-)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CERMI_FOX: nemluvím o soudu, ale o finančním arbitrovi. Je pro spotřebitelské spory a je zadarmo. Mám za sebou těch sporů šest (sedmý právě vedu) a ve většině případů stačilo jen zahájit řízení a banka vše uznala. Takže reálně to je úplně stejně namáhavé, jako podat reklamaci u banky, spíše méně.

Jinak my máme "pojištění spoluúčasti", resp. to má jeden z řidičů, je to roční pojistka, je jedno, kolik si za tu dobu půjčí aut, jen nesmí mít půjčené dvě ve stejnou chvíli. Je tam malá spoluúčast, tuším 30 liber a kryje to spoluúčast na pojistce pojišťovny.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PATRIKCHRZ: reklamovat jde, ale vždy mi bylo zamítnuto. A hnát to k soudu nemám čas, respektive než jsem se k tomu dostal, tak mi utekla ta lhůta.
    A zjistil jsem, že často je levnější si koupit zero excess pojištění než platit ten kurzový rozdíl, tak jsem začal dělat tohle :-) A jako bonus mám klid, že mě nikdo nebude popotahovat za poškrabaný auto (ano, vím, na to je taky pojistka, už jsem ji jednou využil, ale stálo mě to asi 2-3h času celkem, takže nic moc ....)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MYKEZ: a dal jsi to k finančnímu arbitrovi :D ? Já jo!

Některé banky to prostě zkouší, zamítnout a co se stane. Zrovna s ČSOB jsem už jeden spor vyhrál https://www.mesec.cz/clanky/nabizi-vam-letecka-spolecnost-pouze-voucher-pozadejte-o-chargeback/ a teď vedu druhý.

Lidi se velmi snadno vzdávají svých práv a banky to vědí.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Tak ony ty podmínky u většiny bank jsou dosažitelné, když se tomu člověk věnuje, že? (-;
    Banka si musí spočítat, zda se jí to vyplatí, ale většina asi to plní nadstandardně - když mají jen jednu banku, tak těch služeb pak užívají více.
    MYKEZ
    MYKEZ --- ---
    PATRIKCHRZ: Tohle přesně se mi stalo na booking.com (ubytování zrušilo rezervaci zaplacenou v cizí měně), reklamoval jsem to u ČSOB, a zamítli mi to, že to je věc obchodníka.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: což by byl posun vpřed a dobré. Ale přijde mi, že jestli, tak těch vstupů bude méně (odhaduji, že třeba jen dva), přece jen poplatek za kartu / podmínky pro bezplatné vedení jsou příliž "nízkoprahové", aby se zaplatily 4 vstupy za rok. Druhý odhad je sleva na vstupy, to by dávalo ještě větší smysl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam