• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    A je rozdíl mezi alergií na lepek a nesnášenlivostí na lepek? Znám některé osoby, u nichž lékařské vyšetření celiakii neprokázalo, nicméně pečivo pšeničné jim dělá zle.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Já s myšlenkou "alergie na lepek" taky chvíli koketoval, ale na gastro jsem se ani nedostal, protože...

    A pokud si tak trochu alergický na lepek, tak bych základní příčinu v nehubnutí viděla v mírné neuroze, špatném spánku a nekompenzovaném stresu a tím pádem vysokým hladinám kortizolů. Na domnělou alergii se vykašli, srovnej spánek a kompenzuj stres a jez nějak rozumně bez složitých diet, které ten stres často znásobují.

    ...Tento režim jsem nedávno ukázkově dodržoval (v tom špatném slova smyslu), kvůli práci (a případně si doplňte další výmluvy). Když se člověk žene za prachama, tak nějak přehlíží svět okolo a příčiny svých problémů rád hledá ve vodách "je to něco, co nemůžu ovlivnit, nějaká nemoc určitě!"

    Akorát je mi v týhle davový psychóze líto lidí, co celiakií fakt prokazatelně trpěj, kolega v práci se tý myšlence naopak bránil, ale po pivku nebo bílém pečivu měl hrozný problémy. Tak do něj cpali šlauchy horem dolem, aby se dozvěděl "yep, you´ve got it." Navíc je to taková zákeřná choroba, že příznaky často povolujou až měsíce po lepkové abstinenci, takže to ne-hypochondry svádí k tomu si říct "tim to nebude" a už futrujou rohlík.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    blbe je ze mozna lidstvo globalne jiz nekolik stoleti konzumuje veci ktere nejsou uplne fajn pro organismus, jen se daji proste snaze pestovat/ziskavat.
    treba s tim mlikem.. lidi jsou jediny zvirata ktery si matersky mliko dopravaj i po mladecim veku, a navic od jinyho zivocisnyho druhu..

    ale to jsou vsechno jen konspirace..
    (nijak proti tomu vyhranenej nejsem)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Blbé je, když zblbne absolvent VFU Brno, obor hygiena potravin, pracující v oboru...
    Ty přednášky a hlášky jsou občas na přeshubu.
    Navíc urinoterapie :/
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    MACHALIK: Zrušena byla jenom ZVS, branná povinnost stále platí...
    RUFO
    RUFO --- ---
    Jen vice bezlepkove manie. Pak se treba skutecni celiaci dokazi najist v bezne restauraci :-)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MACHALIK: ja jsem ji uplnou nahodou objevila uz pred peti lety. to to jeste nebylo tak in :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CHOBOT: no ten problém s laktozou je častější než s lepkem. Obě se můžou rozvinout i během dospělosti - ono to často koreluje s různými zánětlivými problémy v trávení, které jsou důsledkem toho že člověk jí blbě a ještě k tomu málo spí a málo se hejbe a tak.

    Pak změna stravy pomáhá a ne jen jako placeboefekt, ale minimálně tím, že vyloučíš lepek a mléko, tak o tom jídle musíš začít dost uvažovat a plánovat.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZUZKAOU: Zrušení branné povinnosti usnadnilo život těm, co by si stejně byli vyřídili modrou knížku :)
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    Já spíš poslední dobou nějak podezřele často potkávám militantní odpůrce mlíka. U některých mě fascinuje argument, že trpí intolerancí na laktózu, přičemž ještě před pár týdny/měsíci prokazatelně pili mlíko po litrech.
    (Tedy ta fascinace je na místě jen v případě, že intolerance na laktózu je vrozená a nemůže se jen tak kdykoliv v dospělosti objevit, což je moje, možná mylná, představa)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MACHALIK: protože máš pšenicí zničený mozek. Vysaď zlou bílou pšenici, nahraď hodnou špaldou a začneš milovat lidstvo!

    Na druhou stranu tenhle trend dost usnadňuje život těm co nesnášenlivost lepku mají lékařsky prokázanou a daří se lépě podchytit latentní celiaky.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZUZKAOU: I tak. Za poslední dva týdny jsem objevil tři lidi, kteří mají alergii na lepek. Začínám mít alergii na ně.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MACHALIK: bude hůř - unás je to teprve narůstající vlna. Ještě tak tři, čtyři roky, pak se najde jiný zloduch.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Existuje ještě vůbec někdo, kdo u sebe v posledním roce úplnou náhodou neobjevil alergii na lepek?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: jo pokud ten sendvičák budeš péct z namíchané směsi, tak stačí jedno vejce na půl kila.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tohle vypadá jako vcelku povedené bezlepkové bagety...

    Gluten Free French Bread ~ Using Bob's Red Mill Flours
    https://www.youtube.com/watch?v=ukK-wwRmtxw
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JESSE_MORENO: bezlepkové dobré bagety - nět. Kouzlo pořádné bagety je prostě v lepku.
    Respektive zkus to ze směsi od scharu - ta je bílá a hodně škrobová. Zadělej je s trochou kvasnic a nech dlouho kynout v lednici. Pak to prosím nafoť a pověš, sama jsem zvědavá. Ale teda nepůjde ti je pořádně formovat, protože to je bezlepkové - takže potřebuješ na ně nějakou formu a nechat je nakynout venku - bezlepkové pečivo v troubě prostě nenaskočí tolik jako lepkové.

    Zkus použít tenhle recept http://www.maskrtnica.cz/baguette/

    Ale má to stejně mizernou výživovou hodnotu jako normální bagety. Respektive o něco horší, protože bílkovin je tam mnohem méně. A pokud si tak trochu alergický na lepek, tak bych základní příčinu v nehubnutí viděla v mírné neuroze, špatném spánku a nekompenzovaném stresu a tím pádem vysokým hladinám kortizolům. Na domělou alergii se vykašli, srovnej spánek a kompenzuj stres a jez nějak rozumně bez složitých diet, které ten stres často znásobují.

    Pevnější světlej sendvičovej chleba ze "safe starches" jsem věšela do palea - z toho scharu, nebo z jizerky taky půjde - prostě všechno suché a sypké nahradíš tou směsí. Když do toho přidáš ještě navíc něco namočenejch, pomletejch chia, tak by to mohlo pomoci. Ty ostatně můžeš dát i do těch baget. [ ZUZKAOU @ Primal a paleo - zkušenosti, recepty ]

    A nejlepší kuře je Kellerovo. Sladko slaný nálev mu pochopitelně neuškodí.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    JESSE_MORENO: Doporucim to cerny pivo, do stew jsem nalil celej silnejsi tmavej draught a ani stopa po horky chuti. Pro mirne zvyseni trpkosti / horkosti me ve Spanelsku take naucili do gulášoidů hazet par kosticek echt černé hořké čokolády, Lindt 99% slouzi dobre.

    Babička kámoše dělávala trnkové víno, uměla s tím i ladit chutě v jídle, ale samotný je to naprosto nepoživatelný - takhle trpkou a svíravou chuť jsem snad nezažil ani u krabicovýho vína a tak nějak mě to odradilo od vlastních experimentů :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    JESSE_MORENO: Nějakou dobu jsem kvůli ekzému taky držela bezlepkovou dietu a pokud jde o chleba a pečivo, tak to bylo fakt peklo. Pekla jsem to i doma a akorát tím oddělala pekárnu. A všechno mě to škrábalo v krku a vyvolávalo záchvaty kašle. Jak říká Bebera - bylo lepší zapomenout na chleba a jíst radši palačinky, bábovku, piškoty...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    JESSE_MORENO: osobně si myslím, že lepší než špatné pečivo budou různé dobré placky/tortilly/palačinky...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam