• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZUZKAOU: I tak. Za poslední dva týdny jsem objevil tři lidi, kteří mají alergii na lepek. Začínám mít alergii na ně.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MACHALIK: bude hůř - unás je to teprve narůstající vlna. Ještě tak tři, čtyři roky, pak se najde jiný zloduch.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Existuje ještě vůbec někdo, kdo u sebe v posledním roce úplnou náhodou neobjevil alergii na lepek?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: jo pokud ten sendvičák budeš péct z namíchané směsi, tak stačí jedno vejce na půl kila.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tohle vypadá jako vcelku povedené bezlepkové bagety...

    Gluten Free French Bread ~ Using Bob's Red Mill Flours
    https://www.youtube.com/watch?v=ukK-wwRmtxw
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JESSE_MORENO: bezlepkové dobré bagety - nět. Kouzlo pořádné bagety je prostě v lepku.
    Respektive zkus to ze směsi od scharu - ta je bílá a hodně škrobová. Zadělej je s trochou kvasnic a nech dlouho kynout v lednici. Pak to prosím nafoť a pověš, sama jsem zvědavá. Ale teda nepůjde ti je pořádně formovat, protože to je bezlepkové - takže potřebuješ na ně nějakou formu a nechat je nakynout venku - bezlepkové pečivo v troubě prostě nenaskočí tolik jako lepkové.

    Zkus použít tenhle recept http://www.maskrtnica.cz/baguette/

    Ale má to stejně mizernou výživovou hodnotu jako normální bagety. Respektive o něco horší, protože bílkovin je tam mnohem méně. A pokud si tak trochu alergický na lepek, tak bych základní příčinu v nehubnutí viděla v mírné neuroze, špatném spánku a nekompenzovaném stresu a tím pádem vysokým hladinám kortizolům. Na domělou alergii se vykašli, srovnej spánek a kompenzuj stres a jez nějak rozumně bez složitých diet, které ten stres často znásobují.

    Pevnější světlej sendvičovej chleba ze "safe starches" jsem věšela do palea - z toho scharu, nebo z jizerky taky půjde - prostě všechno suché a sypké nahradíš tou směsí. Když do toho přidáš ještě navíc něco namočenejch, pomletejch chia, tak by to mohlo pomoci. Ty ostatně můžeš dát i do těch baget. [ ZUZKAOU @ Primal a paleo - zkušenosti, recepty ]

    A nejlepší kuře je Kellerovo. Sladko slaný nálev mu pochopitelně neuškodí.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    JESSE_MORENO: Doporucim to cerny pivo, do stew jsem nalil celej silnejsi tmavej draught a ani stopa po horky chuti. Pro mirne zvyseni trpkosti / horkosti me ve Spanelsku take naucili do gulášoidů hazet par kosticek echt černé hořké čokolády, Lindt 99% slouzi dobre.

    Babička kámoše dělávala trnkové víno, uměla s tím i ladit chutě v jídle, ale samotný je to naprosto nepoživatelný - takhle trpkou a svíravou chuť jsem snad nezažil ani u krabicovýho vína a tak nějak mě to odradilo od vlastních experimentů :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    JESSE_MORENO: Nějakou dobu jsem kvůli ekzému taky držela bezlepkovou dietu a pokud jde o chleba a pečivo, tak to bylo fakt peklo. Pekla jsem to i doma a akorát tím oddělala pekárnu. A všechno mě to škrábalo v krku a vyvolávalo záchvaty kašle. Jak říká Bebera - bylo lepší zapomenout na chleba a jíst radši palačinky, bábovku, piškoty...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    JESSE_MORENO: osobně si myslím, že lepší než špatné pečivo budou různé dobré placky/tortilly/palačinky...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    JESSE_MORENO: mrkni se na Hestona a jeho kuře.

    JESSE_MORENO: obávám se, že takový zázrak neexistuje a pokud budeš držet bezlepkovou dietu, budeš muset přehodnotit priority. Můžeš se zeptat přímo v diskusi Bezlepková dieta...
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    Btw přes ruzne experimenty s paleo a atkinsonovou dietou jsem dospěl k poznání co mam dělat když chci zhubnout, doporucuju k procisteni na dva az tri týdny zkusit! Poznání z tohoto experimentu pro me:

    Asi mam trochu alergii na lepek takže ho chci zkusit vysadit trvale ale je to fakt tezky protože jsem pecivovej fetak, poradite někdo recept na dobrej chleba/bagetu bez lepku? Valí se toho všude tuny ale je to většinou hrozne sladký a bahnity uvnitř, ja jsem sandwichovej uchyl takže potřebuju něco co je pevnejsi s dobrou kurkou na studenej sendvic a pak zároveň když to opecu tak dokonalý na teplej sendvic

    Zuzkaou? Někdo, něco? ;)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    Poznatek 2: Ten je k tomu gulasi, to pivo fakt zhorkne takže opatrně s tím... V zadnem jinem jídle se mi to jeste nestalo ale tretinka braniku z toho gulase udělala fakt horcinu, jist se to dalo ale ten vocas trochu byl a někomu to muže vadit víc... Ja pokračoval v prolejvani krku tím branikem takze jsem to prezil ;)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    JESSE_MORENO:tak foto jsem zas nestihl ale bylo to fakt epicky...

    Nechal jsem to kuře 7 hodin v nalevu a pak celej den odpočinout v lednici. Pak jsem ho vrazil do trouby na grilovaci pánvi na 180 na hodinu, v půlce podlil asi trema mensima naberackama vyvaru bo mi prislo ze se trochu prichytava.

    Po hodině ven slil jsem stavu a na pánev jsem dal predvareny rozpuleny brambory.

    Na másle pak v rendliku cibule, česnek, zampiony az se to osmahlo tak jsem přidal ten vypek z kurete a par lzic nalevu z okurek ( nic jiného k okyseleni jsem nemel po ruce ale ukázalo se to jako super nápad)

    Přátele rikam vam ze lepši kuře jsem v živote neserviroval ;)

    Poznatek? Vyserte se na ruzne oplacavani kurete marinadama co nakonec stejně ochuti jen kuzi a kuře vám vyschne... Pokud chcete dobrého ptaka, nalozte ho do silného laku, odvdeci se vám chuti az doprostřed prsou a bude to stavnaty jako jste mozna cely kuře z trouby nezrali.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    DEMONOFANARCHY: Sacre bleu, vy chcete abych prasknul... Vyckejte zitrka prosim, jste v poradi.
    DEMONOFANARCHY
    DEMONOFANARCHY --- ---
    Maslove kure



    Podle tohoto receptu a je to vazne super dobry, ze by se curry house nemusel stydet.

    How To Make Butter Chicken
    https://www.youtube.com/watch?v=l3c8JU0scfs
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ja se priznam, ze strasne casto zapominam solit:)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    chm. jeste teda pro jistotu udelam rizeny experiment nekdy :)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    WILDENBURY_SQ: jo, steaky a maso z grilu delam stejne, jako pises ty. u veci jako jsou nejaky stew, gulas styl, to proste uz nedohonis tak, jak to muze byt uz od zacatku. proste je to jiny.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ja treba maso solim trochu nerad, steaky mi nejvic chutnaj cerstve posoleny hrubou soli az na taliri... udela to takovou krupavou krusticku. A navic jak solim fakt malo, tak kdyz dosoluju, dosoluju, dosoluju... pak je to najednou moc slany. Titrovat slanost az na zaver mi vyhovuje a neprijde mi, ze by byl rozdil ve vysledne chuti ve srovnani s jidlem prubezne solenym.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    a proto je dulezity solit hned od zacatku, v podstate kazdou ingredienci, novou vrstvu je potreba osolit/peprit. obzvlast u jidel co se vari dlouho je dobry je varit uz v idealni chuti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam