• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ADD: na spoustě míst, kam bys dala celé vejce, se dá celé vejce nastavit bílkem, na to, aby se to chovalo jako celé vejce, stačí podíl žloutku menší, než původně vyprojektovala matička příroda.
    dejme tomu všelijaké omelety, obalování chleba ve vajíčku, obalování řízků, nebo třeba do sekané - nedáš tři vejce, dáš dvě a přileješ tak dva tři bílky.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    KORAL: kdyz se nekdo pta rozumne, snazim se odpovidat stejne, pokud ne, ja taky ne. vyhoda diskuznich for.
    KORAL
    KORAL --- ---
    ADD: Někdo radí, někdo prudí. nevýhoda diskuzních for.
    Ale tady radí dobře, těch pár zlobilů to tu neskazí ;-)
    ADD
    ADD --- ---
    HENNYVILLE: Jémine, zeptala jsem se a dostala odpověď. Ano, odmítla jsem radu, ve které se bílky využívají a ne spotřebovávají, a napsala jsem, že samozřejmě jdou bílky jíst samotný (v polívce, smažený), ale že to není to, co hledám, protože to není jídlo pro rodinu. To je houby poradna, jestli člověk musí nadšeně přijmout první odpověď, i když se mu vůbec nehodí, a nesmí hledat dál.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    a ne souffle jen sladky, ale zase to je experiment a kluci to nejedi, pravdepodobne.
    MIST
    MIST --- ---
    ADD: z bilku se da udelat quiche, frittata, syrove souffle, kapani do polevky
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    http://www.esquire.com/drinks/ramos-fizz-drink-recipe

    Ramos Fizz

    Ingredients
    2 ounces London dry gin
    1 ounce heavy cream
    1 egg whites
    1/2 ounce lemon juice
    1/2 ounce lime juice
    2 teaspoons superfine sugar
    2 to 3 drops orange flower water

    Instructions
    Combine in a chilled cocktail shaker with plenty of cracked ice, then shake viciously for at least one minute -- preferably two -- and strain into a chilled Collins glass. Top up with cold seltzer or club soda.
    Note: Don't bother substituting orange juice or orange liqueur or orange anything else for the orange flower water; it has a fragrance unrelated to that of the fruit. Also, do not use half-and-half in place of the cream. As for the gin, some old recipes call for Old Tom gin. In this case, reduce the amount of sugar.

    The Wondrich Take
    The Ramos Fizz, alias the New Orleans Fizz or the Gin Fizz, breaks all the rules. It's fussy, dated, takes a long time to make and uses too many ingredients, one quite hard to find. It's not an everyday drink, yet you can't mix it up in big batches for company (nor should you order one in a bar). You've got to make these babies yourself, one or two at a time. So why bother?
    If the Sidecar is jazz, the Ramos Fizz is ragtime. Sure, it's from New Orleans -- cradle of jazz and all that -- but it harks back to 1888, two years before Jelly Roll Morton was born and thirteen years before the great Louis Armstrong joined us. Like ragtime, Henry C. Ramos's creation is a matter of poise, of balance, of delicacy. This isn't a drink to throw together from whatever you've got lying around; every part of the formula is crucial. The egg white gives it body, the cream lends smoothness, and the citrus provides its cool. The sugar tames the citrus, the gin does what gin does, and the seltzer wakes the whole thing up. As for the orange flower water -- that's for mystery.
    To sip a Ramos Fizz on a hot day is to step into a sepia-toned world peopled with slim, brown-eyed beauties who smell of magnolias and freshly laundered linen, and tall, mustachioed gentlemen who never seem to work and will kill you if you ask them why.

    ADD
    ADD --- ---
    BRUKEV: Kdysi jsem podobnou družbu provozovala a bylo to ideální. Pohled na chlapa, který každý den vyhazuje tři domácí žloutky jako jedovatý byl děsný - tak jsem je začala odebírat. :-) Ale zrovna nemám po ruce podobně cáklého kamaráda. :-)

    THEODORT: Skvělý, díky.

    HENNYVILLE: Nějaké tipy jsem dostala tady, nějaké v poště, jsem spokojená. Vyhazovat snad nebude třeba.

    Díky!
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    ADD: kdo nesni kvetakovou placicku a nechce ihned dalsi mi nesmi pres prah :)

    vsecky se delaj tak nejak podobne, recepty zkusit z netu, resp. kvetakovy:
    uvarenej kvetak rozmackat, lzici dve mouky dovnitr, trocha muskatovyho orechu, pepr, nekdo naseka cibulku, nekdo jarni, nekdo obe, nekdo pridava i uvarenou bramboru, prisolit na chut, lehce to vymichat s do tuha uslehanym snehem aby to bylo nadejchany, z toho usmazit placky..

    do brokolicovejch a spenatovejch je zas dobry pridat treba ricottu..

    TYRKYS2
    TYRKYS2 --- ---
    MACHALIK: nebudou jí zbejvat bílky a taky nebudou tak tlustý.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Dej to nějakému kulturistovi, ti se po nich můžou utlouct.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Nebo holt nepeč ty žloutkový koláče a nebudou ti zbejvat bílky. Nebo je peč z celejch vajec. Nebo si z nich šlehej koktejly - třeba Ramos gin fizz. Aj svaly vám z toho narostou.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    ja bych je vsechny vyhodil !

    dostanes rady jak je zpracovat, ale vsechno je spatne. tohle neji kluci, tohle se vyhodi, nesnaseji experimenty a ty jak pises mas nulovou fantazii. jak dal ?)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ADD: Do leča můžeš dát bílky a snědí se. Do polívky taky, třeba kmínová (ech). Nebo z nich dělat poctivou zavářku místo nudlí, nějaký nočky.
    ADD
    ADD --- ---
    THEODORT: Máš přesnější recept?
    ADD
    ADD --- ---
    THEODORT: To by mohlo být řešení, kluci to asi jíst nebudou, ale mně by nemuselo štvát to jíst sama. :-) Díky.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    bilky -> snih -> kvetakove / brokolicove / spenatove placky
    ADD
    ADD --- ---
    MACHALIK: Já je nechci používat, já je chci zpra covat tak, aby šly sníst - čím jednodušší to bude, tím líp. Ale samotný bílky bych jedla sama, to kluci jíst nebudou. Tak hledám nějaký jiný způsob a po letech úsporného vaření (moji muži mají průnik max. deset jídel, které jedí všichni, a nesnášejí experimenty) mám nulovou fantazii.
    ADD
    ADD --- ---
    KLEINZACH: Volské bělmo? :-)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ADD: Tak sůl a bílky jsou v tomto případě prostředek a vyhazují se, no. Sůl stojí 7 korun za kilo, tak bych to tak neřešil. Dál můžeš bílkama čistit vývary a dělat hromady consommé, ale zase se to vyhodí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam