• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    SPLIFFBOY: A vsiml sis treba, ze byl polozen doplnujici dotaz, jakou informaci hledam, ten byl zodpovezen i s tim, co za typ informace nepotrebuju, a bylo se chyceno vylucne toho a jeste mi bylo vysvetleno, ze by me presne to zajimat melo? Asi ne :-/ no nic...

    Evidentne nikdo nic takovyho, co hledam, nezna, tak stacilo rict, ze neznate, nebo nerikat nic, celkovy prinos stejny ;-)

    Pravdou je, ze zbytecnou praci ocenit neumim... Mozna bych se to mela s ohledem na budouci potomstvo naucit, ale zatim jsem to nepotrebovala :-D
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    LUCIASHECK: ode mě si měla mínus za absenci elementární úcty k někomu, kdo se ti snažil odpovědět dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. že se pídíš po jiným typu informace lze odvětit i bez arogance. nyx do toho netahej, když něco chci, nepičuju, když to nedostanu v první vlně a dárkově zabalený. tomu se říká slušnost a mělo by to fungovat i mimo ty internety.
    IORETH
    IORETH --- ---
    MOIRAIN: třeba ten chlast :-)
    ... Což opravdu funguje, jen to pak není pro děcka.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Že ty chceš dodělat i prasata na východ od hranic? :)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    JAZDA: Co je na tom proboha ignorantskyho? Kdyby me zajimaly technologie vyroby, tak si je najdu. Tohle uz je zase typickej nyx - clovek se na neco zepta, dostane odpoved na neco uplne jinyho a jeste si slizne, ze z toho neni dostatecne nadsenej.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ADD: potřebuješ dosáhnout určitého podílu cukru, jinak to nebude zakonzervované, enbo musíš přidat chemický konzervant
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BALAENA: aha ))) to je radeji jedno.
    JAZDA
    JAZDA --- ---
    LUCIASHECK: na jednu stranu te chapu a neminusuju, na druhou mi to prijde jako dost ignorantskej pristup, ale to je koneckoncu tvoje vec.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    HENNYVILLE: jistě. pokud bude mít šunka sladkou vůni po citrusech, taky bych o ní vůbec neuvažovala. ty snad ano?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    EDERA: pockej, to jako fakt ?
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    AIJA: Viz co pise Edera... Mne chutnaj asi vsechny, ale obcas si pri vyberu k nejakymu jidlu reknu, ze tohle nebylo to pravy, ze by to lip sneslo jinou, protoze struktura, protoze slanost, protoze tohle a tamto... A na to by se mi nejakej prehled dost hodil...
    EDERA
    EDERA --- ---
    AIJA: Není pravda, že úplně k ničemu. Zúží to výběr - když se dozvím, že parfém voní po citrusech nebo že je to sladká vůně, tak rovnou vím, že to nemá ani smysl brát do ruky. U šunky to bude totéž v bledě modrém.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ADD: Dej více Schnappsu (50% domácí kořalka, ideálně meruňkovice), hodně citronové šťávy (můžeš i kys. citronovou, ale je hnusná) a než to rigorósně zadekluješ (jak zavařovat, resp. zavírat při zavařování, sklenice snad každý zná), polož navrch nakladené marmelády kolečko citronu a polij to ještě trochu šnapsem. Steriluj v 90 °C vodě déle, než obvykle, pak nechat dnem vzhůru atd... Klasika.

    Můžeš se dostat až na taková množství cukru, kdy je to hnusně nesladký (a bez plísně i kvasu). Vyzkoušeno.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ADD: trváš na marmeládě? letos jsme na marmeládu byli líní a dělali jsme meruňková povidla - klasický recept v troubě, cukru je tam pětina proti ovoci (2,5 kila ovoce a 0,5 cukru, pravda ukázalo se, že meruňky by ještě třeba 10 deka snesly, jsou takové ostřejší). my teda povidla vždycky ještě pak radši ve skleničkách zavaříme, nekazí se nic
    ADD
    ADD --- ---
    Nemám dostupné rodinné kuchařky, tak se zeptám: existuje způsob, jak udělat meruňkovou marmeládu s menším množstvím cukru, než je obvyklá jedna třetina? Nechtěla bych, aby se mi marmeláda zkazila, ale zase čím méně cukru, tím lépe. Díky.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Ja ji dal plus.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Ono stejně záleží na tom, kdo se kdy připlete k receptuře i ve velkovýrobě. V létě bývají třeba skoro všechny přesolené...
    AIJA
    AIJA --- ---
    BRUKEV:
    Teď jsem chutnala sušenou šunku z Banátu. Nikde jsem nic tak úžasnýho nejedla...Je půl roku stará a prý další rok klidně vydrží, no ne tedy u nás doma:-)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    LUCIASHECK: minusujeme protoze tvoje reakce byla neslusna, ze ses naucila pouzivat sarkasmus a cizi termity muzes takhle ukazovat treba babicce pri nedelnim obede.
    AIJA
    AIJA --- ---
    LUCIASHECK:
    A ty pak podle toho popisu poznáš, která ti bude chutnat? Já teda ne. Stejně jako popisy parfémů a vůní i vín mi jsou naprosto k ničemu:-)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    LUCIASHECK: Tak teda poslouchej:

    • Šunka z iberijskýjch prasat má typickou chuť vepřoviny s výraznými olivovými podtóny. Paušálně by se dalo shrnout, že světlejší prasata chutnají jako zelené, tmavší jako černé olivy. Bez pecky. Na úplném jihu španělska se staré rodině farmářů z Andalusie dokonce podařilo nakřížit jejich stáda s jak na sever migrujícím africkým pekari, tak s odrůdou Kagoshima Kurobuta importovanou tajně v podpalubí otrokářských lodí z Japonska, výsledkem čehož je chuť po olivách plněných buď papričkou či ančovičkou.
    • Úplně jiné chuťové spektrum můžeš čekat od šunek z britských prasat plemen Berkshire, Hampshire, Landrace a dalších, tyto mají maso zaprvé tužší, zadruhé jsou jejich šunky mastnější a v chuti prominují noty svrchně kvašeného piva, jemně chmeleného se svěžími, ovocitými tóny.
    • Speciální pododrůdou je pak irské tzv. Greyhound pig, které je sice konzistencí a obsahem tuku podobné britským, ale je tmavší barvy, sladší a hutnější chuti. Gurmáni z ostrovů se shodují, že irské prase je taková špinavější a sprostší varianta britského, ale francouzi by samozřejmě nevzali do huby ani jedno.
    • Úplným extrémem jsou šunky z amerického Durocu či Chester White, ty se pro svou třaslavou texturu, mdlou chuť a absurdní obsah tuku ani nevyvážejí mimo státy. S těmi se tady asi nepotkáš, ale paušálně by se dalo říct, že chutnají podobně jako kdyby sis oškrábala své staré paty po delším koupání ve vaně a rozetřela je se solí po chlebu. Výjimkou je staré indiánské plemeno Choctaw Hog, které údajně servírují na vládních a prezidentských banketech. Moc se o tom nemluví, ale Lewinská údajně při smíchu jemně chrochtala, čímž dokonale oblbla Clintona a ten jí pak laškovně přezdíval "ty moje čochto", čímž ji konečně dostal.
    • Zpět na starý kontinent a rovnou do Francie. Na vrcholu potravního řetězce pochopitelně trůní ušlechtilé prase gaskoňské, ve kterém dodnes přežívá něco ze vznešenosti mušketýrstva z dob francouzské revoluce. Ošlehané, ale neohnuté větry z pyrenejských strání, toto prase je hrdé na svůj původ a pranic si nedělá ze svého velkého rypáku. Do jatek kráčí vždy čtyři vedle sebe - po zadních - jeden za všechny, všichni za jednoho. Jeho šunka je temně šarlatová a chutná po červeném víně, lanýžích a koňaku.
    • Pravým opakem je bázlivé prase baskické se svými směšnými fleky na zadku a holou kůží. Šunkoví specialisté jeho maso přirovnávají k masu šneků, slimáků a jiných plžů a požívají jej jako předkrm před hlavními chody z ryb a korýšů.
    • O chorvatské Turopoljskej svinji už ti napsal Hennyville, ale protože ti to nestačilo, tak to rozvinu. Dobře se podívej, jak vypadá:

      Turopolje je jedno z nejstarších evropských a tedy i světových plemen vůbec. V dobách, kdy i ty jsi byla ještě na houbách, běhaly tyto svině po lesích balkánu a vyrývaly z prsti ty nejšťavnatější žaludy svými citlivými rypáky. Díky nesnášenlivosti typické pro tamní poměry zůstává jeho rodová linie dodnes velmi čistá a byla-li někdy obohacena cizími geny, nebyly to jiné geny než neméně ušlechtilého britského prasete berkshirského. Žel bohu, snad i díky této své vybíravosti je dnes tato sviňa na pokraji vyhynutí, jinými slovy velmi vzácná. Její šunka je z nejdelikátnějších: sluncem vysušené a suchem koncentrované maso s hutnými lesními tóny a dřevitou žaludovostí chorvatské odnože quercus robur. Zvaž, jestli chceš kdy plýtvat prostředky na tuto vzácnou šunku.
    • Což mě konečně přivádí k tomu nejpodstatnějšímu: k šunce nějvyšší jakosti, šunce výběrové, šunce od kosti a jiným. Zkrátka k těm našim. Zejména bych chtěl vyzdvihnout šunku dětskou se sníženým obsahem solí, fosfátů a dusitanů, která prospívá zubům i pleti postklimakterických žen. Výbornou kvalitu za rozumnou cenu můžeš dostat od Řezníka Vocílky, známého šunkového mága značky Albert, taktéž Naše značka je skvělá a když ji chytneš v akci, můžeš si koupit i Klasu. Myslím, že se tady snad shodneme, že pro českého člověka stejně nemá cenu zabývat se těmi zápaďáckými výmysly, když nám tady pod rukama rostou taková pěkná prasátka. A můžeš si ji koupit i teď, Billa má do desíti.

    Tak. Snad jsem ti tentokrát už pomohl a příště se zase na něco zeptej!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam