• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    AIJA
    AIJA --- ---
    ADELHAIDA:
    A syrovou nejíš? Nebo do salátů, na gril, zavařit, do boršče nebo minestrone, nastrouhat s křenem...Já jsem žrout červený řepy:-)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MACHALIK: Mám stejnej problém s červenou řepou:-D Mám ještě dvě obří bulvy.

    Jednu jsem upekla v alobalu, nakrájela na plátky a zapekla s kozím sýrem. Nebylo to úplně zlé. Nějak jsem se ale nemohla zbavit dojmu, že čím tenčí plátek řepy a tlustší plátek sejra, tím lepší.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JAZDA: Já bych je vyhodil a s dárcem už se nestýkal.
    JAZDA
    JAZDA --- ---
    ahoj, dostala jsem dva patizony a moc nevim co s nima. smazit je nechci. nemate tip?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Mladí čokolatiéři z Hradce: Výroba pravé čokolády uživí více nadšenců, než jsme my | byznys.ihned.cz - Podnikání a daně
    http://byznys.ihned.cz/...cokolatieri-z-hradce-vyroba-prave-cokolady-uzivi-vice-nadsencu-nez-jsme-my
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HAMADRYAD: hele v domácích podmínkách je problém hlavně to míchání, které pak ve výsledné kvalitě čokolády hraje dost roli. Nevím jak, dávný pokus s roztavením kakaového másla a přidáním cukru a kakaa se neobrátil v nic, co bych musela opakovat a zkoumat hlouběji.

    Ale třeba v HRadci je čokoládovna, kde si sami praží a posléze zpracovávají boby.
    Salón čokolády - Jordi's chocolate
    http://www.jordis.cz/

    DIVER: no a něco takového se může jmenovat jedině pomazánka s kakaem...
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    HAMADRYAD: PMS? ;)
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    heh, fejkova cokolada je 98% toho co se u nas prodava v obchodech :)
    IKA
    IKA --- ---
    DIVER: No, zhodou okolností tu mám asi štvrť kila kakaového masla, a rozmýšľam, čo s ním.:) (=Privítam tipy na použitie.)

    Na domácu čokoládu som zatiaľ nemala odvahu, práve kvôli komplikovanému postupu.
    DIVER
    DIVER --- ---
    IKA: problem je ve vnimani "domácí". u vajíček, chleba, marmelády, sýru, medu, zavarenin, pesta a dokonce i kafe a caje to docela chápu. u domácí čokolády jsem si nedokázal představit jinou než fejkovou výrobu. proto jsem použil overenou zkušenost s domácí, tj. fejkovou (babicovou) cokoladou. a v tom jsme si nerozuměli a za to se omlouvám. sry, me přijde výroba dobry čokolády od piky a doma jako výroba dobry domaci whisky. ale fandím tomu a hurá do toho. rad si poslechnu vývoj. fakt.
    IKA
    IKA --- ---
    DIVER: No neviem, toto sú recepty vhodné možno tak vedľa, do Babicovho fanklubu.. ani v jednom nie je kakaové maslo, ale napríklad stuženého tuku je tam dostatok.
    HAMADRYAD
    HAMADRYAD --- ---
    DIVER: ja vubec netusim, co je to fejkova cokolada, domaci cokolada a tak. snazila jsem se jasne dat najevo, co tim myslim ja... kazdopadne diky za prani stesti, budu ho potrebovat :-)

    JAJITA: netusim, co znamena tvoje "Aha...", ale nastesti nepotrebuju nici schvaleni, abych to mohla udelat a tebe do toho nikdo nenuti, kdyz ti to prijde zbytecne.

    all: je mi lito ten skoro flejm, ja jsem se jen ptala na zkusenosti s vyrobou cokolady jestli nekdo nema? :-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    HAMADRYAD: Aha...
    HAMADRYAD
    HAMADRYAD --- ---
    JAJITA: v ramci sebevzdelavani, miluju cokoladu, rada varim, kdyz chci (kazdodenni vareni vecere me obcas pekne s*re) a laka me predstava vlastni cokolady s mou vlastni prichuti. rada prichazim vecem na kloub. zadny zvlastni duvod.
    DIVER
    DIVER --- ---
    (a to jsem si doma pestoval i vlastni kafe a ted pestuju vlastni caj :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    JAJITA: jako ja taky rad experimentuju a zkousim novy veci, ale tohle mi taky pripada absolutne k nicemu.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    HAMADRYAD: Proč ji dělat doma?
    Ptám se vážně.
    DIVER
    DIVER --- ---
    HAMADRYAD: hned na zacatku jsem se ptal na FEJKOVOU cokoladu. popsal jsem jeji slozeni a ze se tak skutecne doma (= DOMACI) delala. dal jsem i konkretni priklad, kdy fungovala jako nahrazka prave cokolady. a pridal jsem nekolik jednoduchych receptu.

    dal plati toto: DIVER: . dost pochybuju, ze tu sezenes nekoho, kdo 48 hodin varil a temperoval cokoladu. good luck
    HAMADRYAD
    HAMADRYAD --- ---
    DIVER: nikoli. koupim si kakaovy prasek (treba holandske kakao, at si to umis predstavit), koupim si kakaove maslo, smicham je v pomeru 5:7, smicham je s cukrem a mozna susenym mlekem, jeste nejsem rozhodnuta, zda chci mlecnou cokoladu nebo ne. pote budu velmi zdlouhave pri nizkych teplotach (50-60 stupnu celsia) michat, michat a michat, nekolik hodin, idealne 48. pak udelam pateticky pokus o temperovani, jeste nevim jak, asi to proste zkusim nekolikrat zahrat zchadit zahrat a v nejhorsim to patlat po neporezni podlozce. udajne se da dosahnout temperovaciho efektu vicemene stastnou nahodou, ve kterou uprimne doufam a modlim se za ni. ptala jsem se, zda to uz nekdo doma zkousel a jestli ma nejake tipy a byla bych vdecna, kdyby jeste nekdo odpovedel.


    tys to ocividne nebyl. delat cokoladu z granka by me doopravdy nenapadlo. granko udajne obsahuje 18% kakaa :-)))
    DIVER
    DIVER --- ---
    HAMADRYAD: tak jeste jednou a polopaticky: cokoladu umichas na plotne ve vodni lazni z masla, kakaa (treba Granko, at si to umis predstavit) a cukru. neni to zadnej sofistikovanej proces, trva to pet minut a vysledek je pomerne hnusnej.

    jestli chces mlet a prazit kakaovy boby, good luck. mozna se ti povede dobra cokolada a mozna to je i zajimavej experiment. ale pro me je to ztrata casu. nesrovnatelne lepsi cokoladu si muzu koupit a patrne i levneji. a zadnou velkou dovednost tim neziskas. tak jako tak potrebujes k vyrobe cokolady zakladni a pomerne exotickou surovinu. a jestli jednou nebude cokolada, nebude ani kakao.

    ale jinak hodne stesti :)
    HAMADRYAD
    HAMADRYAD --- ---
    DIVER: http://chocolatealchemy.com/ moje velka inspirace

    ja nevim, co si predstavujes pod pojmem "kakao", ale ja myslim tu pevnou soucast, kterou ziskas z uprazenych bobu. ta druha cast je kakaove maslo. cokoladu delas vetsinou rovnou z tech bobu, ja ale nevidim zasadni prekazku v tom, abych to delala z masla a prasku. na mleti prazenych bobu fakt nejsem zarizena...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam