• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DIVER
    DIVER --- ---
    IKA: problem je ve vnimani "domácí". u vajíček, chleba, marmelády, sýru, medu, zavarenin, pesta a dokonce i kafe a caje to docela chápu. u domácí čokolády jsem si nedokázal představit jinou než fejkovou výrobu. proto jsem použil overenou zkušenost s domácí, tj. fejkovou (babicovou) cokoladou. a v tom jsme si nerozuměli a za to se omlouvám. sry, me přijde výroba dobry čokolády od piky a doma jako výroba dobry domaci whisky. ale fandím tomu a hurá do toho. rad si poslechnu vývoj. fakt.
    IKA
    IKA --- ---
    DIVER: No neviem, toto sú recepty vhodné možno tak vedľa, do Babicovho fanklubu.. ani v jednom nie je kakaové maslo, ale napríklad stuženého tuku je tam dostatok.
    HAMADRYAD
    HAMADRYAD --- ---
    DIVER: ja vubec netusim, co je to fejkova cokolada, domaci cokolada a tak. snazila jsem se jasne dat najevo, co tim myslim ja... kazdopadne diky za prani stesti, budu ho potrebovat :-)

    JAJITA: netusim, co znamena tvoje "Aha...", ale nastesti nepotrebuju nici schvaleni, abych to mohla udelat a tebe do toho nikdo nenuti, kdyz ti to prijde zbytecne.

    all: je mi lito ten skoro flejm, ja jsem se jen ptala na zkusenosti s vyrobou cokolady jestli nekdo nema? :-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    HAMADRYAD: Aha...
    HAMADRYAD
    HAMADRYAD --- ---
    JAJITA: v ramci sebevzdelavani, miluju cokoladu, rada varim, kdyz chci (kazdodenni vareni vecere me obcas pekne s*re) a laka me predstava vlastni cokolady s mou vlastni prichuti. rada prichazim vecem na kloub. zadny zvlastni duvod.
    DIVER
    DIVER --- ---
    (a to jsem si doma pestoval i vlastni kafe a ted pestuju vlastni caj :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    JAJITA: jako ja taky rad experimentuju a zkousim novy veci, ale tohle mi taky pripada absolutne k nicemu.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    HAMADRYAD: Proč ji dělat doma?
    Ptám se vážně.
    DIVER
    DIVER --- ---
    HAMADRYAD: hned na zacatku jsem se ptal na FEJKOVOU cokoladu. popsal jsem jeji slozeni a ze se tak skutecne doma (= DOMACI) delala. dal jsem i konkretni priklad, kdy fungovala jako nahrazka prave cokolady. a pridal jsem nekolik jednoduchych receptu.

    dal plati toto: DIVER: . dost pochybuju, ze tu sezenes nekoho, kdo 48 hodin varil a temperoval cokoladu. good luck
    HAMADRYAD
    HAMADRYAD --- ---
    DIVER: nikoli. koupim si kakaovy prasek (treba holandske kakao, at si to umis predstavit), koupim si kakaove maslo, smicham je v pomeru 5:7, smicham je s cukrem a mozna susenym mlekem, jeste nejsem rozhodnuta, zda chci mlecnou cokoladu nebo ne. pote budu velmi zdlouhave pri nizkych teplotach (50-60 stupnu celsia) michat, michat a michat, nekolik hodin, idealne 48. pak udelam pateticky pokus o temperovani, jeste nevim jak, asi to proste zkusim nekolikrat zahrat zchadit zahrat a v nejhorsim to patlat po neporezni podlozce. udajne se da dosahnout temperovaciho efektu vicemene stastnou nahodou, ve kterou uprimne doufam a modlim se za ni. ptala jsem se, zda to uz nekdo doma zkousel a jestli ma nejake tipy a byla bych vdecna, kdyby jeste nekdo odpovedel.


    tys to ocividne nebyl. delat cokoladu z granka by me doopravdy nenapadlo. granko udajne obsahuje 18% kakaa :-)))
    DIVER
    DIVER --- ---
    HAMADRYAD: tak jeste jednou a polopaticky: cokoladu umichas na plotne ve vodni lazni z masla, kakaa (treba Granko, at si to umis predstavit) a cukru. neni to zadnej sofistikovanej proces, trva to pet minut a vysledek je pomerne hnusnej.

    jestli chces mlet a prazit kakaovy boby, good luck. mozna se ti povede dobra cokolada a mozna to je i zajimavej experiment. ale pro me je to ztrata casu. nesrovnatelne lepsi cokoladu si muzu koupit a patrne i levneji. a zadnou velkou dovednost tim neziskas. tak jako tak potrebujes k vyrobe cokolady zakladni a pomerne exotickou surovinu. a jestli jednou nebude cokolada, nebude ani kakao.

    ale jinak hodne stesti :)
    HAMADRYAD
    HAMADRYAD --- ---
    DIVER: http://chocolatealchemy.com/ moje velka inspirace

    ja nevim, co si predstavujes pod pojmem "kakao", ale ja myslim tu pevnou soucast, kterou ziskas z uprazenych bobu. ta druha cast je kakaove maslo. cokoladu delas vetsinou rovnou z tech bobu, ja ale nevidim zasadni prekazku v tom, abych to delala z masla a prasku. na mleti prazenych bobu fakt nejsem zarizena...
    DIVER
    DIVER --- ---
    HAMADRYAD: "pomerne sofistikovana zalezitost"???

    jj, asi na urovni michanych vajicek :))

    viz treba: http://www.recepty.cz/recept/domaci-cokolada-2710

    NEJLEPŠÍ RECEPTY na domácí ČOKOLÁDU! - tn.cz
    http://tn.nova.cz/clanek/zpravy/domaci/nejlepsi-recepty-na-domaci-cokoladu.html

    ______________________

    "tak ono je to vicemene jedno, jestli to udelas z bobu nebo z kakaa a z kakamasla. myslim budto z kakaoveho masla a z kakaoveho prasku nebo primo z bobu."

    myslim, ze chyba je v tom, ze nerozumis pojmu kakao. kdyz rikam kakao, je to kakao. a ver mi, ze to jedno neni. jedl jsem cokoladu z bobu, fejkovou cokoladu a domaci cokoladu z kakaa. ta posledni je jeste o fous hnusnejsi nez prostredni :)
    HAMADRYAD
    HAMADRYAD --- ---
    DIVER: tak ono je to vicemene jedno, jestli to udelas z bobu nebo z kakaa a z kakamasla. myslim budto z kakaoveho masla a z kakaoveho prasku nebo primo z bobu. jde mi o proces v podstate, pac je to pomerne sofistikovana zalezitost a ja se chystam to zkusit. tak jestli nekdo nema zkusenost...

    je mi jasny, ze konsovani budu delat kratce a jeste ho budu vsemozne sidit, pac u toho nebudu celou dobu stat a nemam teplomer a ani zpusob, jak udrzovat stejnou teplotu po nekolik hodin. a temperovani uz bude hotova nocni mura asi.
    DIVER
    DIVER --- ---
    HAMADRYAD: fejkovou z kakaa nebo z bobu? :) tu prvni delal snad i Hruska. kazdopadne mi otec rikal, ze to za protektoratu byla (i tak vzacna) nahrazka pravy cokolady...
    HAMADRYAD
    HAMADRYAD --- ---
    je tu nekdo, kdo zkousel delat doma cokoladu?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Takovej salát z drobných lístku mangoldu, hrst naložených sušených rajčat, trochu oleje z nich, trocha měkkého / čerstvějšího / zrajícího sýru (feta, ovčí, kozí...) a toast s hoblinou másla nebo třeba míchnutym vejcem, chmmm, to bych si se sklínkou dobrý rulandy teda dal.
    AIJA
    AIJA --- ---
    BONEMINA:
    Moje babička dělávala různé svítky i k omáčkám. Nejvíc mi chutnal s koprovkou...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZOOEY: Mangoldové pesto? To zní zajímavě, v zimě jako když najdeme. Až dovezu nějaký použitelný sýr, vyzkouším a jestli se osvědčí, rozjedu to ve velkém.
    Kombinace s masem není nutná, nutné je jen to, aby se ty zahradní výpěstky nějak smysluplně využily. Normálně to není problém, jen letos se jak mangoldů, tak dýní urodilo až moc, takže hledám spíš jídla postavená přímo na nich, než aby se přidávaly jen jako jedna z mnoha přísad.

    Jinak u nás momentálně vede jako zavářka do polívky mangoldový svítek. Dva až tři listy mangoldu, dvě vejce, hladká mouka, sůl, pepř, rozmixovat, usmažit, nakrájet na nudličky. Klasické nudle a knedlíčky si můžou dát na nějakou dobu oraz.
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    BONEMINA: co treba quiche/slanokolace, zaviny, to oboji by slo v kombinaci s masem i, zaklad na pesto, variace na kremove ij. polivky mangold+ (lusteniny, polivkova zelenina..., mozna by sly i naky dyne?), salaty...
    AIJA
    AIJA --- ---
    BONEMINA:
    Úžasný!:-)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    AIJA: Tak nakonec je to čistě jen pekáč, co zahrada dala. Náruč řapíků, dvě špagetové dýně, lavór rajčat, hrst šalotek, palice česneku, větev rozmarýnu. K tomu slunečnicový olej, sůl a pepř, našla jsem vícebarevný. Už je to v troubě a peče se to, pokud stihne dorozmrznout kuřecí prso, bude to příloha, pokud nestihne, bude to hlavní jídlo. A ke kuřeti pak budou nějak upravené zbylé mangoldové listy k večeři. Asi zas něco na blitvovitý způsob.
    AIJA
    AIJA --- ---
    BONEMINA:
    Do polévek, pod maso, do směsí na špagety a k zapékání, závitky...lasagně...atd.
    EDERA
    EDERA --- ---
    DA_NIELA: Já to mám naopak. Můj otec předváděl s palačinkama za pomoci příboru hotové eskamotérské kousky - přemýstil palačinku na talíř, namazal ji, opět za pomoci příboru přiklopil druhou palačinkou, to celé příborem smotal... Obvykle jsme my ostatní byli po jídle dřív, než on vůbec strčil do pusy první sousto:-) Nevidím na tom nic následováníhodného.
    IORETH
    IORETH --- ---
    EDERA: Děti to u nás zvládají, máme na to trik - namažou si jen půlku, při stočení se přebytečná marmeláda rozprostře po té druhé půlce. Palačinku bereme do ruky podobně jako opratě, vzdálenější konec přichytí mezi prsteníčkem a malíčkem a ohne se vzhůru. Blbě se to popisuje, ale je to snadné. Paradoxně, u palačinek se děti snaží prasení minimalizovat, protože jinak by přišly o výsadu samostatného mazání a stáčení.
    Jenom podotýkám, že u nás se palačinkami rozumí papírově tenké, na sucho dělané placky podobné crepes (s tlustou variantou s našlehaným sněhem by to asi nešlo).
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Prosím o radu, co s řapíkatým mangoldem, nějak se HODNĚ rozmnožil a blitva už mě nebaví. Úprava jako klasický špenát už se taky přejedla.
    Co se ostatních surovin týče, jsem trochu omezená, jsem u rodičů na chalupě a třeba koření jsou tu jen klasické základy typu sůl, pepř, česnek, bylinky (a různé kořenicí směsi, které ignoruju). Jinak je tu hromada sezónní zeleniny (kdyby se do toho daly použít i tykve, bylo by to parádní). Maso je jen v mrazáku, různé vepřové a kuřecí součástky. Mléka a mléčných výrobků celkem dost, vajec taky, sýr jen nějaká nevýrazná gouda z hypersuper. Možno udělat domácí těstoviny, pečivo apod. Dokoupit další suroviny se ale moc nedá.
    Případně dá se mangold konzervovat i jinak než mražením? Úplně si nedovedu představit nakládanou variantu, ale je ho prostě MOC.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Jezení palačinek příborem je pro mě téma do klubu pokročilých dětí ... nedokážu svým předkům zaboha vysvětlit, že na zapatlaných prstech, odkapávající marmeládě a cpaní srolovaného koberce do pusy není nic následováníhodného. Ušetří se nádobí. Ach, povzdech.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    KASUMI: jj myslim, ze samotny normalne, jako bramboraky..asi by se k tomu hodil klidne nejaky salat a nebo jogurtovy dip, nevim cim presne to chces doplnovat :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    IORETH: Ovšem má-li cílový produkt sloužit jako plnidlo do palačinek pro děti, pak je polotekutý rozvar poněkud nevhodný, neb jim to prostě bude při konzumaci vytékat spodním koncem ven. Ledaže by jedly palačinky příborem, což u ADD chlapců nepředpokládám.
    MALKE
    MALKE --- ---
    ADD: klid. vždycky, když si vzpomenu, že ty sarkastické, rádoby vtipné příspěvky ohledně údajně idiotských nápadů jiných lidí sem tak často postuje muž, který pokládá sporák alobalem, aby si ho nezapatlal, hned je mi veseleji. ber to jako folklór.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam