• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HAMADRYAD: hele v domácích podmínkách je problém hlavně to míchání, které pak ve výsledné kvalitě čokolády hraje dost roli. Nevím jak, dávný pokus s roztavením kakaového másla a přidáním cukru a kakaa se neobrátil v nic, co bych musela opakovat a zkoumat hlouběji.

    Ale třeba v HRadci je čokoládovna, kde si sami praží a posléze zpracovávají boby.
    Salón čokolády - Jordi's chocolate
    http://www.jordis.cz/

    DIVER: no a něco takového se může jmenovat jedině pomazánka s kakaem...
    IKA
    IKA --- ---
    DIVER: No, zhodou okolností tu mám asi štvrť kila kakaového masla, a rozmýšľam, čo s ním.:) (=Privítam tipy na použitie.)

    Na domácu čokoládu som zatiaľ nemala odvahu, práve kvôli komplikovanému postupu.
    DIVER
    DIVER --- ---
    IKA: problem je ve vnimani "domácí". u vajíček, chleba, marmelády, sýru, medu, zavarenin, pesta a dokonce i kafe a caje to docela chápu. u domácí čokolády jsem si nedokázal představit jinou než fejkovou výrobu. proto jsem použil overenou zkušenost s domácí, tj. fejkovou (babicovou) cokoladou. a v tom jsme si nerozuměli a za to se omlouvám. sry, me přijde výroba dobry čokolády od piky a doma jako výroba dobry domaci whisky. ale fandím tomu a hurá do toho. rad si poslechnu vývoj. fakt.
    IKA
    IKA --- ---
    DIVER: No neviem, toto sú recepty vhodné možno tak vedľa, do Babicovho fanklubu.. ani v jednom nie je kakaové maslo, ale napríklad stuženého tuku je tam dostatok.
    HAMADRYAD
    HAMADRYAD --- ---
    DIVER: ja vubec netusim, co je to fejkova cokolada, domaci cokolada a tak. snazila jsem se jasne dat najevo, co tim myslim ja... kazdopadne diky za prani stesti, budu ho potrebovat :-)

    JAJITA: netusim, co znamena tvoje "Aha...", ale nastesti nepotrebuju nici schvaleni, abych to mohla udelat a tebe do toho nikdo nenuti, kdyz ti to prijde zbytecne.

    all: je mi lito ten skoro flejm, ja jsem se jen ptala na zkusenosti s vyrobou cokolady jestli nekdo nema? :-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    HAMADRYAD: Aha...
    HAMADRYAD
    HAMADRYAD --- ---
    JAJITA: v ramci sebevzdelavani, miluju cokoladu, rada varim, kdyz chci (kazdodenni vareni vecere me obcas pekne s*re) a laka me predstava vlastni cokolady s mou vlastni prichuti. rada prichazim vecem na kloub. zadny zvlastni duvod.
    DIVER
    DIVER --- ---
    (a to jsem si doma pestoval i vlastni kafe a ted pestuju vlastni caj :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    JAJITA: jako ja taky rad experimentuju a zkousim novy veci, ale tohle mi taky pripada absolutne k nicemu.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    HAMADRYAD: Proč ji dělat doma?
    Ptám se vážně.
    DIVER
    DIVER --- ---
    HAMADRYAD: hned na zacatku jsem se ptal na FEJKOVOU cokoladu. popsal jsem jeji slozeni a ze se tak skutecne doma (= DOMACI) delala. dal jsem i konkretni priklad, kdy fungovala jako nahrazka prave cokolady. a pridal jsem nekolik jednoduchych receptu.

    dal plati toto: DIVER: . dost pochybuju, ze tu sezenes nekoho, kdo 48 hodin varil a temperoval cokoladu. good luck
    HAMADRYAD
    HAMADRYAD --- ---
    DIVER: nikoli. koupim si kakaovy prasek (treba holandske kakao, at si to umis predstavit), koupim si kakaove maslo, smicham je v pomeru 5:7, smicham je s cukrem a mozna susenym mlekem, jeste nejsem rozhodnuta, zda chci mlecnou cokoladu nebo ne. pote budu velmi zdlouhave pri nizkych teplotach (50-60 stupnu celsia) michat, michat a michat, nekolik hodin, idealne 48. pak udelam pateticky pokus o temperovani, jeste nevim jak, asi to proste zkusim nekolikrat zahrat zchadit zahrat a v nejhorsim to patlat po neporezni podlozce. udajne se da dosahnout temperovaciho efektu vicemene stastnou nahodou, ve kterou uprimne doufam a modlim se za ni. ptala jsem se, zda to uz nekdo doma zkousel a jestli ma nejake tipy a byla bych vdecna, kdyby jeste nekdo odpovedel.


    tys to ocividne nebyl. delat cokoladu z granka by me doopravdy nenapadlo. granko udajne obsahuje 18% kakaa :-)))
    DIVER
    DIVER --- ---
    HAMADRYAD: tak jeste jednou a polopaticky: cokoladu umichas na plotne ve vodni lazni z masla, kakaa (treba Granko, at si to umis predstavit) a cukru. neni to zadnej sofistikovanej proces, trva to pet minut a vysledek je pomerne hnusnej.

    jestli chces mlet a prazit kakaovy boby, good luck. mozna se ti povede dobra cokolada a mozna to je i zajimavej experiment. ale pro me je to ztrata casu. nesrovnatelne lepsi cokoladu si muzu koupit a patrne i levneji. a zadnou velkou dovednost tim neziskas. tak jako tak potrebujes k vyrobe cokolady zakladni a pomerne exotickou surovinu. a jestli jednou nebude cokolada, nebude ani kakao.

    ale jinak hodne stesti :)
    HAMADRYAD
    HAMADRYAD --- ---
    DIVER: http://chocolatealchemy.com/ moje velka inspirace

    ja nevim, co si predstavujes pod pojmem "kakao", ale ja myslim tu pevnou soucast, kterou ziskas z uprazenych bobu. ta druha cast je kakaove maslo. cokoladu delas vetsinou rovnou z tech bobu, ja ale nevidim zasadni prekazku v tom, abych to delala z masla a prasku. na mleti prazenych bobu fakt nejsem zarizena...
    DIVER
    DIVER --- ---
    HAMADRYAD: "pomerne sofistikovana zalezitost"???

    jj, asi na urovni michanych vajicek :))

    viz treba: http://www.recepty.cz/recept/domaci-cokolada-2710

    NEJLEPŠÍ RECEPTY na domácí ČOKOLÁDU! - tn.cz
    http://tn.nova.cz/clanek/zpravy/domaci/nejlepsi-recepty-na-domaci-cokoladu.html

    ______________________

    "tak ono je to vicemene jedno, jestli to udelas z bobu nebo z kakaa a z kakamasla. myslim budto z kakaoveho masla a z kakaoveho prasku nebo primo z bobu."

    myslim, ze chyba je v tom, ze nerozumis pojmu kakao. kdyz rikam kakao, je to kakao. a ver mi, ze to jedno neni. jedl jsem cokoladu z bobu, fejkovou cokoladu a domaci cokoladu z kakaa. ta posledni je jeste o fous hnusnejsi nez prostredni :)
    HAMADRYAD
    HAMADRYAD --- ---
    DIVER: tak ono je to vicemene jedno, jestli to udelas z bobu nebo z kakaa a z kakamasla. myslim budto z kakaoveho masla a z kakaoveho prasku nebo primo z bobu. jde mi o proces v podstate, pac je to pomerne sofistikovana zalezitost a ja se chystam to zkusit. tak jestli nekdo nema zkusenost...

    je mi jasny, ze konsovani budu delat kratce a jeste ho budu vsemozne sidit, pac u toho nebudu celou dobu stat a nemam teplomer a ani zpusob, jak udrzovat stejnou teplotu po nekolik hodin. a temperovani uz bude hotova nocni mura asi.
    DIVER
    DIVER --- ---
    HAMADRYAD: fejkovou z kakaa nebo z bobu? :) tu prvni delal snad i Hruska. kazdopadne mi otec rikal, ze to za protektoratu byla (i tak vzacna) nahrazka pravy cokolady...
    HAMADRYAD
    HAMADRYAD --- ---
    je tu nekdo, kdo zkousel delat doma cokoladu?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Takovej salát z drobných lístku mangoldu, hrst naložených sušených rajčat, trochu oleje z nich, trocha měkkého / čerstvějšího / zrajícího sýru (feta, ovčí, kozí...) a toast s hoblinou másla nebo třeba míchnutym vejcem, chmmm, to bych si se sklínkou dobrý rulandy teda dal.
    AIJA
    AIJA --- ---
    BONEMINA:
    Moje babička dělávala různé svítky i k omáčkám. Nejvíc mi chutnal s koprovkou...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZOOEY: Mangoldové pesto? To zní zajímavě, v zimě jako když najdeme. Až dovezu nějaký použitelný sýr, vyzkouším a jestli se osvědčí, rozjedu to ve velkém.
    Kombinace s masem není nutná, nutné je jen to, aby se ty zahradní výpěstky nějak smysluplně využily. Normálně to není problém, jen letos se jak mangoldů, tak dýní urodilo až moc, takže hledám spíš jídla postavená přímo na nich, než aby se přidávaly jen jako jedna z mnoha přísad.

    Jinak u nás momentálně vede jako zavářka do polívky mangoldový svítek. Dva až tři listy mangoldu, dvě vejce, hladká mouka, sůl, pepř, rozmixovat, usmažit, nakrájet na nudličky. Klasické nudle a knedlíčky si můžou dát na nějakou dobu oraz.
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    BONEMINA: co treba quiche/slanokolace, zaviny, to oboji by slo v kombinaci s masem i, zaklad na pesto, variace na kremove ij. polivky mangold+ (lusteniny, polivkova zelenina..., mozna by sly i naky dyne?), salaty...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam