• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: Obrat koprové lístky a nasekat stonky. Nakrájet brambory na kostičky, nakrájet houby (sušené zalít horkou vodou a nechat nacucat, vodu pak nalít do polévky). Udělat máslovou jíšku, zalít mlékem, osolit hodit tam brambory, kopr a houby a trošku kmínu. Vařit alespoň 20 minut. Mezi tím si vedle udělat ztracená vejce a nasekat kopr. Kulajdu dosladit, dosolit a dokyselit (já používám citron, tradiční je ocet. Ten to ale chce pár minut rozvařit, aby byl jemnější) a ještě trošku másla. Na talíř dát ztracené vejce, okolo nalít polévku, posypat čerstvým koprem.

    Žádne fancy suroviny - je to polívka chudých lidí. Maximálně přidat zakysanou smetanu.
    IKA
    IKA --- ---
    Ale vlastne nejaký overený recept na kulajdu by som brala, u nás doma sa nikdy nevarila, takže z rodinných pokladov čerpať nemôžem.
    (Googlovať viem, zaujíma ma vaša zenová kulajda.:)
    IKA
    IKA --- ---
    SAL: Ja by som ich dala do onigiri. Ale neviem, či to nie je náhodou strašná babicovina.:)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    SAL: Kulajdu. + na dokyselení použít lák místo octa.
    SAL
    SAL --- ---
    Co se sterilovanýma houbama ve sladkokyselým nálevu? Našla jsem ve špajzu asi milion skleniček. Minule jsem je přidala do nějakého vaření a byly hnusný, tvrdý. Google-fu zklamalo, všude jen návody, jak ty houby naložit a zavařit, ale co s nima potom? Sníst jen tak? (fuj)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAZDA: jestli jsou malé, něžné a měkké, tak stačí nakrájet a na plátky a opéct na másle s cibulkou, přípaně přidat česnek a nějakou bylinu.

    Větším uříznout vršek, vydlabat, část dužniny smíchat s mletým masem, sýrem, bylinkami a orestovanou cibulkou a zapéct,

    Jinak dnešní zbytkový oběd byl tak dobrý, že chci šířit složení.

    Bramborový salát s kuřetem a kadeřávkem.

    Zbylé pečené kuře a vařené brambory nakrájet na kostičky.

    Kadeřávek nakrájet na drobno a 30-40 sekund opéct na rozpáleném kuřecím výpeku. Přidat ke kuřeti a bramborám. Přidat dostatek nakrájených rychlokvašek a naťovou cibuli. Přidat lžičku hrubozrnné hořčice a kefírovou smetanu, nebo normální zakysanou smetanu a ještě to podle chuti dokyselit. Plus sůl a pepř. Vrazit do lednice přes noc a ráno najít skvěle rozleželý oběd do krabičky.
    FAT
    FAT --- ---
    WILDENBURY_SQ: Člověče, máš zajímavé chuťové zážitky.
    :-)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    Díky moc všem, to jsem přesně potřebovala vědět! :)
    SNELA
    SNELA --- ---
    YNOR: sušila jsem minulej a přeminulej rok, tak nějak jak mi to přišlo vhodný.. Rajčata jsem měla domácí, rozpůlila na půl, dala dužinou vzhůru a osolila, opepřila, pokapala oliv. olejem a česnekem, dala do plyn. trouby na nejnižší stupeň, a nechala dokud se "nevysušily" - pár hodin to trvalo, pak jsem je dala do umyté sklenice a zalila oliv. olejem, vydrželo to docela dlouho a přítel si hodně pomlaskával, já to moc nevyhledávám :)
    YNOR
    YNOR --- ---
    suší si někdo doma rajčata?
    letos experimentuju asi se sedmi druhy, tak prosím o rady, tipy, triky na sušení (ideálně v troubě)....
    díky
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Třeba plněný psím lejnem a lupenem, ale jen ne do olivového oleje proboha, na zkoušku jsem kdysi dal jeden (bez lejna) do oliváče a byl odpornej! Taková chuť jak čerstvě posekaná tráva a mýdlo palmolive.
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    KEMENTARI: já je mám ráda s vlašskými ořechy a plátky jablek
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KEMENTARI: a pokud ti přítomné rady nestačí, směle pokračuj v diskuzi [ nakládaný hermelín, utopenci a jiné hospodské bašty k pivu!! ]
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    KEMENTARI: Za mě taky rozhodně ne olivový olej. Už proto, že ti v lednici ztuhne. Ale ani jinak to není dobrý. Vyzkoušeno!
    AIJA
    AIJA --- ---
    ADELHAIDA:
    Zkus nakrájet na tenký plátky a skoro nasucho opéct na pánvi /posypat oblíbeným kořením/nebo ogrilovat.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    AIJA: Mám k ní odpor z dob školní jídelny. S tím křenem to ale zní dobře, mám ráda křen:-) Díky.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KEMENTARI: olivac je na NH naprosto nevhodnej.
    sejr podelne rozkroj, vydloubej primerene vnitrku z kazdy pulky ze vsech hermelinu. hmotu smichej primerene treba s nakrajenou bazalkou, zhruba podrcenejma vlasskejma/kesu orechama, na jemno cesnekem, kapku dijonsky a smesi napln ty pulky syru, priklop a naloz.

    nebo modifikuj ten olej co chces pouzit. sem linej to popisovat. v zasade tady http://www.instructables.com/id/How-to-make-Infused-Oil/
    JAZDA
    JAZDA --- ---
    diky vsem za rady. prozkoumam odkaz od IKA a bud zkusim neco z toho, nebo plnenej podle WILDENBURY_SQ. vsak ono se to nakonec zuzitkuje. priste se mi to odmeni okurkama a rajcatama
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    KEMENTARI: zkousela jsem, ale vzhledem k tomu ze pouzivam kvalitní drazsi olej tak uz jen z duvodu neekonomicnosti mi yo prijde jako blbost, ale taky tej olivac prehlusi svou vyraznou chuti a vuni ten samotny hermelin...
    ja nakladam tak ze cibuli orestuju s trochou chilli a cesneku necham vychladnout a potom plnim...pomazu pulku hermelinu cenekem utrenym druhou půlku utrenyma chilli paprickama nebo mam dobrou palivou omacku, navrch restovana cibule, kozi roh zase cibule a spichnu...do sklenice jsem pridala rozmaryn tymian a medvedi cesnek. tak je delam temer pravidelne a jsou desne dobry
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KEMENTARI: oliváč tam nedávej, nic dobrého to hermelínu nedá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam