• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: k tomu bodu, kde se začíná hrdlo sklenice a ten měsíc na proležení je tak akorát. REspektive můžeš si nechat jedny nevysterilované, jen zalité lákem v lednici a začít je ujídat tak po 3 dnech, ale bude to pak něco trošku jiného, než ty zavařené. Jen maličko.

    Refrigerator Bread and Butter Pickles
    http://kitchensimplicity.com/refrigerator-bread-and-butter-pickles/
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    VECTOR: a jeste, jak dlouho to pak nechat lezet, nez muzu ochutnat prvni varku? mesic?
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    ZUZKAOU: Ok, diky. A sklenice zalit lakem uplne, nebo tam nechat nejakou vzduchovou mezeru? (ale ta tam asi bude vzdycky)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: pokud to zavaříš a dáš do toho ocet, tak to vydrží normálně v teple. Tedy stačí vyvařit sklenici, převařit lák s kořením a pak těch 10-15 minut nechat sterilovat na nízkém ohni - vůbec to nemusí divoce bublat.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    ZUZKAOU: Ahoj, chystam se na ten prvni recept, ale v zivote jsem nezavaroval, nemela bys nejakou jednoduchou napovedu pro blby, jak to udelat, aby to vydrzelo par mesicu v chladu? Babicka-style? Musi se tam pridat nejake konzervanty, nebo staci jen vyvarit sklenici, naplnit to do ni a pak celou sklenici s naplni 10 minut varit?
    DAWIDOS
    DAWIDOS --- ---
    Nemate nekdo recept na takovou tu "skolni" fazolovou polivku ze susenych fazoli?
    SIMSALABIM
    SIMSALABIM --- ---
    JAJITA: eee no fuj, stydim se, na to ze sem dis se vymlouvat nebudu, tohle je ostuda

    a abych nebyl furt ot tak recept na rychlou quesadillu, ktera ani nevim proc, me vzdy zabere na kocovinu...

    ingredience: svazek petrzele, cervena paprika, 2 jarni cibulky, 2 palivejsi feferonky, cedar, 4 tortilly, strouzek cesneku, zakysana smetana
    postup: do misy hodne nadrobno nakrajime veskere suroviny (krome tortill, cesneku a smetany) a promíchame s najemno nastrouhanym cedarem.
    Do suché rozpalene panve vlozime tortillu na kterou pravidelne rozprostreme polovinu smesi, prikryjeme dalsi tortillou a dobre primackneme, po chvilce se syr zacne rozpoustet a krasne propoji obe tortilly, v tu chvíli otocime a
    opeceme druhou stranu. Po opeceni na prkenku nakrajime na trojuhelniky a podavame s dipem z prolisovaneho cesneku se zakysankou, muzeme dochutit cerstve mletym peprem...

    pardon za pravipos ;)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Někdy se pokusím kočkám něco zamýchat... :/
    SIMSALABIM
    SIMSALABIM --- ---
    BLANITCHKA: haha zlaticko... alespon vis proc ho milujes ;D
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    SIMSALABIM: Hm, tak pes se očividně vůbec nežinýroval a napůl sežral a napůl roztahal vyvařenou zeleninu z mísy, co jsem neprozřetelně nechala moc blízko na lince. Sebranou pěnu a chrupavky/kůže byly v lednice, že mu je dám večer do granulí. Byla jsem líná jít v noci na kompost a tak byl mastnej bordel v celý kuchyni.

    :)
    SIMSALABIM
    SIMSALABIM --- ---
    BLANITCHKA: ano pejsek se jen oblizne a nebude verit tomu co za chute prave zazil... Bezne delame vyvarky/polivky kockam, mychame s granulema a jsou happy :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: na plátky a nebo nastrouhané - americké bread & butter či nějaký relish.
    Bread and Butter Pickles Recipe
    http://southernfood.about.com/od/picklesrelishes/r/r80722e.htm
    Sweet Cucumber Relish Recipe
    http://southernfood.about.com/od/picklesrelishes/r/r90623b.htm

    + asijské okurkové recepty. Zejména pokud to jsou kratší salátovky, ne hadovky (čína/japonsko/korea) a nebo tužší polní (indie + turecko)
    A dá se to zkvasit?: Okurky - cizí recepty
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/08/okurky-cizi-recepty.html

    Jablka stačí nastrouhat a pokapat citronoou šťávou (klidně kys. citronová ve vodě, momentálně jsou citrony dost luxusní ovoce), naskládat do zavařovaček a vysterilovat - je to pak ideální na koláče, štrůdly a podobně. Případně tedy rozvařit do jablečného pyré. Nebo zavést k nejbližšímu lisu na mošt (mívají ho pálenice a zahrádkáčské svazy), nechat si vylisovat mošt a ten buď zamrazit, nebo do něj vrazit trošku křenu a uchovávat v chladném sklepě a nebo zkvasit na cider.

    Ostatně ty okurky jsou taky odšťavnit (buď odšŤavňovač a nebo rozmixovat s vodou a přecedit přes plátno - je lepší odšťavňovat oloupané okurky) - a ta šťáva se pak snáze skladuje.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Mam doma od babicky spoustu salatovejch okurek a spoustu jablek. Sam to nesnim, hlavne okurky, mate nekdo tip co s tim? Nejak nalozit nebo pod., nikdy jsem to ale nedelal. Diky!
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    DEVIL: OK, díky za uklidnění.

    a lehce mimo protokol- ta pěna co se dělá na začátku, tak chápu, že jsou sražené bílkoviny ( plus případné nečistoty). Má nějaký přínos to dát psovi do granulí, aby se to zužitkovalo? Nějak se mi příčí to lít do kanálu....
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    BLANITCHKA: rozhodne kachni sadlo sebrat tak jak rikas - po ztuhnuti vyvaru!
    zadna past tam neni
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Rozbourala jsem kachnu na prsíčka a strhýnka a ze zbytku dělám vývar.

    Kachna byla docela tučná, tak se chci zeptat, jestli se dá sesbírat vyvařené sádlo po ztuhmutí vývaru a pak používat k opejkání apod.

    Tzn. Na začátku vysbírat pěnu, uvařit, přecedit, nechat vychladnout. Horní tukovou vrstvu sebrat do sklenice (=sadlo). Zbytek vyvaru polivka kus a kus zredukovat (mrazak).

    Nebo je v tom nějaká past? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak nakonec byly houbové knedlíky s hřibovou omáčkou.

    Nohy a horší houby hodit do papiňáku spolu se zeleninou a kuřecími kostrami na vývar. (došel mi koriandr a tak jsem tam dala lžičku chlebového koření - kmín, koriandr a troška anýzu s fenyklem a především nametý ječný slad - ten slad to mu dodal dost zajímavý moment, jen se to mělo tendenci připalovat)

    Knedlíky (4 porce)

    200 g staršího bílého pečiva
    cca 100 ml mléka
    50 -80 g másla
    cibule
    česnek
    majoránka
    muškátový květ
    400 g horších hub
    3 vejce
    cca 200-300 g hrubé mouky
    sůl, pepř
    5 g prášku do pečiva

    Namočit housky do do mléka. Přidat žloukty, prolisovaný česnek a kořeni. Na másle nechat zezlátnout cibuli, houby 5 minut ovařit v osolené vodě a nasekat na hrubo. Máslo, cibulku i houby a lžičku prášku do pečiva přidat do těsta a důkladně promíchat. Nechat nějakou dobu odpočinout Ušlehat hustý sníh z bílků a opatrně zamíchat do těsta na knedlíky. Rozdělit na tři až čtyři části a zabalit do potravinářské folie. Vařit cca 30-40 minut ve vodě. Pokud to není z praváků a nebo podobných světlých hub, tak knedlíky budou tmavé.

    Omáčka

    máslo, hříbky, mouka, vývar, zakysaná smetana. Případně trošička kmínu a nanošpetka koriandru s muškátovým květem.

    Hezké hlavičky hřibů nakrájet na plátky a opéct na másle do zlata. Zbytek nasekat na kostičky a přidat do hrnce, když už jsou plátky zlaté. Nechat dusit, dokud se zecvrknou. Zaprášit lžící hladké mouky, chvíli restovat a pak zalít litrem vývaru. Vařit alespoň 20 minut, ale klidně déle, dokud to nebude mít požadovanou hustotu. Průběžně míchat. Do hotové omáčky přidat kelímek zakysanky a podle chuti dosolit a dopepřit.

    Zapíjíme mátovým čajem a zajídáme něčím kysaným, narvaným trávicíma enzymama.
    AIJA
    AIJA --- ---
    ZUZKAOU:
    Švestková...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam