Tak nakonec byly houbové knedlíky s hřibovou omáčkou.
Nohy a horší houby hodit do papiňáku spolu se zeleninou a kuřecími kostrami na vývar. (došel mi koriandr a tak jsem tam dala lžičku chlebového koření - kmín, koriandr a troška anýzu s fenyklem a především nametý ječný slad - ten slad to mu dodal dost zajímavý moment, jen se to mělo tendenci připalovat)
Knedlíky (4 porce)
200 g staršího bílého pečiva
cca 100 ml mléka
50 -80 g másla
cibule
česnek
majoránka
muškátový květ
400 g horších hub
3 vejce
cca 200-300 g hrubé mouky
sůl, pepř
5 g prášku do pečiva
Namočit housky do do mléka. Přidat žloukty, prolisovaný česnek a kořeni. Na másle nechat zezlátnout cibuli, houby 5 minut ovařit v osolené vodě a nasekat na hrubo. Máslo, cibulku i houby a lžičku prášku do pečiva přidat do těsta a důkladně promíchat. Nechat nějakou dobu odpočinout Ušlehat hustý sníh z bílků a opatrně zamíchat do těsta na knedlíky. Rozdělit na tři až čtyři části a zabalit do potravinářské folie. Vařit cca 30-40 minut ve vodě. Pokud to není z praváků a nebo podobných světlých hub, tak knedlíky budou tmavé.
Omáčka
máslo, hříbky, mouka, vývar, zakysaná smetana. Případně trošička kmínu a nanošpetka koriandru s muškátovým květem.
Hezké hlavičky hřibů nakrájet na plátky a opéct na másle do zlata. Zbytek nasekat na kostičky a přidat do hrnce, když už jsou plátky zlaté. Nechat dusit, dokud se zecvrknou. Zaprášit lžící hladké mouky, chvíli restovat a pak zalít litrem vývaru. Vařit alespoň 20 minut, ale klidně déle, dokud to nebude mít požadovanou hustotu. Průběžně míchat. Do hotové omáčky přidat kelímek zakysanky a podle chuti dosolit a dopepřit.
Zapíjíme mátovým čajem a zajídáme něčím kysaným, narvaným trávicíma enzymama.