Quiche jsou zprofanované. To co hledáte je:
Vepřový koláč s houbami
Inspirace zde
http://sortedfood.com/#!/porkpie/
těsto:
200 g tuku (směs sádla a másla, projde to i s kokosovým tukem - prostě něco saturovaného)
200 ml vody
500 g mouky (hladká, klidně s podílem celozrnné)
troška soli.
Smíchejte mouku se solí. Ve vodě rozpusťte tuk a přiveďte to k varu. Horkou mastnou vodu nalijte na mouku a hnětejte, dokud to nevychladne. Pak přidejte ruční práci a vytvarujte hladkou kouli. Dejte do chladu alespon na hodinu, lépe přes noc.
Odpočinuté těsto rozdělte na třetiny. Dvě třetiny rozválejte na cca 1,5 cm placku, kterou vyložíte vymaštěnou formu. Ze zbytku vyválejte víko na těsto ve formě a nechte v něm vykrojené otvory.
maso:
500 g libového vepřového mletého a nebo plecka.
200 g slaniny
1 cibule
hodně hub
muškátový oříšek
nové koření
šalvěj
tymián
sůl, pepř
Vyškvařte slušnější slaninu, na té nechte zesklovatět cibuli. Přidejte pokrájené houby a koření. Uduste tak, aby se tekutina z hub vypařila. Vepřové nakrájejte na malé kostičky a nebo tedy vezměte mleté (ale vejde se do něj pak méně rosolu). Smíchejte s dušenými houbami, dosolte a dopepřete. Náplň přendejte do formy s těstem. Rozhodně to neudusávejte - potřebujete aby v tom bylo co nejvíce mezer, kam se pak nalije lahodný rosol. Proto jsou lepší kostičky, než mleté. Přiklopte koláč svrchní vrstou těsta - okraje potřete rozšlehaným vejcem a důkladně zamáčkněte. Vejce pak potřete i vršek koláče.
Pečte na 170 dvě hodiny.
Rosol
100 ml bílého vína
200 ml tak hustého vývaru - v lednici ztuhne. Ideální je vepřovej, ale klidně z jiných kostí.
5 g želatiny (plátková a nebo prášková, to je fuk)
trocha soli, muškátový oříšek, nové koření, bobkový list a pepř.
Svařte víno, vývar a koření. Pokud máte plátkovou želatinu, tak ji namočte, práškovou jen nasypte do mísy. Na želatinu zceďte vývar a rozmíchejte, dokud se želatina nerozpustí.
Vyndejte upečený koláč a ještě do horkého postupně nalijte co nejvíce rosolu. Lijte ho postupně, von se vždycky vsákne a pak se tam vejde další. Nechte vychladnout a vražte na pár hodin do lednice, aby to ztuhlo. Zbylý rosol buď vypijte za tepla a nebo nechte zatuhnout a snězte tak.
Podávejte s hořčicí a s nějakou nakládanou, či kysanou zeleninou.