• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    TRISSIE: prosimte, prijed simame vagon.)


    ALDARION: zkus googlit cuketova marmelada se zazvorem, anglicky, kamoska to delala a je to skvely
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALDARION: velké až přerostlé obvykle buď smažím (v trojobalu), případně je z nich dobré přílohové zelí (připravuje se jako standardní hlávkové zelí, a bonusem je, že hezky zahušťuje samo od sebe).
    Taky jsem loni dělala kompot, mláděti velmi chutnal, letos se mi cuketám nedaří, tak nebude :-(
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Je nějaký způsob, jak zpracovat velké až přerostlé cukety, aniž by z toho byla nevábná hmota? Navíc bez použití trouby. Pro setkání s cuketovým prívarkom mám k této zelenině poměrně silný odpor, ale zas se mi nechce vyhodit něco potenciálně jedlého...
    RAJCE
    RAJCE --- ---
    ZUBANA: čalamádu
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    OK, a nemate nekdo recept na belorusky nakladany rajcata? Tj, ne susena, ale cerstva?
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    Co se spoustou zelených rajčat? napadá mě salza, nebo nějak naložit, na netu je toho spousta, ale nějaký osvědčený recept nebo zajímavost? díky
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---


    Po zemi se teď všude válí jablka a ořechy. U starého hradiště v Butovicích jsem našla strom, na kterém snad rostly jonagoldy, nebo co. Málem jsem se svlíkla, abych mohla odnést ta skvělá jablka i v tričku. Jo a taky tam roste šalvěj, takže zítra bude nejspíš vepřová kotleta na jablkách a se šalvějí, hm hm.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: k tomu bodu, kde se začíná hrdlo sklenice a ten měsíc na proležení je tak akorát. REspektive můžeš si nechat jedny nevysterilované, jen zalité lákem v lednici a začít je ujídat tak po 3 dnech, ale bude to pak něco trošku jiného, než ty zavařené. Jen maličko.

    Refrigerator Bread and Butter Pickles
    http://kitchensimplicity.com/refrigerator-bread-and-butter-pickles/
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    VECTOR: a jeste, jak dlouho to pak nechat lezet, nez muzu ochutnat prvni varku? mesic?
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    ZUZKAOU: Ok, diky. A sklenice zalit lakem uplne, nebo tam nechat nejakou vzduchovou mezeru? (ale ta tam asi bude vzdycky)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: pokud to zavaříš a dáš do toho ocet, tak to vydrží normálně v teple. Tedy stačí vyvařit sklenici, převařit lák s kořením a pak těch 10-15 minut nechat sterilovat na nízkém ohni - vůbec to nemusí divoce bublat.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    ZUZKAOU: Ahoj, chystam se na ten prvni recept, ale v zivote jsem nezavaroval, nemela bys nejakou jednoduchou napovedu pro blby, jak to udelat, aby to vydrzelo par mesicu v chladu? Babicka-style? Musi se tam pridat nejake konzervanty, nebo staci jen vyvarit sklenici, naplnit to do ni a pak celou sklenici s naplni 10 minut varit?
    DAWIDOS
    DAWIDOS --- ---
    Nemate nekdo recept na takovou tu "skolni" fazolovou polivku ze susenych fazoli?
    SIMSALABIM
    SIMSALABIM --- ---
    JAJITA: eee no fuj, stydim se, na to ze sem dis se vymlouvat nebudu, tohle je ostuda

    a abych nebyl furt ot tak recept na rychlou quesadillu, ktera ani nevim proc, me vzdy zabere na kocovinu...

    ingredience: svazek petrzele, cervena paprika, 2 jarni cibulky, 2 palivejsi feferonky, cedar, 4 tortilly, strouzek cesneku, zakysana smetana
    postup: do misy hodne nadrobno nakrajime veskere suroviny (krome tortill, cesneku a smetany) a promíchame s najemno nastrouhanym cedarem.
    Do suché rozpalene panve vlozime tortillu na kterou pravidelne rozprostreme polovinu smesi, prikryjeme dalsi tortillou a dobre primackneme, po chvilce se syr zacne rozpoustet a krasne propoji obe tortilly, v tu chvíli otocime a
    opeceme druhou stranu. Po opeceni na prkenku nakrajime na trojuhelniky a podavame s dipem z prolisovaneho cesneku se zakysankou, muzeme dochutit cerstve mletym peprem...

    pardon za pravipos ;)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Někdy se pokusím kočkám něco zamýchat... :/
    SIMSALABIM
    SIMSALABIM --- ---
    BLANITCHKA: haha zlaticko... alespon vis proc ho milujes ;D
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    SIMSALABIM: Hm, tak pes se očividně vůbec nežinýroval a napůl sežral a napůl roztahal vyvařenou zeleninu z mísy, co jsem neprozřetelně nechala moc blízko na lince. Sebranou pěnu a chrupavky/kůže byly v lednice, že mu je dám večer do granulí. Byla jsem líná jít v noci na kompost a tak byl mastnej bordel v celý kuchyni.

    :)
    SIMSALABIM
    SIMSALABIM --- ---
    BLANITCHKA: ano pejsek se jen oblizne a nebude verit tomu co za chute prave zazil... Bezne delame vyvarky/polivky kockam, mychame s granulema a jsou happy :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: na plátky a nebo nastrouhané - americké bread & butter či nějaký relish.
    Bread and Butter Pickles Recipe
    http://southernfood.about.com/od/picklesrelishes/r/r80722e.htm
    Sweet Cucumber Relish Recipe
    http://southernfood.about.com/od/picklesrelishes/r/r90623b.htm

    + asijské okurkové recepty. Zejména pokud to jsou kratší salátovky, ne hadovky (čína/japonsko/korea) a nebo tužší polní (indie + turecko)
    A dá se to zkvasit?: Okurky - cizí recepty
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/08/okurky-cizi-recepty.html

    Jablka stačí nastrouhat a pokapat citronoou šťávou (klidně kys. citronová ve vodě, momentálně jsou citrony dost luxusní ovoce), naskládat do zavařovaček a vysterilovat - je to pak ideální na koláče, štrůdly a podobně. Případně tedy rozvařit do jablečného pyré. Nebo zavést k nejbližšímu lisu na mošt (mívají ho pálenice a zahrádkáčské svazy), nechat si vylisovat mošt a ten buď zamrazit, nebo do něj vrazit trošku křenu a uchovávat v chladném sklepě a nebo zkvasit na cider.

    Ostatně ty okurky jsou taky odšťavnit (buď odšŤavňovač a nebo rozmixovat s vodou a přecedit přes plátno - je lepší odšťavňovat oloupané okurky) - a ta šťáva se pak snáze skladuje.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Mam doma od babicky spoustu salatovejch okurek a spoustu jablek. Sam to nesnim, hlavne okurky, mate nekdo tip co s tim? Nejak nalozit nebo pod., nikdy jsem to ale nedelal. Diky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam