• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: A to je ještě jen méně tučné máslo - se zákysem, nikoli ze zakysané smetany, aspoň co chápu a odpovídá tomu i ten znížený obsah tuku. Má od 75-77%. Dělá ho teď ještě relativně nově Olma, stojí na něm "Selské máslo".
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: možná některá farmářská, ale jinak fakt jedině to nedělní se smetanovým zákysem.

    Popřípadě si ho vyrobit sám, ale kdo nemá přístup ke lacinému mléku od krávy, tak to vychází finančně děsně nevýhodně.

    Zde motivační video:

    Butter Specialists Patrik Johansson and Zandra Bing | Euromaxx
    https://www.youtube.com/watch?v=gL1MUSGeo8o
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: OT: U nás ne, ale sousedním Německu je teda kysané máslo běžně k dostání (Sauerrahmbutter, někdy možná i v diskontech v ČR, nesleduju).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER: ehm - drtivá současného většina másla je z čerstvé smetany, s kysáním se už nikdo nebtěžuje- pokud nejde o máslo se zákysem a nebo super gurmánské a to v ČR nikdo nedělá. Natož s kysáním do takové fáze, aby se zcela ztratila laktóza.

    Synovec trpí nesnášenlivostí laktózy. Po másle mu je zle. Je mu 12 a máslo by jedl rád a je mu blbě i po tom, kdy ho sní omylem a neví o tom. Tedy nejde o nocebo efekt.
    KURE
    KURE --- ---
    BEBERA: pověry ;) nebo citlivě řečeno, rozíl je to jemnohmotný až homeopatický.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    STEFAN: Vaříš, sesbíráš pěnu, jako výsledek chceš čistý máselný tuk, proto sléváš jen čisté, a tak dělaly přepuštěné máslo i naše babky, u kraje plotny na co nejmenším plameni, dokud to nebylo akorátní - oddělení bílkovin, odpaření vody. Ve velkém se to dělá s jinou aparaturou, ale v základě podobný princip, byť bez té romatiky kolem, protože když jednou něco deklaruješ a prodáváš, nemůžeš si dovolit (byť duchovně obohacující) odchylky.
    Klasické (čerstvé) máslo má těch 82 %, přepuštěné, ghí nebo tomu taky můžeme říkat Butterschmalz či šmalc má snahu dosahovat ke 100, proto to všichni děláme. Tedy rozdílem je spíš to tvoje "neměřitelné" a tím "viditelným, materiálním" taky to, že se někdy vaří déle kvůli karamelizaci, kdy chytne trochu jinačí chuť. Ale v základě je to pořád 99% přepuštěné máslo.

    Pak jsou tu ty ajurvédské postupy, kdy začínáš od syrového mléka a různě kysáš, ale pokud nemáš doma krávu nebo blízko welfare kravín, rozhodně to doma moc dobře napodobit nejde (jo a klasicky se teda máslo kysalo i u nás, čajové máslo ze sladké smetany je relativně novinka:)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    STEFAN: jaký přesně si myslíš, že je rozdíl mezi vařením ghí a přepuštěného másla?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    tak vyjádření odborníka:

    Ahoj, hehe, nic proč by to mělo být extra zdravé se s tím nestane. Ano přepuštěné máslo ztratí vodu a tím pádem není náchylné k oxidaci, laktóza je dost sporná ta i v normálním másle téměr není všechna se spotřebuje při maturaci smetany a zbytky odejdou v podmáslí.

    Jediné v čem to může být "zdravější" než máslo je to že to míň žluktne tím pádem míň peroxy sloučenin které jsou karcinogenní, ale i to je dost na hraně protože pokud si budeš doma přepouštět máslo tak se ti toho stejně během záhřevu hodně zoxiduje

    pokud chceš mám v práci asi 30kg 99,99% butteroilu

    Takže takhle...a mimochodem, pokud vám chutná/nechutná lučina, může za to autor týhle statě:)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MUTHA: pravda, já to nějak nezkoumal, až teď sem se po tom začal pídit...no zeptám se kámoše co dělá technologa v sedlčanský mlíkárně, třeba bude vědět.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    no...ale se s tim máslem při tepelný úpravě stane jsem se nedověděl:D Že se to nekazí, protože je to čistej tuk chápu. Čekal jsem ale něco jako při určitý teplotě se molekuly xxx rozštěpí na molekuly yyy což má za následek to a to, což vede k těmhle a těmhle efektům v těle => proto je to zdravější. Že je to mantra našich babiček a indickejch jogínů vim, a úplně to chápu (sám používám celkem hojně oboje). Ale tak hlavně že je to dobrý no:) Popravdě mě nenapadlo, že se to dá koupit.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    proste takovy ala sadlo.. ?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    87HIGHFLYER: tak u nás se máslo jako symbol zla nebere, ale musím uznat, že jen ty pitomé palačinky, když je děláš na tom přepuštěném, jsou o několik levelů chuťově i strukturou jinde

    vůbec jsem o existenci přepuštěného kdysi netušila, ale mamka muže je paní vyššího věku a zakládá si na starých ověřených receptech a postupech našich babiček a chtě nechtě souhlasím, že přidají pokrmům tu pomyslnou chuťovou třešničku na dortu, nemluvě o výdrži

    jen bych zvážila, zda něco podobného kupovat - je to povětšinou cenově dost nadsazené, na druhou stranu je to prostě u sporáku "práce a čas navíc"
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CHOBOT: asi s křížkem po funuse... buď je suším a nebo na základě receptu tady z Nyxu zavařím do omáčky a pak ji používám po celý rok na pizzu nebo třeba k mletému hovězímu - omyješ je, nařízneš, pokladeš na plech, zasypeš bazalkou (popř. tymiánem), a poleješ olivovým olejem, popř. přidáš česnek - upečeš (na mírné teplotě) v troubě
    vše pak rozmixuješ, povaříš, vložíš do sklenic - zavaříš a vystaráno na další rok

    jo a mamka dělala posledně rajskou - takovou tu klasickou s divokým kořením a děti si přidávaly 2 krát a večer znovu obléhaly lednici, že ji chtějí (jinak smráďata "opakovaná" jídla během 2 dnů nepreferují)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    dík...já právě myslel, že tou tepelnou úpravou se něco chemicky změní a najednou je to super zdravý, ale nikde jsem nedohledal co.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER: ti co věří na ghí, tak nevěří na cholesterol coby příčinu brzké smrti. Naopak na nasycené mastné kyseliny přísahají, zejména v těch tucích, kde jsou ještě A,D,E,K vitamíny.

    Ale jinak hlavně protože se dráž a exkluzivněji prodat, než máslo.

    Ideově jde o absenci mléčné bílkoviny a laktózy (protože mléko je pořád bílý jed) - v normálním másle máš pořád ještě nějakých 12% ostatních látek, z čehož je většina voda a teda něco té bílkoviny a zbytek laktozy.

    Plus výhodou je trvanlivost.


    Jinak s cholesterolem je to výrazně složitější než momentální lege artis medicínský názor - více cholesterolu = bližší smrt. Platí že hodně cholesterolu, hodně jednoduchých škrobů, málo vlákniny a málo pohybu = bližší smrt.

    Ale pokud k hodně cholesterolu je hodně vlákniny a rozumně pohybu, tak jsou pak takoví lidi často zdravější než žádný cholesterol (většinou to znamená málo tuku obecně) a strašně moc vlákniny (neboli zdravá neživočišná strava).
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    87HIGHFLYER: protože přecik je to ekobiosluníčkový a naše prabáby na tom byly živy (čti, prostě je to moderní), jako jo, s odstraněnou vodou+bílkovinama to získá vyšší trvanlivost a tepelnou odolnost
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    no jasně - ale proč je to zdravější? Respektive proč nemá tu auru cholesterolovýho zabijáka
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    87HIGHFLYER: babicka mi rikala, ze se tim zabranuje zluknuti :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    chápu výhodu při následný tepelný úpravě, zvýšení kouřovýho bodu atd...ale jinak?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Trochu OT ale neví někdo proč je ghí (ehm...přepuštěný máslo) super trendy potravina se zázračnejma vlastnostma a obyčejný máslo symbol zla (teda do nedávna že jo). To je to tak odlišnej produkt z hlediska zdraví?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: jasně . Nevím jak by chutnala nezkvašená ale ta co mám doma je super.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam