• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    dík...já právě myslel, že tou tepelnou úpravou se něco chemicky změní a najednou je to super zdravý, ale nikde jsem nedohledal co.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER: ti co věří na ghí, tak nevěří na cholesterol coby příčinu brzké smrti. Naopak na nasycené mastné kyseliny přísahají, zejména v těch tucích, kde jsou ještě A,D,E,K vitamíny.

    Ale jinak hlavně protože se dráž a exkluzivněji prodat, než máslo.

    Ideově jde o absenci mléčné bílkoviny a laktózy (protože mléko je pořád bílý jed) - v normálním másle máš pořád ještě nějakých 12% ostatních látek, z čehož je většina voda a teda něco té bílkoviny a zbytek laktozy.

    Plus výhodou je trvanlivost.


    Jinak s cholesterolem je to výrazně složitější než momentální lege artis medicínský názor - více cholesterolu = bližší smrt. Platí že hodně cholesterolu, hodně jednoduchých škrobů, málo vlákniny a málo pohybu = bližší smrt.

    Ale pokud k hodně cholesterolu je hodně vlákniny a rozumně pohybu, tak jsou pak takoví lidi často zdravější než žádný cholesterol (většinou to znamená málo tuku obecně) a strašně moc vlákniny (neboli zdravá neživočišná strava).
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    87HIGHFLYER: protože přecik je to ekobiosluníčkový a naše prabáby na tom byly živy (čti, prostě je to moderní), jako jo, s odstraněnou vodou+bílkovinama to získá vyšší trvanlivost a tepelnou odolnost
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    no jasně - ale proč je to zdravější? Respektive proč nemá tu auru cholesterolovýho zabijáka
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    87HIGHFLYER: babicka mi rikala, ze se tim zabranuje zluknuti :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    chápu výhodu při následný tepelný úpravě, zvýšení kouřovýho bodu atd...ale jinak?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Trochu OT ale neví někdo proč je ghí (ehm...přepuštěný máslo) super trendy potravina se zázračnejma vlastnostma a obyčejný máslo symbol zla (teda do nedávna že jo). To je to tak odlišnej produkt z hlediska zdraví?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: jasně . Nevím jak by chutnala nezkvašená ale ta co mám doma je super.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZUZKAOU: už jsi zkvasila tu vegetu, jak jsem ti onehdá dávala recept? :-)
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Nekdo tip na recept na ultimatni veprovy zebra? :]]
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUBANA: zkvasit. Jako seriozně. To co dělají mexičani není z nezralých rajčat ale z tomatilos, která jsou dozrálá, leč zelená. V nezralých rajčatech je hořký, jedovatý solanin a kdoví co ještě za alkaloidy. Kvašením se rozloží.

    A dá se to zkvasit?: Rajčata
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/01/rajcata.html
    A dá se to zkvasit?: Rajčata II
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/09/rajcata-ii.html
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    RAJCE: To je sice hezky, ale nejaky osvedčený recept by nebyl:-)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    TRISSIE: prosimte, prijed simame vagon.)


    ALDARION: zkus googlit cuketova marmelada se zazvorem, anglicky, kamoska to delala a je to skvely
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALDARION: velké až přerostlé obvykle buď smažím (v trojobalu), případně je z nich dobré přílohové zelí (připravuje se jako standardní hlávkové zelí, a bonusem je, že hezky zahušťuje samo od sebe).
    Taky jsem loni dělala kompot, mláděti velmi chutnal, letos se mi cuketám nedaří, tak nebude :-(
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Je nějaký způsob, jak zpracovat velké až přerostlé cukety, aniž by z toho byla nevábná hmota? Navíc bez použití trouby. Pro setkání s cuketovým prívarkom mám k této zelenině poměrně silný odpor, ale zas se mi nechce vyhodit něco potenciálně jedlého...
    RAJCE
    RAJCE --- ---
    ZUBANA: čalamádu
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    OK, a nemate nekdo recept na belorusky nakladany rajcata? Tj, ne susena, ale cerstva?
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    Co se spoustou zelených rajčat? napadá mě salza, nebo nějak naložit, na netu je toho spousta, ale nějaký osvědčený recept nebo zajímavost? díky
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---


    Po zemi se teď všude válí jablka a ořechy. U starého hradiště v Butovicích jsem našla strom, na kterém snad rostly jonagoldy, nebo co. Málem jsem se svlíkla, abych mohla odnést ta skvělá jablka i v tričku. Jo a taky tam roste šalvěj, takže zítra bude nejspíš vepřová kotleta na jablkách a se šalvějí, hm hm.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: k tomu bodu, kde se začíná hrdlo sklenice a ten měsíc na proležení je tak akorát. REspektive můžeš si nechat jedny nevysterilované, jen zalité lákem v lednici a začít je ujídat tak po 3 dnech, ale bude to pak něco trošku jiného, než ty zavařené. Jen maličko.

    Refrigerator Bread and Butter Pickles
    http://kitchensimplicity.com/refrigerator-bread-and-butter-pickles/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam