• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    no...ale se s tim máslem při tepelný úpravě stane jsem se nedověděl:D Že se to nekazí, protože je to čistej tuk chápu. Čekal jsem ale něco jako při určitý teplotě se molekuly xxx rozštěpí na molekuly yyy což má za následek to a to, což vede k těmhle a těmhle efektům v těle => proto je to zdravější. Že je to mantra našich babiček a indickejch jogínů vim, a úplně to chápu (sám používám celkem hojně oboje). Ale tak hlavně že je to dobrý no:) Popravdě mě nenapadlo, že se to dá koupit.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    proste takovy ala sadlo.. ?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    87HIGHFLYER: tak u nás se máslo jako symbol zla nebere, ale musím uznat, že jen ty pitomé palačinky, když je děláš na tom přepuštěném, jsou o několik levelů chuťově i strukturou jinde

    vůbec jsem o existenci přepuštěného kdysi netušila, ale mamka muže je paní vyššího věku a zakládá si na starých ověřených receptech a postupech našich babiček a chtě nechtě souhlasím, že přidají pokrmům tu pomyslnou chuťovou třešničku na dortu, nemluvě o výdrži

    jen bych zvážila, zda něco podobného kupovat - je to povětšinou cenově dost nadsazené, na druhou stranu je to prostě u sporáku "práce a čas navíc"
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CHOBOT: asi s křížkem po funuse... buď je suším a nebo na základě receptu tady z Nyxu zavařím do omáčky a pak ji používám po celý rok na pizzu nebo třeba k mletému hovězímu - omyješ je, nařízneš, pokladeš na plech, zasypeš bazalkou (popř. tymiánem), a poleješ olivovým olejem, popř. přidáš česnek - upečeš (na mírné teplotě) v troubě
    vše pak rozmixuješ, povaříš, vložíš do sklenic - zavaříš a vystaráno na další rok

    jo a mamka dělala posledně rajskou - takovou tu klasickou s divokým kořením a děti si přidávaly 2 krát a večer znovu obléhaly lednici, že ji chtějí (jinak smráďata "opakovaná" jídla během 2 dnů nepreferují)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    dík...já právě myslel, že tou tepelnou úpravou se něco chemicky změní a najednou je to super zdravý, ale nikde jsem nedohledal co.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER: ti co věří na ghí, tak nevěří na cholesterol coby příčinu brzké smrti. Naopak na nasycené mastné kyseliny přísahají, zejména v těch tucích, kde jsou ještě A,D,E,K vitamíny.

    Ale jinak hlavně protože se dráž a exkluzivněji prodat, než máslo.

    Ideově jde o absenci mléčné bílkoviny a laktózy (protože mléko je pořád bílý jed) - v normálním másle máš pořád ještě nějakých 12% ostatních látek, z čehož je většina voda a teda něco té bílkoviny a zbytek laktozy.

    Plus výhodou je trvanlivost.


    Jinak s cholesterolem je to výrazně složitější než momentální lege artis medicínský názor - více cholesterolu = bližší smrt. Platí že hodně cholesterolu, hodně jednoduchých škrobů, málo vlákniny a málo pohybu = bližší smrt.

    Ale pokud k hodně cholesterolu je hodně vlákniny a rozumně pohybu, tak jsou pak takoví lidi často zdravější než žádný cholesterol (většinou to znamená málo tuku obecně) a strašně moc vlákniny (neboli zdravá neživočišná strava).
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    87HIGHFLYER: protože přecik je to ekobiosluníčkový a naše prabáby na tom byly živy (čti, prostě je to moderní), jako jo, s odstraněnou vodou+bílkovinama to získá vyšší trvanlivost a tepelnou odolnost
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    no jasně - ale proč je to zdravější? Respektive proč nemá tu auru cholesterolovýho zabijáka
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    87HIGHFLYER: babicka mi rikala, ze se tim zabranuje zluknuti :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    chápu výhodu při následný tepelný úpravě, zvýšení kouřovýho bodu atd...ale jinak?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Trochu OT ale neví někdo proč je ghí (ehm...přepuštěný máslo) super trendy potravina se zázračnejma vlastnostma a obyčejný máslo symbol zla (teda do nedávna že jo). To je to tak odlišnej produkt z hlediska zdraví?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: jasně . Nevím jak by chutnala nezkvašená ale ta co mám doma je super.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZUZKAOU: už jsi zkvasila tu vegetu, jak jsem ti onehdá dávala recept? :-)
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Nekdo tip na recept na ultimatni veprovy zebra? :]]
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUBANA: zkvasit. Jako seriozně. To co dělají mexičani není z nezralých rajčat ale z tomatilos, která jsou dozrálá, leč zelená. V nezralých rajčatech je hořký, jedovatý solanin a kdoví co ještě za alkaloidy. Kvašením se rozloží.

    A dá se to zkvasit?: Rajčata
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/01/rajcata.html
    A dá se to zkvasit?: Rajčata II
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/09/rajcata-ii.html
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    RAJCE: To je sice hezky, ale nejaky osvedčený recept by nebyl:-)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    TRISSIE: prosimte, prijed simame vagon.)


    ALDARION: zkus googlit cuketova marmelada se zazvorem, anglicky, kamoska to delala a je to skvely
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALDARION: velké až přerostlé obvykle buď smažím (v trojobalu), případně je z nich dobré přílohové zelí (připravuje se jako standardní hlávkové zelí, a bonusem je, že hezky zahušťuje samo od sebe).
    Taky jsem loni dělala kompot, mláděti velmi chutnal, letos se mi cuketám nedaří, tak nebude :-(
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Je nějaký způsob, jak zpracovat velké až přerostlé cukety, aniž by z toho byla nevábná hmota? Navíc bez použití trouby. Pro setkání s cuketovým prívarkom mám k této zelenině poměrně silný odpor, ale zas se mi nechce vyhodit něco potenciálně jedlého...
    RAJCE
    RAJCE --- ---
    ZUBANA: čalamádu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam