Zjednodušený shoyu ramen do pomalého hrnce
Japonci bych to nenabídla, ale pořád to je lepší než většina toho, co vám budou chtít prodat v ČR s tím, že to je ramen.
Namísto vývaru+masa+tare+nakládání vajec a hub se udělá vše zaráz a postupně se to přidá do vývaru.
suroviny na 4 porce:
500 g vepřového boku s kostí
400 g kuřecích skeletů
100 ml rýžového vína
50 ml rýžového octa
100 ml sake
200 ml dobré světlé sojové omáčky
cca 5 cm zázvorového oddenku
5 stroužků česneku
hrstka sušených houževnatců (šitake)
pár kousků kombu
hvězdička badyánů
2 jarní cibulky
2 lžíce hnědého cukru
+ 1 litr kuřecího vývaru
4 vejce
2 jarní cibulky
pšeničné nudle na ramen
kus bílé ředkve
plát nori řasy
Z bůčku odřízněte kosti se spodní vrstvou masa. Spolu s kuřecími skelety dejte do trouby zapéct, případně pokud váš pomalý hrnec je dostatečně chytrý, tak je upečte přímo v hrnci. Zbylý bůček zarolujte a převažte provázkem.
Do pomalého hrnce dejte upečené kosti, výpek uvolněte rýžovým octem a přilejte to všechno do hrnce. Přidejte bůček, víno, saké, sojovku, oloupané podrcené stroužky čenseku, houby, kombu, badyán, na několik kousků nakrájené cibulky a cukr. Dolijte vodou, aby všechno bylo ponořené. Nechte táhnout alepsoň 4 hodiny.
Měkký bůček vyndejte a nechte vychladnout a nakrájejte na plátky. (pokud ho vyndáte ještě ne úplně měkký, tak ho pak můžete pro lepší efekt studený nakrájet a před podáváním hodně zprudka opéct na pánvi a tare s kostmi ještě nechat táhnout)
Zbytek tekutiny (táre) zceďte a vyberte vaření nakládané houby - odložte stranou. Vajíčka uvařte 6 minut do poloměkka a okamžitě zchlaďte ve studené vodě. Oloupejte a nechte alespoň 2 hodiny marinovat v táre. Uvařte nudle do poloměkka. Ředkev nastrouhejte a posolte, nechte tak hodinu pouštět šťávu. Nori nastříhejte na šestnáctiny a buď rychle opečte nad plamenem a nebo na suché pánvi.
Litr jednoduchého kuřecího vývaru přiveďte k varu a postupně, za stáléhé ochutnávání přilévejte táre tak dlouho, až vám bude vzniklý kořeněný vývar vyloženě chutnat (já tam naleju většinou 2-3 deci). Na talíř dejte porci nudlí, plátek bůčku, hrstku naplátky nakrájených v tare vařených šitake, přepůlené marinované vejce, opečené plátky nori, lžičku ředkve ze které vymačkáte přebytečnou vodu a najemno nasekané jarní cibulky. Zalijte vroucím vývarem.
Zbylé tare ještě vyredukujte, nechte vychladnout, nalijte do tvořítek na led a příště do vývaru přidávejte táre kostku.