• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    No Rettigová tam dává svíčkovou - konkrétně "...totiž onen kus libového masa pod ledvinou.." a pečeho. Ale teda chce to počítat s tím, že ve střední Evropě se krávy pěstovaly na mlíko - takže buď bylo telecí z mladý, přebytečný býčků a nebo hovězí ze starých krav. Myslím že její způsob přípravy by ze současých svíčkových (natož z vyzrálé svíčkové) udělal suchý hadr. Pravda - hned pak tam má bifteky.


    Magdalena Dobromila Rettigová - domácí kuchařka - staročeská kuchyně - recepty - Hovězí maso a rozličná jeho úprava
    http://rettigova.lukul.cz/hovezi-maso-a-rozlicna-jeho-uprava
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    PICHPE: taky zajimave :-)
    PICHPE
    PICHPE --- ---
    HENNYVILLE: A taky dalsi teorie, zelenina na omacku se pripravovala/krajela vecer pri svickach :-)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Udajne nikdy. Nazev Svickova je pry odvozen od barvy svicky. Ne od kusu masa.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MACHALIK: ale delavala ne?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    ZUZKAOU: Delaval jsem to z plechovkove, stejne jako hummus i ze syrove-uvarene a slo to. Divny.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CHOBOT: je to komplikovanější, protože jaksi v každé zemi se ta kráva rozřezává trošku jinak. Na svíčkovou je ideální loupaná plec - flat iron steak/butlers' steak/oyster blade steak. Ale bude zajímavá to i z brisket (говеждо гърди) /flank (údajně говеждо гърди) kusů.

    Asi se zeptej na hovězí plec говеждо рамо

    Pokud bys to chtěl dělat ze svíčkové (tenderloin) a nebo přilehlých kousků masa (sirloins), tak musíš zvlášť udělat ze silného vývaru omáčku a tu svíčkovou udělat jako steak a omáčkou přelít, to pomalé dušení/pečení jim neudělá dobře.



    USA



    UK



    bulharské vysvětlivky jsou třeba tady http://www.bghelp.net/...007-%C7%E0%E4%F3%F8%E5%ED%E8-%F2%E5%EB%E5%F8%EA%E8-%F0%F3%EB%E0%E4%E8/page2
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Svíčková se nedělá ze svíčkové...
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    Nedari se mi googlit, nevite nekdo o nejakem webu s prekladem jednotlivych casti hoveziho do aj? Nebo jeste lepe do bulharstiny, ale to je asi miziva sance.
    Nebo mi jen nekdo prosim napiste, jak je v aj svickova, pripadne nejaky levnejsi kus hoveziho, kterym by se dala svice nahradit ve stejnojmenne omacce. Moc sanci na sehnani svice si beztak nedelam.
    A ocenim i preklad klizky, kvuli zaloznimu receptu. Diky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: no protože ta cizrna tam patří jen namočená + ta směs musí být vychlazená, aby trochu zatuhla před tím, než budeš dělat placičky a smažit je.


    How to cook the perfect falafel | Life and style | The Guardian
    http://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2014/feb/19/how-to-cook-perfect-falafel

    Stirring the Pot: Yotam Ottolenghi's Falafel with Spiced Chickpeas and Fresh Vegetable Salad
    http://mykentuckyhome-kim.blogspot.co.uk/2013/06/yotam-ottolenghis-falafel-with-spiced.html

    částečně to naznačuje i Rachad, ale recept nedá http://www.rozinkyamandle.cz/?p=895

    ten od Pospěchové je bohužel za platební bránou, ale jako povedený uvádí i tuten http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/205562221900020/?deid=1137&recept=64
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    BEBERA: Mas ten olej dostatecne rozehratej? Mas ho dost?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    HENNYVILLE: tak bohužel tentokrát úplně stejný scénář. 2/3 uvařené a oschlé cizrny jsem umlela v masomlýnku, 1/3 nasekala, uplácala falafely, rozehřála olej, vhodila do něj první pokusný a pak jen bezmocně pozorovala, jak mizí. Po minutě bublání falafel komplet zmizel, jak u kouzelníka, čáry-máry a byl pryč. Experimentovala jsem pak ještě s několika dalšími kousky s různým množstvím přidané mouky a měnila se jen rychlost, během které se v oleji rozpadly na prvočástice, požadovaných 2,5 minuty nevydržel žádný. Měla jsem hmoty z půl kila suché cizrny, nakonec jsem je upekla v troubě, chuť nic moc, ale aspoň držely. To je záhada...
    KLAAR
    KLAAR --- ---
    GRANTORINO: ujistuj se o cem chces. jsem rada, ze jsi objevila avokado a pomerancovej dzus, preju ti to, je to zdravy.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KLAAR: ale pomerančovej džus mi prošel [ GRANTORINO @ Na co mate prave chut? ], takze vsechno spatne uplne nebude, spis jsou lidi, co maji nutkani mi dat minus i za fotku kotatka... spatne je mozna neco na me a spatne je neco i na ostatnich
    KLAAR
    KLAAR --- ---
    IORETH: nic neni na avokade se zakyskou spatne. spatne je neco na GRANTORINO...
    IORETH
    IORETH --- ---
    Co je na avokádu se zakysanou smetanou špatně?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    VECTOR: Babička zavařovala vepřovou polívku do sklenic s takovejma těma plechovejma víčkama a ztráty byly určitě pod 5 %. Vydržela měsíce.
    EDERA
    EDERA --- ---
    SOFIJKA:
    GRANTORINO: Já míchám na pomazánku avokádo s lučinou nebo nějakým jiným sýrem typu žervé. Hádám, že chuťově se to zas až tak moc lišit nebude.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SOFIJKA: jo koukam, ze to ani neni nic neobvyklyho... ale jsem rada, ze jsou tu znalci, co jsou si jisty, ze je to kravina ;)))
    Jednoduchá avokádová pomazánka recept - Vareni.cz
    http://recepty.vareni.cz/jednoducha-avokadova-pomazanka/
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    GRANTORINO: taky dělám avokádovou pomazánku se zakysanou smetanou, jen tam ještě přidávám česnek, pepř, citrón a trochu olivovýho oleje. je to dobrota, prarodiče se tohle zpracování avokáda naučili ve Venezuele.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam