• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    hele, vy, kdo přidáváte jíšku na konci - jíška se přeci má provařit, aby byla stravitelnější a chutnější - minimálně 10-15 minut, optimálně až 30.

    jinak bramboračku (i všechny ostatní zeleninové polévky) začínám osmahnutím zeleniny na tuku - podle typu polévky máslo, olej, sádlo, změklou zeleninu zapráším moukou, zasmahnu jíšku, zaliju vodou, osolím, přidám brambory (v případě bramboračky navíc namočené houby) a vařím. Ke konci dochutím (většinou pouze majoránku, u bramboračky navíc česnek).
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    VECTOR: tak hovezi delam podle babi nevim.jeali je to podle "pravidel" a spravne ale takto:
    platky masa dokonale osusim a obalim lehce v hladke mouce a v hrnci maso opecu do hneda-vyndam, v tomtez hrnci osmahnu cibulku do hneda klidne dve vetsi, pridam par kulicek noveho koreni a pepre zasypu drcenym kminem zlehka, do tohoto zakladu pridam maso a zaliju vyvarem nebo vodou tak aby maso bylo potopene
    zrovna tohle v papinaku nedelam, ale asi by slo urcite....mam takove pravidlo ze kazde takove dusene maso napr gulas vzdycky vydusim minimalne jednou uplne na tuk a pak zaliju znovu, az potom pridavam houby, ktere nenamacim....vyvari se dostatecne v omacce, dosolim opeprim a vetsinou uz nezahustuju cibule se rozvari a mouka na mase zahusti omacku sama!
    zkousela jsem jak s vodou tak s vyvarem...oboji je vyborny omacka s vyvarem samozrejme silnejsi, ale myslim ze bez vyvaru to tagedie nebude....babi sem vyvar nepoužívala rikala ze je to hrich:-) naopak do koprajdy vzdycky!

    bramboracku delam taky podle babi a to tak ze na cibulovej zaklad kterej delam na masle pridam vsechnu zeleninu a docela dlouho temer do hneda opekam, zelenina zkaramelizuje a da polivce desnej smak! pak zaliju vodou vyvar mi prijde blbost...provarim spolecne s libeckem a nakonec zahustim lehce maslovou jiskou...na zacatku jsek zapomnela ze do cibuloveho zakladu pridavam koreni vsechno a opekam....pepr, nove koreni, bobkovy list, kmin

    a to je vse:-) snad ti to trochu pomůže:-)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    BRUKEV: to mixování neni dohladka - jen to prostě trochu načechrat. Obykle beru to šťouchadlo (je to nejjednodušší polívka co existuje, proto do ní nedávám tu jíšku ale zahustim to právě timhle pomletím)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    87HIGHFLYER: my něděláme hardcore hustou, ani nemixujem (to jen k odlištostem ala brsalát:)

    Jo a nedávat vývar, bezvývarová bramboračka je nejlepší!
    DIVER
    DIVER --- ---
    VECTOR: jednoznacne hovezi na houbach. ale recept nevim, dela to vzdycky mati :) odhaduju to na takovou klasiku: cibule a asi mleta paprika (?) jako zaklad, na to maso a pak namoceny houby. a zahustit moukou trochu.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    nahodou netusite jestli maji treba v globusu osso buco v beznym sortimentu masa? diky
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    VECTOR: bramboračka - celer, mrkev, petřžel nakrájet, brambory na kostky. Hodit do hrnce, zalejt vodou (ta polívkámá bejt mírně hustší, ne jak čirej vývar). Sušený houby (nešetřit) trochu nadrtit, pár stroužků česneku prolisovat a dost majoránky, osolit. Všechno přivést k varu, chvíli vařit (20minut třeba). Ve finále mírně promixnout nebo šťouchadlem rozmačkat, pokud chceš můžeš zahustit jíškou. Krémová neni, ale litovat nebudeš:) Lepší druhej den a udělej jí fakt hustou.

    Hovězí na houbách - maso na kostky, zprudka ze všech stran opéct na sádle do hněda, vyndat, ve výpeku udělat cibuli (řek bych tak třetinu váhy masa, víc ne), udělat, přidat sušený houby, chvíli restovat, zaprášit moukou, zas chvíli dělat, vrátit maso, zalejt vývarem, osolit, opepřit a dlouze táhnout do měkka nebo papinovat.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    ZUBANA: to me napadlo, ale nakej zarucenej recepet,,,? prosim? :)
    TRISSIE: tu jsem prave nikdy nedelal, predstavuju si jeji pripravo jen jako vyvar kam prihodim brambory a houby, ale to mi pripada moc fadni. Radsi nejakou kremovejsi polivku bych udelal.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    přimlouvám se k tomu hovězímu na houbách. Chce to mít jen dobrej vývar
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VECTOR: co klasická bramboračka?
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    VECTOR: rostena na houbach:-) miluju ji uz od dom co mi ji delala babicka:-) ja delam platky i nudličky s ryzi nebo stouchanym bramborem:-)
    IKA
    IKA --- ---
    VECTOR: Vianočná kapustnica.:)
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    mam doma pytel susenejch hribu na platky, nakej tip na omacku k masu nebo polivku? jeste jsem se susenejma houbama nepracoval, krom tech "asijskejch"
    LENZIE
    LENZIE --- ---
    AIJA: To snad ne :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    LENZIE:
    A to ji ještě střihnete kdo chce stehno, ne?
    LENZIE
    LENZIE --- ---
    MACHALIK:My to ale máme na jednu večeři (nebo spíš oběd) :D
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    MACHALIK: dva lidi jednu kachnu? dyk je to dutý :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    LENZIE: Kachnu dva sežerou za dvě jídla. Půl kachny máte na jednu večeři :)
    LENZIE
    LENZIE --- ---
    JAJITA: Jsme na to dva - zase abychom se necpali kachnou po zbytek týdne :)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    LENZIE: Asi bych vzala ještě jednu půlku kachny :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam