• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    EDERA
    EDERA --- ---
    KASUMI: Já nad tím právě od rána intenzivně přemýšlím, že to snad budu muset vyzkoušet.:-) Ale teda zatím nemám jasno, jakej vývar bych tam dala a jestli bych použila tradiční postup, jen místo ředění vodou bych tam vrazila ten vývar etc. No, asi tenhle experiment ještě odložím a o víkendu udělám krémovou polívku podle TRISSIE.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KASUMI: bramboračka s vývarem chutná jako vývar s bramborama a houbama. Bramboračka bez vývaru chutná jako bramboračka:D Zkrátka jsou to jiný polívky...
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    EDERA: to neni jen na tebe
    tady proti tomu boji zatim vsichni
    nevim proc :)
    ze by to zmenilo chut? pro me asi k lepsimu :D
    EDERA
    EDERA --- ---
    KASUMI: Já neříkám, že je na ní něco špatnýho. Prostě by mě to jen nikdy nenapadlo zkusit.
    KASUMI
    KASUMI --- ---

    EDERA: mne teda na bramboracce s vyvarem neprijde nic spatnyho.. ja ji nedelam, nechutna mi (nejak mi nesedi majoranka v polivce), ale kdybych ji delala, nejspis bych tam klidne dala vyvar
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VECTOR: vlastně teď mě napadlo, že jsem o víkendu dělala krémovou bramborovou polévku se sušenýma houbama, po které se olizoval i můj manžel, který normálně krémovýma polívkama opovrhuje...

    250g brambor (nebo tak nějak) uvařit v litru osolené vody doměkka, propasírovat nebo rozmixovat dohladka. Na másle pod pokličkou podusit 1 nadrobno nakrájenou cibulku a 100g nadrobno nakrájených žampionů nebo 10g předem namočených nakrájených sušených hub. Smíchat s bramborových základem, přidat kelímek smetany, dopepřit podle chuti.
    EDERA
    EDERA --- ---
    TRISSIE: Začínám cibulkou a česnekem, pak přidávám kořenovou zeleninu, majoránku přisypávám taky na začátku, že se líp rozvoní, zaprášit moukou, zalít vodou, osolit, opepřit, přivést k varu, přidat brambory. Houby teda bohužel musím dělat v rendlíku zvlášť a přidávat až těsně před podáváním, když odeberu porci pro to dítě, co houby nejí.

    MMCH - jedl jste někdo bramboračku s vývarem? Mě by to nikdy ani nenapadlo dělat.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Nezkousel / netusi nekdo, jak udelat krk, jak ho delaj v ambi?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZUBANA: tak to jo :-)
    se zasmahnutím jíšky na zelenině má člověk o jednu špinavou pánev míň :-)
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    TRISSIE: nakonec jsem nemyslela pred podavanim, ale jako posledni krok:-) jednotlivy ukony nestopuju, ale jiska se mi minimalne 10-15 minut vari:-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZUBANA: nějak mi to nevychází - brambory se vaří do měkka cca 20 minut, jestli přidáváš jíšku nakonec, jak dlouho ji tedy provařuješ, když se má vařit minimálně 10 minut?
    SNELA
    SNELA --- ---
    VECTOR: dělám houbovou omajdu a i když houby nejim, tak tuhle miluju.. cibulku osmazím na másle, používám vetšinou kotletu bez kosti - osolenou, opepřenou osmahnu na cibulce, zaleju vodou/vývarem, nasypu sušený houby a dám vařit, po změnknutí hub i masa, vyndám maso a rozmixuju, krásně to omáčku zahustí, takže už ničim nezahušťuju..
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    TRISSIE: tak jisku sice davam nakonec ale samozrejme provaruju
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    hele, vy, kdo přidáváte jíšku na konci - jíška se přeci má provařit, aby byla stravitelnější a chutnější - minimálně 10-15 minut, optimálně až 30.

    jinak bramboračku (i všechny ostatní zeleninové polévky) začínám osmahnutím zeleniny na tuku - podle typu polévky máslo, olej, sádlo, změklou zeleninu zapráším moukou, zasmahnu jíšku, zaliju vodou, osolím, přidám brambory (v případě bramboračky navíc namočené houby) a vařím. Ke konci dochutím (většinou pouze majoránku, u bramboračky navíc česnek).
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    VECTOR: tak hovezi delam podle babi nevim.jeali je to podle "pravidel" a spravne ale takto:
    platky masa dokonale osusim a obalim lehce v hladke mouce a v hrnci maso opecu do hneda-vyndam, v tomtez hrnci osmahnu cibulku do hneda klidne dve vetsi, pridam par kulicek noveho koreni a pepre zasypu drcenym kminem zlehka, do tohoto zakladu pridam maso a zaliju vyvarem nebo vodou tak aby maso bylo potopene
    zrovna tohle v papinaku nedelam, ale asi by slo urcite....mam takove pravidlo ze kazde takove dusene maso napr gulas vzdycky vydusim minimalne jednou uplne na tuk a pak zaliju znovu, az potom pridavam houby, ktere nenamacim....vyvari se dostatecne v omacce, dosolim opeprim a vetsinou uz nezahustuju cibule se rozvari a mouka na mase zahusti omacku sama!
    zkousela jsem jak s vodou tak s vyvarem...oboji je vyborny omacka s vyvarem samozrejme silnejsi, ale myslim ze bez vyvaru to tagedie nebude....babi sem vyvar nepoužívala rikala ze je to hrich:-) naopak do koprajdy vzdycky!

    bramboracku delam taky podle babi a to tak ze na cibulovej zaklad kterej delam na masle pridam vsechnu zeleninu a docela dlouho temer do hneda opekam, zelenina zkaramelizuje a da polivce desnej smak! pak zaliju vodou vyvar mi prijde blbost...provarim spolecne s libeckem a nakonec zahustim lehce maslovou jiskou...na zacatku jsek zapomnela ze do cibuloveho zakladu pridavam koreni vsechno a opekam....pepr, nove koreni, bobkovy list, kmin

    a to je vse:-) snad ti to trochu pomůže:-)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    BRUKEV: to mixování neni dohladka - jen to prostě trochu načechrat. Obykle beru to šťouchadlo (je to nejjednodušší polívka co existuje, proto do ní nedávám tu jíšku ale zahustim to právě timhle pomletím)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    87HIGHFLYER: my něděláme hardcore hustou, ani nemixujem (to jen k odlištostem ala brsalát:)

    Jo a nedávat vývar, bezvývarová bramboračka je nejlepší!
    DIVER
    DIVER --- ---
    VECTOR: jednoznacne hovezi na houbach. ale recept nevim, dela to vzdycky mati :) odhaduju to na takovou klasiku: cibule a asi mleta paprika (?) jako zaklad, na to maso a pak namoceny houby. a zahustit moukou trochu.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    nahodou netusite jestli maji treba v globusu osso buco v beznym sortimentu masa? diky
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    VECTOR: bramboračka - celer, mrkev, petřžel nakrájet, brambory na kostky. Hodit do hrnce, zalejt vodou (ta polívkámá bejt mírně hustší, ne jak čirej vývar). Sušený houby (nešetřit) trochu nadrtit, pár stroužků česneku prolisovat a dost majoránky, osolit. Všechno přivést k varu, chvíli vařit (20minut třeba). Ve finále mírně promixnout nebo šťouchadlem rozmačkat, pokud chceš můžeš zahustit jíškou. Krémová neni, ale litovat nebudeš:) Lepší druhej den a udělej jí fakt hustou.

    Hovězí na houbách - maso na kostky, zprudka ze všech stran opéct na sádle do hněda, vyndat, ve výpeku udělat cibuli (řek bych tak třetinu váhy masa, víc ne), udělat, přidat sušený houby, chvíli restovat, zaprášit moukou, zas chvíli dělat, vrátit maso, zalejt vývarem, osolit, opepřit a dlouze táhnout do měkka nebo papinovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam