• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    ja proti vývaru v bramboracce nebrojim:-) jen si myslim ze je dobra sama o sobe i bez nej a ja osobne si vyvar setrim na jine polevky nebo omacky:-)
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    EDERA: bezne tam dve tri kostky z mrazaku hazim, mame to radi, hovezi...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    87HIGHFLYER: Líp to vyjádřit nejde.
    EDERA
    EDERA --- ---
    KASUMI: Já nad tím právě od rána intenzivně přemýšlím, že to snad budu muset vyzkoušet.:-) Ale teda zatím nemám jasno, jakej vývar bych tam dala a jestli bych použila tradiční postup, jen místo ředění vodou bych tam vrazila ten vývar etc. No, asi tenhle experiment ještě odložím a o víkendu udělám krémovou polívku podle TRISSIE.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KASUMI: bramboračka s vývarem chutná jako vývar s bramborama a houbama. Bramboračka bez vývaru chutná jako bramboračka:D Zkrátka jsou to jiný polívky...
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    EDERA: to neni jen na tebe
    tady proti tomu boji zatim vsichni
    nevim proc :)
    ze by to zmenilo chut? pro me asi k lepsimu :D
    EDERA
    EDERA --- ---
    KASUMI: Já neříkám, že je na ní něco špatnýho. Prostě by mě to jen nikdy nenapadlo zkusit.
    KASUMI
    KASUMI --- ---

    EDERA: mne teda na bramboracce s vyvarem neprijde nic spatnyho.. ja ji nedelam, nechutna mi (nejak mi nesedi majoranka v polivce), ale kdybych ji delala, nejspis bych tam klidne dala vyvar
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VECTOR: vlastně teď mě napadlo, že jsem o víkendu dělala krémovou bramborovou polévku se sušenýma houbama, po které se olizoval i můj manžel, který normálně krémovýma polívkama opovrhuje...

    250g brambor (nebo tak nějak) uvařit v litru osolené vody doměkka, propasírovat nebo rozmixovat dohladka. Na másle pod pokličkou podusit 1 nadrobno nakrájenou cibulku a 100g nadrobno nakrájených žampionů nebo 10g předem namočených nakrájených sušených hub. Smíchat s bramborových základem, přidat kelímek smetany, dopepřit podle chuti.
    EDERA
    EDERA --- ---
    TRISSIE: Začínám cibulkou a česnekem, pak přidávám kořenovou zeleninu, majoránku přisypávám taky na začátku, že se líp rozvoní, zaprášit moukou, zalít vodou, osolit, opepřit, přivést k varu, přidat brambory. Houby teda bohužel musím dělat v rendlíku zvlášť a přidávat až těsně před podáváním, když odeberu porci pro to dítě, co houby nejí.

    MMCH - jedl jste někdo bramboračku s vývarem? Mě by to nikdy ani nenapadlo dělat.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Nezkousel / netusi nekdo, jak udelat krk, jak ho delaj v ambi?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZUBANA: tak to jo :-)
    se zasmahnutím jíšky na zelenině má člověk o jednu špinavou pánev míň :-)
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    TRISSIE: nakonec jsem nemyslela pred podavanim, ale jako posledni krok:-) jednotlivy ukony nestopuju, ale jiska se mi minimalne 10-15 minut vari:-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZUBANA: nějak mi to nevychází - brambory se vaří do měkka cca 20 minut, jestli přidáváš jíšku nakonec, jak dlouho ji tedy provařuješ, když se má vařit minimálně 10 minut?
    SNELA
    SNELA --- ---
    VECTOR: dělám houbovou omajdu a i když houby nejim, tak tuhle miluju.. cibulku osmazím na másle, používám vetšinou kotletu bez kosti - osolenou, opepřenou osmahnu na cibulce, zaleju vodou/vývarem, nasypu sušený houby a dám vařit, po změnknutí hub i masa, vyndám maso a rozmixuju, krásně to omáčku zahustí, takže už ničim nezahušťuju..
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    TRISSIE: tak jisku sice davam nakonec ale samozrejme provaruju
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    hele, vy, kdo přidáváte jíšku na konci - jíška se přeci má provařit, aby byla stravitelnější a chutnější - minimálně 10-15 minut, optimálně až 30.

    jinak bramboračku (i všechny ostatní zeleninové polévky) začínám osmahnutím zeleniny na tuku - podle typu polévky máslo, olej, sádlo, změklou zeleninu zapráším moukou, zasmahnu jíšku, zaliju vodou, osolím, přidám brambory (v případě bramboračky navíc namočené houby) a vařím. Ke konci dochutím (většinou pouze majoránku, u bramboračky navíc česnek).
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    VECTOR: tak hovezi delam podle babi nevim.jeali je to podle "pravidel" a spravne ale takto:
    platky masa dokonale osusim a obalim lehce v hladke mouce a v hrnci maso opecu do hneda-vyndam, v tomtez hrnci osmahnu cibulku do hneda klidne dve vetsi, pridam par kulicek noveho koreni a pepre zasypu drcenym kminem zlehka, do tohoto zakladu pridam maso a zaliju vyvarem nebo vodou tak aby maso bylo potopene
    zrovna tohle v papinaku nedelam, ale asi by slo urcite....mam takove pravidlo ze kazde takove dusene maso napr gulas vzdycky vydusim minimalne jednou uplne na tuk a pak zaliju znovu, az potom pridavam houby, ktere nenamacim....vyvari se dostatecne v omacce, dosolim opeprim a vetsinou uz nezahustuju cibule se rozvari a mouka na mase zahusti omacku sama!
    zkousela jsem jak s vodou tak s vyvarem...oboji je vyborny omacka s vyvarem samozrejme silnejsi, ale myslim ze bez vyvaru to tagedie nebude....babi sem vyvar nepoužívala rikala ze je to hrich:-) naopak do koprajdy vzdycky!

    bramboracku delam taky podle babi a to tak ze na cibulovej zaklad kterej delam na masle pridam vsechnu zeleninu a docela dlouho temer do hneda opekam, zelenina zkaramelizuje a da polivce desnej smak! pak zaliju vodou vyvar mi prijde blbost...provarim spolecne s libeckem a nakonec zahustim lehce maslovou jiskou...na zacatku jsek zapomnela ze do cibuloveho zakladu pridavam koreni vsechno a opekam....pepr, nove koreni, bobkovy list, kmin

    a to je vse:-) snad ti to trochu pomůže:-)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    BRUKEV: to mixování neni dohladka - jen to prostě trochu načechrat. Obykle beru to šťouchadlo (je to nejjednodušší polívka co existuje, proto do ní nedávám tu jíšku ale zahustim to právě timhle pomletím)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    87HIGHFLYER: my něděláme hardcore hustou, ani nemixujem (to jen k odlištostem ala brsalát:)

    Jo a nedávat vývar, bezvývarová bramboračka je nejlepší!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam