• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DIVER
    DIVER --- ---
    mate nekdo zkusenosti s vyrobou dobryho (!) domaciho pesta? mam jeste na zahonu hromadu bazalky...

    planuju asi klasiku: bazalka, piniovy seminka, parmazan, olivovy olej. vim, ze tam patri i pecorino, ale nekde jsem cetl, ze se da nahradit parmazanem. a nevim, kde bych to pecorino shanel.

    taky me rozsekalo, kdyz jsem dneska dal za 80 g piniovych seminek 80 kc! a je toho malej pytlik...

    u toho pesta mi jde predevsim o pomery surovin (ale chapu, ze je to spis od oka). a pak o to, aby se mi to nezkazilo. nejaky tipy, triky? dik :)
    IKA
    IKA --- ---
    MOUNTBATTEN: Teoreticky. Ale chutí to úplne inak.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    IKA: takze teoreticky jde nahradit smetanou?
    IKA
    IKA --- ---
    MOUNTBATTEN: Kokosové mlieko je podstatne tučnejšie.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    Muzu dotaz?
    K cemu je kokosove mleko? Jde pouze o tu chut? Nebo ma i nejakou vlastnost, kterou kravskym mlekem nejde nahradit?

    Ja ho totiz dost nesnasim a u receptu typu "jak udelat z te hmoty bez chuti zvana cuketa neco chutnyho" je vzdy doporucovano (do polevky z cukety, ci dyne misto kokosoveho mleka nastrouham aromaticky syr radsi).
    Tak jestli jde z hlediska chovani potraviny pri vareni nahradit i jinym mlekem (necim, co nechutna po kokosu)? Diky.
    IKA
    IKA --- ---
    EDERA: Najjednoduchšia sladká varianta je rozmixovať s banánom, prípadne nejakým ďalším ovocím. Super kombinácia je napríklad kokosové mlieko + banán + ananás, ale dá sa experimentovať aj s lokálnym ovocím.:)
    EDERA
    EDERA --- ---
    IDENTITY: Dík. Ty sladký varianty mě nějak nenapadly.:-O
    MIST
    MIST --- ---
    KASUMI: to delam z cerny ryze

    JAZDA: proc ne, zkusim.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    JAZDA: mne to prijde uplne oka, ani zadna kolize surovin ;]
    JAZDA
    JAZDA --- ---
    WILDENBURY_SQ: me to chutna, nikomu jinemu jsem to nenabizela, tak nevim jestli to neni jen moje uchylka na kokosovy mleko a sladkosti v jednom. uz ma samotna obliba krupicove kase je casto oznacovana za zvrhlou :)
    GIO
    GIO --- ---
    WILDENBURY_SQ: jezisi, ja vcera toho blba shledla poprve, kdyz yvtvarel spagetovou pizzu a malem jsem vrhla.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    Já dávám kokosový mlíko do kaše z lámaný pohanky. Večer teplej dezert, ráno studená snídaně a v obou případech lahoda...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    JAZDA: Proč zvrhlost? Je to dobrý? Jestli jo, sám zkusim... Nevim, dokud je v jídle pár surovin (sic na první pohled nekomaptibilních) a výsledný dojem je dobrý (či lepší), nemám problém. Jako problém vyhodnocuji až počínání Ládi Hrušky, kdy se vyškvařují kuřecí kůžičky na vyjetém motorovém oleji. Jinak mi přijde, že přehnaně rigorósní počínání v kuchyni spíš omezuje fantazii...
    JAZDA
    JAZDA --- ---
    MIST: delam si krupicovou s kokosovym mlikem a medem, ale to uz je takova trochu zvrhlost asi. priznavam
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EDERA: dýňovou polévku s thajským kořením (zázvor+chilli+koriandr+thajská červená kari pasta+ vývar+dýně+cibule +kokosové mléko na závěr.)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ja miluju lepivou ryzi s mangem, klasickej thajskej dezert

    prvni googled recept, mam doma nejaky ozkouseny, ale v podstate je to jednoduchy.. uvarit ryzi s mlekem a podavat s mangem :)
    Thai Mango Sticky Rice Pudding (Khao Niaow Ma Muang)
    http://thaifood.about.com/od/thaidesserts/r/mangoricepuddin.htm

    BEBERA
    BEBERA --- ---
    EDERA: my máme obvykle opačný problém - máme tak rádi thajské curry, že kokosového mléka máme pořád málo... Mám už několik let chuť vyzkoušet recept na kokosovou zmrzlinu s limetou, ale nikdy jsem se k tomu ještě nedostala
    1 limeta
    1 lusk vanilky
    100 g cukru
    1 plechovka kokosového mléka (400ml)
    V hrnci zahříváme cukr, dokud není tekutý, přilijeme kokosové mléko a uvedeme do varu, vmícháme limetovou kůru i šťávu, vanilkovou dřeň a necháme částečně vychladnout. Pak směs přelijeme do kovové mísy a postavíme na 3 hodiny do mrazáku. Během této doby občas vyjmeme a hmotu dobře promícháme.
    Koukala jsem teď na netu a je tam spousta zjednodušených variant - mléko tam nevaří, jen smíchají ingredience a dají mrazit a občas promíchají... A docela se mi líbila i varianta s ananasem...

    A nebo samozřejmě koupit curry pastu a bylinky a udělat thajské curry...
    MIST
    MIST --- ---
    EDERA: jite ryzovou nebo vlockovou kasi? pokud ano, tak do ni dej to kokosove mleko .
    EDERA
    EDERA --- ---
    SPLIFFBOY: Květákové kari podle Zuzky máme aspoň jednou do měsíce.:-) Já teda dávám zakysanou smetanu.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    EDERA: květákové kari podle Zuzkaou... ona dává v původním receptu, myslím, jen bílý jogurt, ale já už ho jinak než s kokosovým mlékem nedělám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam