• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DIVER
    DIVER --- ---
    ad syndrom - kua, ted jsem si to nasel taky :)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    BEREGOND: Muj kluk to mel a od ty doby pinii nevezme do pusy... Tak delam pesto taky s kesu.
    DIVER
    DIVER --- ---
    PICHPE: ad cena - no hele, ja nakupoval 100g/93 Kc. v prodejne, ktera se jmenuje Pinia. vysvetluju tam nejakejm dvema detem, co jsou pinie, ze je to z borovic a ze z toho budu delat pesto. a prodavacka akorat: "jenom jsou pekelne drahy. mate to za 82..."

    a kluk videl ten malej pytlicek a protocily se mu panenky :)
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    PICHPE: Vím, a mě přijde chuťově blíž těm piniovým semínkům. Měl jsem je dřív hodně rád, ale potom co jsem se doslechl o tom syndromu hořký chuti jsem je přestal kupovat (vím je to asi neracionální, ale přešla mě chuť)
    PICHPE
    PICHPE --- ---
    BEREGOND: Kesu su kvuli cene casto pouziva prave do levneho komercniho pesta, da se pouzit take, ale vic mi vyhovovaly ty vlasaky.
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    DIVER: já použil kešu a parmazán a bylo to dobrý.
    PICHPE
    PICHPE --- ---
    DIVER: Pinie jsou v nasem kraji tak drahe, ze nez je pouzit, tak se spis vyplati koupit hotove pesto.. bohuzel :-(
    Ja take delam z vlasskych a rekl bych ze je to ok, ale mozna me mistni roznesou na kopytech :-)
    DIVER
    DIVER --- ---
    MIST: z vlasaku?! kua, to jsem mel vedet mozna trochu driv :) ale neva, udelam aspon dve verze. je to z tech vlasaku ok?
    MIST
    MIST --- ---
    a pomery - dve obr hrste basilky, 150g orechu, +/-100ml oleje, 2 strouzky cesneku(muzes i vic), 120g syra
    MIST
    MIST --- ---
    DIVER: ja ho delam z vlasaku....bazalka, vlassky orechy, parmesan,oo, cesnek, sul.
    DIVER
    DIVER --- ---
    mate nekdo zkusenosti s vyrobou dobryho (!) domaciho pesta? mam jeste na zahonu hromadu bazalky...

    planuju asi klasiku: bazalka, piniovy seminka, parmazan, olivovy olej. vim, ze tam patri i pecorino, ale nekde jsem cetl, ze se da nahradit parmazanem. a nevim, kde bych to pecorino shanel.

    taky me rozsekalo, kdyz jsem dneska dal za 80 g piniovych seminek 80 kc! a je toho malej pytlik...

    u toho pesta mi jde predevsim o pomery surovin (ale chapu, ze je to spis od oka). a pak o to, aby se mi to nezkazilo. nejaky tipy, triky? dik :)
    IKA
    IKA --- ---
    MOUNTBATTEN: Teoreticky. Ale chutí to úplne inak.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    IKA: takze teoreticky jde nahradit smetanou?
    IKA
    IKA --- ---
    MOUNTBATTEN: Kokosové mlieko je podstatne tučnejšie.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    Muzu dotaz?
    K cemu je kokosove mleko? Jde pouze o tu chut? Nebo ma i nejakou vlastnost, kterou kravskym mlekem nejde nahradit?

    Ja ho totiz dost nesnasim a u receptu typu "jak udelat z te hmoty bez chuti zvana cuketa neco chutnyho" je vzdy doporucovano (do polevky z cukety, ci dyne misto kokosoveho mleka nastrouham aromaticky syr radsi).
    Tak jestli jde z hlediska chovani potraviny pri vareni nahradit i jinym mlekem (necim, co nechutna po kokosu)? Diky.
    IKA
    IKA --- ---
    EDERA: Najjednoduchšia sladká varianta je rozmixovať s banánom, prípadne nejakým ďalším ovocím. Super kombinácia je napríklad kokosové mlieko + banán + ananás, ale dá sa experimentovať aj s lokálnym ovocím.:)
    EDERA
    EDERA --- ---
    IDENTITY: Dík. Ty sladký varianty mě nějak nenapadly.:-O
    MIST
    MIST --- ---
    KASUMI: to delam z cerny ryze

    JAZDA: proc ne, zkusim.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    JAZDA: mne to prijde uplne oka, ani zadna kolize surovin ;]
    JAZDA
    JAZDA --- ---
    WILDENBURY_SQ: me to chutna, nikomu jinemu jsem to nenabizela, tak nevim jestli to neni jen moje uchylka na kokosovy mleko a sladkosti v jednom. uz ma samotna obliba krupicove kase je casto oznacovana za zvrhlou :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam